Kad pieņemts lēmums par auto pārdošanu vai izvešanu no Latvijas, viens no pirmajiem uzdevumiem, kas jāpaveic – jānoņem auto no uzskaites. Lai arī auto noņemšana no uzskaites ir pavisam ātrs un vienkāršs process, tas saistās ar daudz un dažādām niansēm, kas nezināšanas gadījumā var radīt pamatīgas galvassāpes. Lai Jums izdotos noņemt auto no uzskaites bez liekiem pārsteigumiem, šajā rakstā esam apkopojuši visu svarīgāko informāciju, kuru ir noderīgi zināt! 

Auto noņemšana no uzskaites – Ko ir noderīgi zināt?

Auto noņemt no uzskaites iespējams arī attālināti

Auto jānoņem no uzskaites naktī vai brīvdienās? Par to vairs nav jāuztraucas, jo mūsdienās to var izdarīt auto reģistrētais īpašnieks gan klātienē, CSDD klientu apkalpošanas centrā, gan attālināti, e-CSDD jebkurā ērtā vietā, laikā un brīdī. 

Jābūt nokārtotām visām finansiālajām saistībām ar CSDD

Veicot auto noņemšanu no uzskaites, reģistrētajam īpašniekam jābūt nokārtotām visām finansiālajām saistībām ar CSDD. Tas nozīmē, ka jābūt nomaksātiem visiem sodiem, kas saistīti ar pārkāpumiem ceļu satiksmē, kā arī auto ekspluatācijas (ceļa) nodoklim par laika periodu līdz brīdim, kamēr auto tiek noņemts no uzskaites. 

auto satiksme rigas ielas

Ar auto ceļu satiksmē drīkst piedalīties 5 dienas

Noņemot auto no uzskaites, nākamais auto īpašnieks e-CSDD izdara atzīmi, ka viņš vēlas iegādāties konkrēto auto un tad pārdevējs piecu dienu laikā apstiprina īpašnieka maiņu. Līdz ar to ar auto, kurš noņemts no uzskaites, ceļu satiksmē atļauts piedalīties vēl tikai 5 dienas. Pēc šīm 5 dienām tiek fiksēta īpašuma tiesību maiņa un juridiskās saistības – pircējs iegūst īpašuma tiesības uz konkrēto auto, savukārt pārdevējam beidzas OCTA.

Ja tomēr auto šo 5 dienu laikā netiek noņemts no uzskaites, ņemiet vērā, ka to var izdarīt arī pēc tam. Tomēr, lai izmantotu auto ceļu satiksmē, tas būs jāatjauno uzskaitē.

Noņemot auto no uzskaites, OCTA apdrošināšanas polise paliek spēkā

Varētu likties, ka brīdī, kad auto tiek noņemts no uzskaites, beidzas arī OCTA apdrošināšanas polises darbība, tomēr tā nav. Jāsaprot, ka auto noņemšana no uzskaites nav tas pats, kas auto īpašuma tiesību maiņa, tādēļ auto īpašniekam piederošā OCTA apdrošināšanas polise joprojām ir spēkā. Ja auto noņemts no uzskaites un pārdots, neveicot īpašuma tiesību maiņu, esiet uzmanīgs – Jūs joprojām esat atbildīgs par apdrošināšanas polises iegādi un ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu. Ja kaut kas tiek pārkāpts, pie atbildības tiksiet saukts tieši Jūs!

OCTA polise Latvijas Republikas teritorijā ir obligāta ikvienam transportlīdzeklim – sods par braukšanu bez OCTA polises ir ļoti bargs, tādēļ izmantojiet iespēju pārbaudīt OCTA polises derīguma termiņu internetā!

Auto, kurš noņemts no uzskaites Latvijā, aizliegts izvest no Latvijas

Noņemts no uzskaites Latvijā nozīmē, ka auto netiks izmantots ceļu satiksmē Latvijā, tomēr tādā gadījumā to arī aizliegts izvests no Latvijas. Lai šādu auto izvestu no Latvijas, ir jānoņem no uzskaites izvešanai no Latvijas, un tie ir divi dažādi pakalpojumi.

Ja īpašnieks un turētājs ir viena un tā pati persona – auto var atjaunot uzskaitē

Ja jau esat noņēmis auto no uzskaites, taču pārdomājat, auto iespējams atjaunot uzskaitē. Auto reģistrācijas apliecība nav jāmaina, ja tiek izpildīti sekojoši nosacījumi:

  • Auto noņemts no uzskaites pēc 01.01.2016., un reģistrācijas apliecības atvērumā nav izdarīti ieraksti;
  • Auto reģistrācijas apliecībā norādītie dati par īpašnieku un turētāju nemainās.

Ja auto reģistrācijas apliecībā norādīts turētājs, kas nav īpašnieks, auto var atjaunot uzskaitē tikai tad, ja tas tiek darīts īpašnieka un turētāja vai šo personu pilnvaroto pārstāvju klātbūtnē. 

Ir gadījumi, kuros auto aizliegts noņemt no uzskaites

Ja vēlaties noņemt auto no uzskaites, pārliecinieties, ka tas ir iespējams! Viena no situācijām, kurā transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites ir aizliegta – ja juridiskā persona reģistrē savā īpašumā vai turējumā auto, kas ir 5 gadus vai jaunāks M1 (t.sk. M1G) vai N1 (t.sk. N1G) kategorijas transportlīdzeklis un iegādāts citā Eiropas Savienības valstī. Tādā gadījumā auto aizliegts noņemt no uzskaites Latvijā vai noņemt no uzskaites izvešanai no Latvijas 15 dienas. 

Informācija par ievesto transportlīdzekli tiek nodota Valsts ieņēmumu dienestam – ja VID neuzsāk nodokļu administrēšanas pasākumus, pēc 15 dienām noņemšanas aizliegums tiek automātiski dzēsts.

Atcerieties, ka, kamēr nav nodotas valsts numura zīmes un/vai nostiprināta īpašumtiesību maiņa, Jūs esat auto īpašnieks un atbildat par visiem ar auto izdarītajiem ceļu satiksmes pārkāpumiem. Lai būtu drošs, ka viss tiek izdarīts likumiski un vajadzības gadījumā pie atbildības tiek saukta īstā persona, iesakām saglabāt visus pirkšanas-pārdošanas dokumentus. 

Ja vēl joprojām neesat drošs, ka auto noņemšana no uzskaites veikta pareizi, apskatiet augstāk šajā rakstā aprakstīto informāciju, un Jums noteikti izdosies!