Straujiem soļiem tuvojas vasara, kas nozīmē, ka daudzi cilvēki dosies atvaļinājumā. Viens no labākajiem veidiem, kā pavadīt atvaļinājumu – ceļojumā kopā ar saviem tuvākajiem cilvēkiem. Arvien vairāk cilvēku izvēlas doties ceļojumā ar auto, jo tas sniedz lielāku brīvību, turklāt arvien populārāks kļūst vietējais tūrisms un tūrisms uz mūsu kaimiņzemēm. Arī Jūs plānojat doties ceļojumā ar auto un izbaudīt Igaunijas šarmu? Šajā rakstā esam apkopojuši 7 noderīgus padomus, kas palīdzēs izplānot ceļojumu ar auto uz Igauniju, izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un izbaudīt!

Ceļojums ar auto uz Igauniju – 7 Noderīgi padomi

  1. Sagatavojiet auto ceļam!

Garākā ceļojumā auto var būt Jūsu labākais draugs vai arī sliktākais ienaidnieks. Lai jau neilgu laiku pēc došanās ceļā nav jāpiedzīvo nepatīkami pārsteigumi, nedēļu vai divas pirms došanās ceļā ieplānojiet pilnīgu auto apskati! Labākā opcija – nogādājiet auto uzticamā servisā, kur tam tiks veikta pilna diagnostika un vajadzības gadījumā novērsti visi defekti. Izvēlieties tādu servisu, kas jau kāreiz bija veicis auto sagatavošanu tālākam braucienam, tādējādi servisa speciālisti zinās, kam pievērst pastiprinātu uzmanību.

Tomēr tas, ka pirms brauciena apmeklēts serviss, negarantē, ka ceļojuma laikā automašīnu nevar piemeklēt kādas nelielas ķibeles. Šī iemesla dēļ automašīnas bagāžniekā vienmēr vajadzētu būt gan rezerves riepai, gan riteņa atslēgai un domkratam, kas ir minimālais ”izdzīvošanas komplekts”. Jāatceras, ka auto tehniskais stāvoklis ir atbildīgs arī par Jūsu un Jūsu pasažieru drošību, tādēļ pret to vajadzētu izturēties ļoti atbildīgi.

2. Izplānojiet maršrutu!

Lai ceļojums līdz pat galamērķim un pēc tam atpakaļ uz mājām izvērstos patīkams, pirms tam vajadzētu padomāt par maršrutu. Maršruta plānošana ir viens no sarežģītākajiem uzdevumiem, gatavojoties ceļojumam, tādēļ esam izveidoši ceļvedi, kā to izdarīt pēc iespējas efektīvāk:

  • Apspriedieties ar ceļa biedriem! Sarīkojiet kopīgu prāta vētru, kurā nolemiet, kāds ir ceļojuma mērķis (atpūta, izklaide, izzināšana). Apkopojiet, ko katrs vēlētos darīt un redzēt un arī to, ko katrs noteikti nevēlētos.
  • Izvēlieties maršruta garumu! Izvēlieties tādu maršruta garumu, lai visu laiku nenāktos pavadīt automašīnā, uz ceļa. Izmantojiet navigāciju, lai saprastu, kas jūs sagaida.
  • Izvēlieties pieturvietas! Kad tiek plānots ceļojums ar auto, visbiežāk fokuss ir tikai uz lielajām pilsētām un populārākajiem tūristu apskates objektiem, bet patiesībā Igaunijā var atrast ne mazums dažādus slēptos apskates objektus jeb ”pērles”. Lai pa ceļam nepalaistu kaut ko garām, plānojot maršrutu, rūpīgi izpētiet tuvākās apkārtnes objektus un nolemiet, kur vēlētos piestāt!

Igaunijas mazās ieliņas

3. Laicīgi rezervējiet naktsmītnes!

Jo laicīgāk izvēlēta vieta, kur naķšņot, jo izdevīgāku variantu varēsiet piemeklēt, tādēļ rezervācijas veiciet aptuveni 2 nedēļas līdz dodaties ceļā! Naktsmītņu rezervācijai Igaunijā varat izmantot visā pasaulē populāros rīkus, kā Booking vai AirBnb. Dodoties ceļojumā uz Igaunijas piekrasti, latvieši visbiežāk izvēlas nakšņot nevis pilsētas kņadā, bet piejūras atpūtas kompleksos. Šeit iespējas ir daudz un dažādas: viesu nami, kempingi, moteļi un hosteļi, viesnīcas un ne tikai.

Šajā gadījumā viss ir ļoti atkarīgs no Jūsu vēlmēm un vajadzībām, bet mūsu ieteikums, ja ceļojat lielākā bariņā, ir izvēlēties naktsmītnes, kurās visa vieta ir pavisam rezervēta Jūsu kompānijai un kurās pieejams viss nepieciešamais – gan guļvietas, gan vannas istaba, gan virtuve. Īpaši laba doma tā ir tad, ja starp ceļotājiem ir arī mazi bērni.

4. Nokārtojiet formalitātes!

Par spīti tam, ka šķiet, ka Igaunijas ceļu satiksmes noteikumi un arī citas formalitātes ir teju identiskas Latvijas formalitātēm, nevajadzētu riskēt – noskaidrojiet, vai kaimiņvalstī ir spēkā kādi īpaši ieceļošanas noteikumi, jo tie ik pa laikam mainās! Galvenokārt vajadzētu parūpēties par visiem dokumentiem: izdrukāta gan automašīnas, gan arī Jūsu, Jūsu pasažieru apdrošināšanas polises, EVAK kartes, personu apliecinoši dokumenti. Latvijas pilsoņi un nepilsoņi Igaunijā var uzturēties līdz 90 dienām pus gadā – Latvijas pilsoņi drīkst ieceļot arī ar eID karti, taču nepilsoņiem ceļošanai ir nepieciešama pase. Ieceļošanai Igaunijā nav nepieciešama vīza un šobrīd ir atcelti Covid-19 ceļošanas ierobežojumi. Ja neesat pārliecināts, ka zināt aktuālo informāciju, apmeklējiet Ārlietu ministrijas mājaslapu vai Visitestonia mājaslapu, kas vienmēr publicē pēdējās ziņas latviešu valodā!

5. Parupējieties par apdrošināšanas polisēm!

Lai arī Igaunija ir tepat, kaimiņos, mēs nekad nevaram būt droši, ka ceļojums noritēs bez starpgadījumiem. Bet varam no tiem kaut nedaudz sevi pasargāt, parūpējoties par apdrošināšanas polisēm! Pirmkārt, nepieciešama derīga auto apdrošināšana – pirms dodaties ceļā, pārliecinieties, kāds ir Jūsu auto OCTA polises derīguma termiņš! OCTA polise darbojas visā Eiropas Savienībā, līdz ar to, ja Jums jau ir derīga OCTA apdrošināšana, dodoties uz Igaunijas teritoriju nebūs nepieciešams iegādāties jaunu. Tāpat arī KASKO polise. Dodoties ceļojumā ar automašīnu, ir vērts apdomāt apdrošināt papildu riskus – īpaši noderīgs var būt segums, kas paredz tehnisko atbalstu ārvalstīs.

Otrkārt, nepieciešama derīga apdrošināšanas polise Jums un Jūsu pasažieriem. Īpaši svarīgi tas ir tagad, kad apkārt vēl klejo dažādi bīstami vīrusi. Turklāt, ja ceļojuma laikā plānots nodarboties ar kādu fizisku aktivitāti, šajā gadījumā arī ir vēlams apdomāt apdrošināt papildu riskus, kas koncentrējas tieši uz to.

 

 

6. Smelieties idejas un apskatiet citu ceļotāju ieteikumus!

Plānot ceļojumus vēl nekad nav bijis tik vienkārši, jo pieejami daudz un dažādi resursi, kur apskatīt citu ceļotāju ieteikumus un smelties idejas – blogi, Youtube video, TikTok video, Instagram publikācijas, Facebook domubiedru grupas u.c. Pirms dodaties ceļā, laba doma ir apskatīt citu ceļotāju pieredzi Igaunijā – varbūt ir kas tāds, par ko vēl neesat padomājis, kā arī iegūsiet kādu pavisam jaunu ideju savam ceļojumam. Tāpat Igaunijā ir arī ļoti daudz vietējo latviešu, kas noteikti var sniegt padomus par to, ko redzēt un izmēģināt.

Pāris populārāko apskates objektu saraksts:

  • Tallinas televīzijas tornis
  • Lahemā nacionālais parks
  • Rummu karjers
  • Zinātnes centrs AHHAA
  • Jegalas ūdenskritums
  • Harimē skatu tornis

7. Izbaudiet ceļojumu!

Plānošana ir ļoti svarīgs solis, īpaši, ja dodaties ceļojumā ar automašīnu, taču nevajadzētu aizmirst par svarīgāko – izbaudīt! Viena no galvenajām priekšrocībām, ceļojot ar automašīnu, ir brīvība jebkurā brīdī ne tikai apstāties un apskatīt, bet arī vajadzības gadījumā no plānotā maršruta novirzīties. Protams, maršrutu var ietekmēt arī laika, kā arī budžeta ierobežojumi, bet spontāni lēmumi un pieturas ceļojuma laikā bieži vien ir labākie brīži. 

Konkrētais apskates objekts plānā nav iekļauts, taču tas Jūs vilina? Maršrutu vēl iespējams precizēt arī brauciena laikā, tādēļ noteikti nešaubieties, bet izmantojiet iespējas!

Ceļojums ar auto uz Igauniju ir lieliska ideja! Nav nepieciešams ieguldīt pamatīgas finanses vai nu mērot tālu ceļu, lai izbaudītu elpju aizraujošas dabas ainavas, izzinātu vēsturi, kā arī izmēģinātu dažādas fiziskas aktivitātes. Cerams, ka mūsu augstāk apkopotie padomi palīdzēs Jums pilnvērtīgi sagatavoties ceļojumam un radīt neaizmirstamas atmiņas. Vēlam veiksmīgu ceļu!