Kā izvairīties no liekas drūzmēšanās, kādā no CSDD filiālēm un ietaupīt laiku auto īpašnieku nomaiņas procesā? Veic spēkrata reģistrāciju attālināti! Portāls Polisubanka.lv piedāvā detalizētāk apskatīt ikkatru no attālinātās automobiļa reģistrācijas laikā veicamajiem soļiem, lai mudinātu gan pircējus, gan auto pārdevējus izvēlēties tieši e-pakalpojumu izmantošanu valstī esošās ārkārtas situācijas dēļ. 

Latvijā reģistrēta spēkrata īpašnieku nomaiņa

Lai veiksmīgi izmantotu attālinātās automobiļa reģistrēšanas iespējas, konkrētajam transportlīdzeklim ir jābūt jau iepriekš reģistrētam likumīgai lietošanai uz Latvijas Republikas ceļiem. Ievēro, ka, gadījumā, ja auto ir reģistrēts ārzemēs, reģistrācijas process ievērojami atšķirsies no tālāk aprakstītajiem soļiem. Tātad, ja spēkrats jau ir nodrošināts ar Latvijas valstī izdotu numurzīmi, nepieciešams veikt šajā rakstā tālāk uzskaitītās darbības.

Īpašniekam automobilis ir jānoņem no uzkaites

Pirmais solis ceļā uz Latvijā jau iepriekš reģistrēta spēkrata tiesisko īpašnieku nomaiņu ir automobiļa noņemšana no CSDD uzskaites. Konkrētais uzdevums ir veicams tikai un vienīgi no spēkrata esošā īpašnieka puses. Šo soli ir iespējams īstenot CSDD e-pakalpojumu vidē (e.csdd.lv). Atrodi opciju ar nosaukumu ‘’Noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā’’ un rīkojies pēc tālāk sekojošajiem norādījumiem!

Pircējam nepieciešams veikt atzīmi reģistrā

Nākamais attālinātās auto reģistrācijas solis ir konkrētā transportlīdzekļa pircēja pārziņā. Automobiļa pircējam nepieciešams autorizēties CSDD e-pakalpojumu vidē, kas ir ērti un vienkārši izdarāms ar internetbankas, eID, eParaksta vai Latvija.lv sistēmas starpniecību. Pēc autorizēšanās portālā, pircējam jāveic atzīme CSDD vienotajā reģistrā, tādējādi apstiprinot, ka viņš patiesi vēlas iegādāties dokumentā uzrādīto automašīnu.

Pārdevējam jāveic darījuma apstiprināšana

Kad pircējs savu atzīmi ir veicis, spēkrata pārdevēja pienākums ir apstiprināt automašīnas īpašnieku maiņas procesu. Šīs apstiprināšanas veikšanai, pārdevējam tiek dotas ne vairāk kā 5 dienas laika. Ja šo 5 dienu laikā pārdevējs, kāda iemesla dēļ neveic darījuma apstiprināšanu, iesāktais process tiek pilnībā anulēts. 

Pircējam jāiesniedz atkārtots reģistrācijas pieprasījums

Pēdējais attālinātās auto reģistrācijas solis Latvijā jau iepriekš reģistrēta auto gadījumā ir atkārtota automobiļa reģistrācijas pieprasījuma iesniegšana. Šo uzdevumu nepieciešams veikt 5 dienu laikā pēc īpašnieku maiņas procesa apstiprināšanas. Dodies uz e.csdd.lv, veic atkārtotu auto reģistrāciju un kļūsti par jauno spēkrata īpašnieku – tas ir tieši tik vienkārši!

Jāatzīmē, ka reģistrācijas process tiek pilnībā noslēgts brīdī, kad jaunais spēkrata īpašnieks saņem transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību. Arī reģistrācijas apliecības saņemšanu ir iespējams nokārtot attālināti, proti, ar Latvijas Pasta starpniecību. Šis pakalpojums transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības saņēmējam nozīmēs papildu izmaksas EUR 1.98 apmērā.

Kur beidzas pārdevēja un sākas pircēja atbildība?

Attālinātā auto reģistrācija nereti izraisa nesaprašanos auto pārdevēja un pircēja starpā, jo nevienai no pusēm īsti nav skaidrs, kad beidzas vai tieši otrādi iesākas viņu atbildība par konkrēto transportlīdzekli. Tieši šī iemesla dēļ Polisubanka.lv steidz atgādināt, ka:

  • Atbildība par transportlīdzekli gulstas uz jaunā spēkrata īpašnieka pleciem no brīža, kad pārdevējs CSDD reģistrā ir veicis auto īpašnieku nomaiņas pieprasījuma apstiprinājumu;
  • Sākot ar pieprasījuma apstiprināšanas brīdi, konkrētā auto pircējs ir pilnībā atbildīgs par veiktajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Ar attālināto auto reģistrāciju saistītās izmaksas

Veicot konkrēto pakalpojumu e-csdd vidē, jārēķinās arī ar vairāku izmaksu segšanu. Attālinātās auto reģistrācijas izmaksas ir sekojošas:

  • Īpašnieka maiņas noformēšana, reģistrācija un reģistrācijas apliecības izsniegšana – EUR 25.23 (maksājumu sedz apliecības ieguvējs);
  • Automašīnas noņemšana no uzskaites – EUR 3.02 (maksājumu sedz automašīnas atsavinātājs).

Ņem vērā, ka attālinātā auto reģistrācija ir īpaši lietderīgs jauninājums CSDD pakalpojumu klāstā tieši COVID-19 vīrusa pandēmijas izraisīto apstākļu dēļ. Izmanto attālinātos pakalpojumus un izvairies no ar koronavīrusu saistītajiem veselības riskiem.