Mūsdienās auto ir datorizētāki vairāk nekā jebkad tas ir bijis – dažādas modernas funkcijas, ekrāni, tālvadības pultis u.tml. Pateicoties datorizācijai, auto iespējams rūpīgi pārbaudīt, veicot diagnostiku, kas ļauj atklāt potenciālās problēmas un kad nepieciešams remonts vēl pirms radušās problēmas sāk patiesi apdraudēt pasažieru drošību. Par to, kas ir auto diagnostika (datordiagnostika), lasiet šī raksta turpinājumā!

Kas ir auto diagnostika?

Lielākā daļu transportlīdzekļu, kas mūsdienās sastopami satiksmē, darbojas pēc degvielas iesmidzināšanas principa – tiem ir iekšējās funkcijas, kā aizdedzes sistēma, degvielas iesmidzināšanas sistēma un arī automātiskās sistēmas, kuras regulē datori. Auto darbības procesā datori saņem daudz un dažādus datus no dažādiem sensoriem un izmanto šos datus, lai uzlabotu degšanas procesu. 

Mūsdienās auto ir daudz digitalizētāki nekā varētu likties – ikreiz, kad auto tiek iedarbināts motors, ieslēdzas arī specializēta programmatūra, kas pārrauga veicamās funkcijas un izveido datu atskaites. 

Ja, piemēram, automašīnai rodas kāda problēma, nostrādā sensors un iedegas atbilstošais indikators panelī, kas vēsta par radušos problēmu un nepieciešamību veikt diagnostikas testu. 

Auto diagnostika spēs norādīt, cik ilgi pastāv darbības traucējumi un cik reižu tie ir notikuši, kā arī norādīs, vai traucējums ir sīkums vai problēma, kas jārisina pēc iespējas ātrāk. 

Pamatā auto diagnostika ir tests, kura laikā tiek digitāli analizētas dažādas auto sistēmas un komponentes. Auto diagnostikas laikā iegūtās datu atskaites tiek apkopotas un analizētas. Lai noteiktu problēmas cēloni, diagnostikas laikā tiek skenētas dažādas auto komponentes. Ar diagnostikas palīdzību mūsdienās visbiežāk pārbauda:

  • Motoru vai atsevišķas motora daļas;
  • Transmisiju;
  • Ritošās daļas darbību;
  • Bremžu sistēmu;
  • Aizdedzes spoles;
  • Izmešu daudzumu un/vai izplūdes sistēmas darbību;
  • Atsevišķu komponentu nodiluma vai lūzuma pazīmes.

Jāņem vērā, ka ne par visām automašīnas problēmām vēstīs paneļa lampiņas, tādēļ diagnostiku savam auto ieteicams veikt regulāri. 

Turklāt, iespējama ne tikai auto elektronikas diagnostika, bet arī virsbūves diagnostika.

kad veikt auto diagnostiku

Kad ir ieteicams veikt auto diagnostiku?

Vairumā gadījumu autovadītāji diagnostiku veic tikai tad, kad problēmas ar auto jau ir deguna galā – dzirdamas dīvainas skaņas, radusies šķidrumu noplūde, panelī iedegas ”check engine” lampiņa, nevar iedarbināt auto vai, piemēram, parādās balti dūmi no izpūtēja. Tomēr to būtu jāuztver kā profilaktisku pasākumu un jāveic arī gadījumos, kad šķiet, ka ar auto stāvokli viss ir kārtībā un problēmu nav – tādā veidā iespējams jau laicīgi atklāt problēmas, kamēr tās nav samilzušas un neapdraud pasažieru, kā arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. 

Teorētiski nav konkrēts laiks, pēc kura vajadzētu veikt auto diagnostiku un tas nav obligāts pasākums – tas gluži vienkārši ir instruments, kuru mehāniķis var izmantot, lai paātrinātu remonta procesu, ātri un efektīvi izvērtējot problēmas ar kurām saskāries auto. 

Lai izvairītos no situācijām, kad sakrājies lērums tehnisko problēmu un auto vienā mirklī pārtrauc darboties, pārbaudīt automašīnu būtu nepieciešams aptuveni reizi ceturksnī – tā aiztaupīsiet ne tikai pamatīgas galvassāpes, bet arī finanses, kas attiecas uz novēlotu un sarežģītu remontu veikšanu. 

Kas veic auto diagnostiku?

Tā kā automašīnas diagnostikas pārbaude veicama, izmantojot specifiskas ierīces, kā arī, lai spētu novērst problēmu cēloni, jāmāk pareizi nolasīt un izanalizēt pārbaudes laikā iegūtie rezultāti, visbiežāk auto diagnostiku veic servisos, pie auto mehāniķiem, vai dīleru centros. 

Protams, ja Jums ir atbilstošs aprīkojums un zināšanas, auto diagnostiku varat veikt arī mājas apstākļos. 

Cik ilga ir automašīnas diagnostika?

Automašīnas diagnostika tiek veikta, pieslēdzot vadības sistēmu diagnostikas programmatūrai, un tas prasa vien pāris minūtes, pieredzējušākiem cilvēkiem citreiz pat sekundes. Tomēr testa veikšana ir tikai pats diagnostikas sākums, jo pēc informācijas saņemšanas ir jāanalizē saņemtā informācija, jāapdomā/jāveic remontdarbi vai profilaktiskās apkopes. 

Kopumā automašīnas diagnostikas ilgums atkarīgs no tā, ko vēlaties diagnosticēt, speciālista iemaņām un aparatūras darbības. Jārēķinās, ka atsevišķu daļu pārbaude būs ātrāka nekā kopējā diagnostika. Vidēji tas var prasīt aptuveni 30 minūtes Jūsu laika, specifiskos gadījumos arī 2-3 stundas. 

Īsumā – jo vairāk un nopietnākas problēmas, jo ilgāk tiks veikta automašīnas diagnostika.

auto diagnostika - datordiagnostika

Cik izmaksā auto diagnostika?

Auto diagnostikas pakalpojuma izmaksas lielā mērā atkarīgas no pakalpojuma sniedzēja – jo kvalificētāks speciālists un profesionālāka aparatūra, jo augstākas, visticamāk, būs izmaksas. 

Šobrīd auto diagnostikas pamattests maksā, sākot no 20 eiro, atsevišķās vietās līdz pat 50 eiro. Jāņem vērā, ka šī maksa var atšķirties arī atkarībā no automašīnas markas un modeļa, kā arī no iespējamām problēmām, kas var rasties automašīnai. Dziļākas analīzes un ar tām saistīto kļūdu novēršana atkarībā no sarežģītības var izmaksāt vairākus simtus un pat tūkstošus. 

Kad runa ir par auto uzturēšanu, mēs, protams, vienmēr vēlamies pēc iespējas samazināt tēriņus, tomēr, ja kāds piedāvā automašīnas diagnostikas testu lētāk par 20 eiro, vajadzētu būt piesardzīgam. Tādā gadījumā noteikti pārbaudiet informāciju par pakalpojumu sniedzēju un pārliecinieties, vai tas patiesi ir zinošs un nenodarīs kaitējumu Jūsu auto! Galu galā auto diagnostika nav spēlīte, un no tās atkarīgs Jūsu auto mūžs. 

Tā kā automašīnas tiek arvien digitalizētas, auto diagnostika ir ļoti noderīgs rīks, kuru regulāri vajadzētu izmantot visiem autovadītājiem. Diemžēl tas nav brīnumlīdzeklis, kas palīdzēs izvairīties no problēmām, tomēr diagnostikai ir vairākas būtiskas priekšrocības: ļauj atklāt traucējumus vēl pirms tie pāraug nopietnās problēmās un rada drošības draudus; norāda uz nepieciešamajiem uzlabojumiem; palīdz mehāniķiem pārbaudi un remontu veikt operatīvāk. Tāpat arī auto diagnostika pirms noskatītā auto iegādes ir lieliska ideja, tā kā auto pirkšana no privātpersonas ir diezgan riskanta.