Vai esi informēts par to, ko nozīmē Tava auto panelī degošās brīdinājuma lampiņas? Vairākumā no Latvijā pieejamajiem spēkratiem šo lampiņu skaits pārsniedz veselas 64 lampiņas, un katrai no tām, protams, ir sava nozīme. Polisubanka.lv piedāvā iepazīties ar tiem signāliem, kas visbiežāk izsauc autovadītājos neizpratni un neatbildētus jautājumus, lai pasargātu Tevi un Tavu auto no iekļūšanas pavisam negaidītā ķibelē, atrodoties aktīvā satiksmē.

Informatīvs, brīdinošs vai bīstams

Brīdinājuma lampiņas auto panelī iedalās veselās trīs grupās, proti, informatīvos, brīdinošos un bīstamos signālos. Informatīvie signāli tiek apzīmēti ar zaļu vai zilu krāsu un apzīmē to, ka konkrētās auto sistēmas daļas darbojas pareizi vai arī tiek izmantotas. Brīdinošie signāli uz auto paneļa iekrāsojas dzeltenā krāsā, tādējādi norādot uz kādu sistēmas darbības kļūmi, kuru būtu nepieciešams pārbaudīt auto servisā pēc iespējas ātrāk. Savukārt īpaši bīstamie signāli tiek apzīmēti ar sarkanu krāsu un pieprasa tūlītēju autovadītāja uzmanību; problēma ir potenciāli bīstama Tavai drošībai! 

Sarkanais termometra simbols

Sarkanā termometra stabiņa iedegšanās uz Tava auto paneļa cenšas Tevi informēt par automobiļa dzinēja pārkaršanu. Kā rīkoties? Pārbaudi automašīnā esošā dzesēšanas jeb tosola šķidruma līmeni un pārliecinies, ka nav notikusi konkrētā šķidruma noplūde.

Eļļas spiediena signāls

Eļļas spiediena signāla iedegšanās liecina par nepietiekamu motora eļļas šķidruma līmeni. Ievēro, ja uzpildot šo šķidrumu līdz normai konkrētais brīdinājuma signāls turpina degt, pastāv iespēja, ka ir radusies motora eļļas noplūde. Tas nozīmē, ka turpināt iesākto pārvietošanos vairs nav droši.

‘’Check engine’’ lampiņa

Lampiņas, kas apzīmēta ar vārdiem ‘’check engine’’ jeb ‘’pārbaudi dzinēju’’ iedegšanās nozīmē to, ka automobiļa dzinējā vai kādā no spēkrata elektriskajām sistēmām ir radusies nopietna problēma. Dodies uz servisu un lūdz meistaru pieslēgt automobili pie datora, lai izgaismotu radušos ķibeli.

Degvielas sūkņa simbols

Degvielas sūkņa lampiņas iedegšanās uzdevums ir informēt Tevi par faktu, ka tuvākajā laikā būs nepieciešams piestāt kādā no degvielas uzpildes stacijām, lai veiktu degvielas uzpildi. Šī lampiņa ir īpaši noderīga tieši bargajā ziemas periodā, kad degvielas patēriņš mēdz būt nedaudz lielāks kā parasti. Tici vai nē, bet degvielas sūkņa lampiņa ir izglābusi daudzus šoferīšus no pēkšņas un negaidītas automobiļa apstāšanās ceļa vidū!

Pusloks ar izsaukuma zīmi 

Brīdinājuma lampiņa, kas apzīmēta ar tādu kā pusloku, kuru papildina sarkana izsaukuma zīme, norāda uz nepietiekami augstu spiedienu vienā vai vairākās no spēkrata riepām. Kad redzi iedegamies šo signālu, ieplāno degvielas uzpildes stacijas apmeklējumu, lai parūpētos par šī spiediena līmeņa normalizēšanu. Ievēro, ka zems spiediens samazina Tava automobiļa veiktspēju.

Akumulatora simbols

Vai esi pieredzējis akumulatora brīdinājuma signāla iedegšanos? Tas nozīmē tikai vienu – Tava automobiļa uzlādes sistēmai tūkst strāvas. Ņem vērā, ka akumulatora simbols var norādīt ne tikai uz akumulatora, bet arī uz ģeneratora kļūmēm vai nepilnvērtīgu tā darbību.

Bojāta stūre 

Stūres simbols, kas papildināts ar izsaukuma zīmi, apzīmē stūres iekārtā radušos bojājumus. Visbiežāk problēma ir saistīta tieši ar auto stūres pastiprinātāju. Papildini stūres pastiprinātāja šķidruma līmeni un dodies tālāk!

Paturi prātā, ka arī Tavā auto, visticamāk, atrodas konkrētā spēkrata lietotāja grāmatiņa, kurā iespējams iepazīties ar ikvienu no transportlīdzeklī uzstādītajiem brīdinājuma signāliem. Esi atbildīgs auto vadītājs, pārzini sava automobiļa darbības principus, izvairies no sarežģītām situācijam uz ceļa un reaģē uz problēmān automašīnas darbībā savlaicīgi!