Esi noskatījis sev auto, taču neesi pārliecināts par faktu, ka auto pirkšana no privātpersonas ir pietiekoši drošs un pārredzams gājiens? 

Neķer kreņķi – Tev lieti noderēs mūsu izveidotā ‘čekliste’ jeb lietas, ko būtu noderīgi zināt pirms izšķiršanās par labu automobiļa iegādei no drauga, paziņas vai Tev pavisam nezināmas privātpersonas. 

Lasi, iegaumē un pielieto praksē!

Neuzticies tam, kas rakstīts sludinājumā 

Pirmkārt, iegādājoties automašīnu no privātpersonas, ir jāsaprot, ka auto pārdevēja sludinājumā norādītā informācija ne vienmēr atbilst patiesībai. Tāpēc, pirms izšķiries par labu pirkuma noformēšanai, vienmēr veic spēkrata vēstures pārbaudi pēc automašīnas VIN numura, lai pārliecinātos, ka kārotais auto patiesi ir labā tehniskā stāvoklī, kā arī nav bijis iesaistīts nozīmīgos ceļu satiksmes negadījumos.

Turklāt, pēc automašīnas VIN numura pārbaudes, būtu vēlams apmeklēt arī servisu, lai pārliecinātos , ka transportlīdzeklis patiesi ir Tavu līdzekļu un laika vērts.

Obligāti pārbaudi auto izcelsmi 

Otrkārt, iegaumē, ka privātpersonas tiesībās ir pārdot tikai savā īpašumā esošu auto, kas ir reģistrēts CSDD. Lai pārliecinātos, ka auto patiesi ir konkrētā pārdevēja likumīgais īpašums, lūdz pārdevējam uzrādīt transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību. Gadījumā, ja apliecībā norādītais spēkrata īpašnieks tomēr nesakrīt ar uzrunātā pārdevēja datiem, Tu riskē ar tikšanu iesaistītam noziegumā. Šāds auto var izrādīties pat zagts!

Lem par labu pirkuma līguma esamībai

Treškārt, lemjot par labu automašīnas iegādei, noteikti izsaki privātpersonai vēlmi noformēt darījumu oficiāli – pirkuma līgums šādā gadījumā ir īpaši būtisks. Kāpēc? Iegādājoties automašīnu bez jebkāda pirkuma apliecinoša dokumenta esamības, Tu tiec pakļauts dažnedažādām briesmām. Sliktākajā scenārijā Tu vari palikt pat bez  tikko iegādātā auto! 

Detalizēta uzmanība būtu jāpievērš arī pirkuma līgumā uzrādītajai informācijai, proti, ja redzi, ka pārdevēja ailītes vietā tiek uzrādīta persona, kas nav Tevis izvēlētais pārdevējs – neparaksti šo dokumentu! Tā var izrādīties tikai viena no daudzajām krāpšanas shēmām, par kuras noformēšanu vari tikt sodīts gan Tu, gan pārdevējs.

Norēķinies tikai ar bankas karti

Ceturtkārt, lai gan Latvijas likumdošana nosaka, ka transportlīdzekli no privātpersonas, kura kopējā vērtība nepārsniedz 7200 eiro, ir iespējams likumīgi iegādāties ar skaidras naudas norēķinu starpniecību, tas netiek uzskatīts pa vienu no drošākajiem auo iegādes variantiem.

Auto jomas pārzinātāji iesaka izvēlēties norēķinus veikt caur bankas pārskaitījuma starpniecību arī situācijās, kad summa par iegādājamo auto ir salīdzinoši mazāka par likumā norādīto. Kādēļ? Viss ir pavisam vienkārši! Bankas darījums ir krietni vieglāk izsekojams par norēķiniem skaidrā naudā, kas nozīmē, ka Tavs pārskaitījums būs daudzreiz drošāka izvēle nekā maksāšana uz rokas.

Veic pārdomātu un nesteidzīgu lēmumu

Piektkārt, un visbeidzot, der atcerēties, ka nekad nav par vēlu, lai pārdomātu visa procesa norisi. Auto pirkšana no privātpersonas ir pietiekoši stresains process, tāpēc, ja jebkurā brīdī sāc izjust manāmas šaubas par konkrētā pārdevēja labajiem nodomiem, labāk atcel darījumu un atsāc savus auto meklējumus no jauna. Kas to lai zina, varbūt Tava nelāgā priekšnojauta būs izdarījusi Tev lielu pakalpojumu! 

Parūpējies arī par savu drošību uz ceļa

Atceries, ka jauna vai lietota auto iegāde, neatkarīgi no tā ieguves veida, regulāri rada virkni dažādu izdevumu tajā skaitā arī maksu par automobiļa periodisku apdrošināšanu. OCTA polise, kā arī KASKO apdrošināšana, ir tās lietas, kuras noteikti būtu ieteicams izvirzīt Tavu auto priekšrocību saraksta priekšplānā – drošības nekad nevar būt par daudz!