Iegādājoties transportlīdzekli, īpašniekam jārēķinās ar daudz un dažādiem izdevumiem, kā nodokļi, degviela, tehniskā apkope, un protams, arī apdrošināšana. Latvijā ikvienam transportlīdzeklim jābūt aprīkotam ar OCTA polisi, un, lai arī teju ikviens to zina, daudzi izvēlas riskēt. Kādēļ? Transportlīdzekļu īpašnieki uztraucas par OCTA polises cenu. Katram transportlīdzeklim polises cena ir citāda, kas nozīmē, ka vienam tā ir zema un pieņemama, savukārt citam – augsta un nepieņemama.

Tikai pašsaprotami, ka īpašnieki vēlas samazināt ar transportlīdzekli saistītās izmaksas, tādēļ mēdz izlaist, piemēram, kārtējo servisa apmeklējumu, taču no apdrošināšanas polises nav iespējams izvairīties – iespējams vien izprast, kā veidojas OCTA polises cena, tādējādi samazinot izmaksas. Lūk, populārākie kritēriji, pēc kuriem apdrošinātāji nosaka OCTA polises cenu, tomēr ņemiet vērā, ka atsevišķi riska faktori katram autovadītājam var atšķirties. 

Bonus – Malus klase

Bonus – Malus sistēma izveidota 2006. gadā, un tas darīts ar mērķi noteikt vienādu principu, kā izvērtēt autovadītāja riska pakāpi, tādējādi nosakot atbilstošu un objektīvu OCTA polises cenu. Vērtējot autovadītāja riska pakāpi, galvenokārt tiek ņemti vērā trīs faktori:

  • Izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits (jo vairāk negadījumu, jo zemāka klase, jo augstāka OCTA polises cena)
  • Apdrošināšanas dienu skaits noteiktā periodā (lai nokļūtu augstākā klasē, OCTA polisei jābūt derīgai vismaz 275 dienas gadā)
  • OCTA polises izmantošanas laiks ( pēdējo 11 gadu apdrošināšanas vēsture) 

Bonus-Malus sastāv no 17 klasēm:

  • 1.līdz 5. klase jeb paaugstināta riska klase (autovadītāji, kas bieži izraisa ceļu satiksmes negadījumus, līdz ar to tiem ir augstāka OCTA polises cena)
  • 6. klase jeb sākuma klase bez riska kategorijas (autovadītāji, kas pirmo reizi iegādājušies OCTA apdrošināšanas polisi, līdz ar to cena ir neitrāla, ne paaugstināta, ne pazemināta)
  • 7.līdz 17. klase jeb pazemināta riska Bonus klase (autovadītāji, kas nav izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus un regulāri iegādājušies OCTA polisi, līdz ar to OCTA polises cena ir zemāka)

Kā nodrošināt sev zemāku OCTA polises cenu? Jāsaprot, ka tā ir atkarīga no Tevis paša – esi uzmanīgs, piedaloties ceļu satiksmē, un regulāri atjauno OCTA polisi! 

Atceries, ka Bonus – Malus klase tiek piešķirta autovadītājam, nevis transportlīdzeklim. Ja aizdosi savu transportlīdzekli kādam draugam, radiniekam vai citam cilvēkam, savukārt viņš ar Tavu transportlīdzekli izraisīs negadījumu, tiks ietekmēta tieši Tava Bonus – Malus klase, un Tev OCTA cena nākamreiz būs augstāka.   

Transportlīdzekļa parametri 

Nosakot OCTA polises cenu, dažādi apdrošinātāji ņem vērā dažādus transportlīdzekļa parametrus. Visbiežāk skatās tieši uz transportlīdzekļa tipu un transportlīdzekļa pilnu masu, tomēr mēdz būt arī citi kritēriji: 

  • Transportlīdzekļa tips – vieglā auto apdrošināšana ir lētāka, savukārt autobusa un kravas auto apdrošināšana ir dārgāka.     
  • Transportlīdzekļa izmantošanas veids – privātā auto apdrošināšana ir lētāka, savukārt taksometram apdrošināšana ir dārgāka. 
  • Transportlīdzekļa pilna masa – jo lielāka pilnā masu, jo dārgāka polise.     
  • Transportlīdzekļa vecums – jo jaunāks transportlīdzeklis, jo dārgāka polise. 
  • Transportlīdzekļa reģistrācijas vieta – jo intensīvāka satiksme, jo dārgāka polise. Visdārgākā polise, visticamāk, būs tiem, kas savu transportlīdzekli reģistrē Rīgā.  

Informācija par transportlīdzekļa īpašnieku-autovadītāju

OCTA polises cena atkarīga arī no tā, kurš to iegādājas, līdz ar to, lai noteiktu iespējamos riskus, nereti apdrošinātāji ņem vērā informāciju arī par transportlīdzekļa īpašnieku jeb autovadītāju:

  • Transportlīdzekļa īpašnieka juridiskais statuss – juridiskas personas OCTA cena ir augstāka nekā privātpersonas OCTA cena, jo transportlīdzeklis, kas pieder uzņēmumam, tiek izmantots biežāk, turklāt tam mēdz būt vairāki lietotāji. 
  • Transportlīdzekļa īpašnieka autovadīšanas vēsture – iepriekš minētā Bonus-Malus klase.
  • Transportlīdzekļa īpašnieka vecums – retos gadījumos, tomēr atsevišķi apdrošinātāji nosaka augstāku cenu tiem, kam ir neliels stāžs. 

Apdrošināšanas termiņš

Ņem vērā un atceries – OCTA polisi vienmēr ir izdevīgāk iegādāties uz garāku laika posmu. Noslēgt līgumu ar apdrošinātāju un iegādāties apdrošināšanas polisi iespējams uz 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem, tādējādi cena būs zemāka, ja polisi iegādāsies nevis uz 3, bet gan uz 12 mēnešiem. 

OCTA cenas aprēķināšana mūsdienās kļūvusi pavisam vienkārša – ieraksti sava transportlīdzekļa reģistrācijas numuru, tehniskās pases numuru un uzzini polises cenu jau tūlīt pat!