Katrs apzinīgs autovadītājs zin to, ka automašīnā obligāti jāatrodas pirmās palīdzības aptieciņai. Auto aptieciņa nav tikai formalitāte, kuru pēc uzaicinājuma var pārbaudīt policists vai tehniskās apskates inspektors – tā ir autovadītāja un tā pasažieru drošības nepieciešamība. Kam jābūt pirmās palīdzības aptieciņā un kādēļ tā ir nepieciešama obligāti? Vairāk par pirmās palīdzības aptieciņu lasiet un uzziniet šajā rakstā!

Kāpēc aptieciņai obligāti jābūt tavā auto?

Diemžēl mēs nekad nevaram būt 100% pasargāti, tādēļ automašīnā vienmēr ir jāglabā ne tikai atstarojošo vesti, avārijas trīsstūri un ugunsdzēšamo aparātu, bet arī pirmās palīdzības aptieciņu. Daži svarīgākie iemesli, kādēļ pirmās palīdzības aptieciņa automašīnā ir obligāta prasība:

Nelielu brūču aprūpēšana

Pirmās palīdzības aptieciņas piederumi ļauj aprūpēs nelielas brūces, kamēr atrodaties ārpus mājām, kur ne tikai nav piekļuves medicīnas piederumiem, bet bieži ir arī anti-sanitāri aptākļi. Satraumēties iespējams jebkurā vietā un laikā, un tas iespējams ar jebkuru no mums. Aptieciņas piederumi ļauj palīdzēt neatkarīgi no situācijas – vai nepieciešams aprūpēt gluži vienkārši nobrāzumu, vaļēju brūci vai vēl daudz traģiskākas traumas.

Palīdzība cietušajiem

Pirmās palīdzības aptieciņas piederumi ļauj palīdzēt cietušajiem, kamēr tiek sagaidīta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde. Daudzos gadījumos pirmās palīdzības sniegšanai laikā ir izšķiroša nozīme, tādēļ aptieciņai vienmēr jābūt pa rokai – sniedzot atbilstošu pirmo palīdzību vēl pirms ieradusies neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, iespējams mazināt dzīvības riskus un pēc tam pamatīgi atvieglot brigādes darbu.

Rūpes par sevi un saviem pasažieriem automašīnas ķibeles gadījumā

Pirmās palīdzības aptieciņas piederumi ļauj parūpēties par sevi un saviem pasažieriem gadījumā, ja ar automašīnu atgadījusies kāda ķibele, piemēram, ir ziema un atrodaties nekurienes vidū, savukārt automašīnu nevar iedarbināt. Tādā gadījumā, kamēr sagaidāt palīdzību, var noderēt, piemēram, folijas sega.

Palīdzība ceļu satiksmes negadījumā

Uz ceļa katru dienu notiek neskaitāmi ceļu satiksmes negadījumi, savukārt pirmās palīdzības aptieciņa veidota tā, ka var noderēt gan vienkāršos, gan traģiskos gadījumos.

auto aptieciņas saturs

Pirmās palīdzības aptieciņas saturs

Kā saprotams pēc nosaukuma, pirmās palīdzības aptieciņais mērķis ir palīdzēt sniegt pirmo palīdzību. Tās saturs ir veidots tā, lai to var izmantot ikviens cilvēks, arī tie, kuriem nav speciālas medicīniskās izglītības. Līdz ar to aptieciņas saturs ir ļoti vienkāršs, bez sarežģītiem piederumiem un ierīcēm, jo vairumā gadījumu aptieciņu nākas izmantot stresa apstākļos, bet pirmās palīdzības sniegšana ir ļoti atbilīgs rezultāts – ja aptieciņas saturs būtu piemērots profesionāļiem, cilvēks bez izglītības, vēloties palīdzēt, cietušajam ar aptieciņu var nodarīt vairāk ļaunuma nekā labuma. 

Auto aptieciņas saturs varētu likties pašsaprotams, bet, ja Jums uzdotu jautājumu par to, kam ir jābūt automašīnas aptieciņā – vai Jūs zinātu pareizo atbildi? Pirmās palīdzības aptieciņas saturs tiek noteikts saskaņā ar Ministru kabinetu noteikumiem Nr.713. Pirmās palīdzības aptieciņā vajadzētu būt sekojošām lietām:

Vienreizlietojami cimdi iepakojumā

2 gab. vienreizlietojamo cimdu iepakojumā – tie nepieciešami, lai, apstrādājot brūces, tajās neiekļūtu baciļi un infekcija. 

Mākslīgās elpināšanas maska

1 gab. mākslīgās elpināšanas maksa ar vienvirziena gaisa vārstuli iepakojumā – tā nepieciešama elpināšanas veikšanai, pasargājot elpinātāju no infekcijām. 

Trīsstūrveida pārsējs

2 gab. trīsstūrveida pārsēji izmērā 96 x 96 x 136 cm – tie nepieciešami traumētas rokas balstam, galvas brūces pārsēja nostiprināšanai vai žņauga funkcijai.

Leikoplasts

1 gab. spoles leikoplasts 2–3 cm platumā – tas nepieciešams ātrai nobrāzumu un brūču aizsegšanai, pasargājot no infekcijas.

Brūču plāksteri

Vismaz 15 gab. dažādu izmēru brūču plāksteri sterilos iepakojumos – tie nepieciešami dažādu brūču aizsegšanai, pasargājot no infekcijas.

Tīklveida pārsējs

3 gab. tīklveida pārsējs nr.3 40 cm – tie nepieciešami lielāku brūču aizsegšanai/asiņošanas apturēšanai.

Marles saites

  • 4 gab. marles saites 4 x 0,1 m sterilos iepakojumos
  • 2 gab. marles saites 4 x 0,05 m sterilos iepakojumos
  • 2 gab. pārsienamās paketes sterilos iepakojumos
  • 1 gab. marles komplekts 600 x 800 mm sterilā iepakojumā
  • 1 gab. marles komprese 400 x 600 mm sterilā iepakojumā
  • 5 gab. marles kompreses 100 x 100 mm sterilos iepakojumos

Tās nepieciešamas lielāku brūču aizsegšanai/asiņošanas apturēšanai.

Saspraužamās adatas

4 gab. saspraužamās adatas – tās nepieciešamas pārsēju/saišu nostiprināšanai.

Šķēres

1 gab. šķēres 10-14 cm garumā, ar noapaļotiem galiem – tās nepieciešamas pārsēju/saišu griešanai.

Folijas sega

1 gab. folijas sega ar vienu pusi metalizētu un otru spilgtā krāsā – tā nepieciešama ķermeņa pasargāšanai no lietus un vēja, siltuma saglabāšanai, pasargājot no hipotermijas.

Medicīnisko materiālu saraksts valsts valodā

1 gab. medicīnisko materiālu saraksts valsts valodā – tas nepieciešams, lai palīdzētu orientēties aptieciņas saturā un saprastu, ko un kādā gadījumā ir nepieciešams izmantot. 

 

 

Pirmās palīdzības aptieciņas var iegādāties ne tikai dažādās tirdzniecības vietās, bet arī interneta veikalos – tā var būt kā tekstila futrālis vai plastmasas futrālis ar aizbīdni. Iegādājoties pirmās palīdzības aptieciņu, pārliecinieties, ka komplekts ir pilnīgs, tas ir veidots saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem un tam ir Veselības ministrijas Katastrofu medicīnas centra atzinums par satura atbilstību, kā arī atbilstošs derīguma termiņš. Iegādāties un uzglabāt automašīnas salonā aptieciņas komplektu nav sarežģīti, bet neparedzētos gadījumos pirmās palīdzības aptieciņai var būt izšķiroša nozīme. 

Tuvojoties siltajam laikam, aktuāla kļūst ceļošana ar auto, un bieži tieši ceļošana ar zīdaini – domājot par to, kur aizbraukt ar bērniem, neaizmirstiet parūpēties par drošību un sirdsmieru arī citos veidos, piemēram, pārbaudot, vai Jūsu automašīnai un Jums ir derīga apdrošināšanas polise. Neaizmirstiet par to, ka OCTA apdrošināšana ir obligāta! Pie mums, Polisubanka.lv, pieejama OCTA apdrošināšana un arī KASKO – apskatiet piedāvājumu un izvēlieties sev un savai automašīnai labāko! Vēlam drošu un patīkamu ceļu!