Ne visi autovadītāji ir dzirdējuši par to, kas ir Bonus malus klase. Iespējams, tie cilvēki, kas pavisam nesen ir ieguvuši autovadītāja apliecību, pirmo reizi dzird šādu vārdu savienojumu.

Bonus malus klase ir svarīga Obligātās transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās apdrošināšanas sistēmas sastāvdaļa. Ar Bonus malus klases palīdzību var objektīvi novērtēt apdrošināšanas risku.

 

Kas ir Bonus malus klase?

 

kas ir bm klase

 

Bonus malus sistēma Latvijā tika ieviesta jau pirms 13 gadiem. Šī sistēma nosaka to, ka OCTA polise būs lētāka tiem šoferiem, kuri ceļu satiksmē piedalās bez dažādiem starpgadījumiem un ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Savukārt tiem šoferiem, kuri pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, OCTA apdrošināšanu nāksies iegādāties dārgāk. Bonus malus sistēmu mūsdienās izmanto visas apdrošināšanas kompānijas, kas piedāvā iegādāties OCTA polisi. Apdrošinātāji aprēķina piemaksas vai atlaides OCTA polisei, balstoties uz informāciju par autovadītāja braukšanas pieredzi. 

 

Bonus malus sistēmu veido vairākas klases

 

Kopumā šajā sistēmā ir 17 klases:

  • 1. līdz 5. Bonus malus klase ir ar paaugstinātu risku. Tās piešķir tiem transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri izraisījuši vienu vai vairākus ceļu satiksmes negadījumus. Jo vairāk avāriju tiks izraisītas, jo zemāka klase tiks piešķirta;
  • 7. līdz 17. Bonus malus klase ir ar pazeminātu risku. Šīs klases piemēro tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri katru gadu iegādājas OCTA apdrošināšanu noteiktu dienu skaitu, kā arī nav izraisījuši nevienu ceļu satiksmes negadījumu;
  • 6. Bonus malus klase tiek piešķirta tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri OCTA polisi iegādājas pirmo reizi, proti, kad iegādājamies jaunu mašīnu.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) veicis aptauju, kurā atklāts, ka tikai aptuveni trešā daļa šoferu zina to, ka, iegādājoties jaunu spēkratu, tam automātiski tiek piešķirta 6. klase.

Turklāt īpaši svarīgs ir fakts, ka BM klase tiek aprēķināta transportlīdzekļu saimniekiem, nevis pašiem spēkratiem, taču diemžēl trešdaļa LTAB aptaujāto cilvēku pieņēma, ka klasi piešķir automašīnai. Tā kā OCTA polise ir aktuāla ikvienam auto īpašniekam, zināt iepriekš minēto informāciju būtu ļoti noderīgi un vajadzīgi.

Daļa šoferu uztraucas par to, vai Bonus malus klase tiek ietekmēta, mainot apdrošināšanas kompāniju. Atbilde ir – nē, jo kā jau minējām iepriekš, to piešķir personai (juridiskai vai fiziskai), kurai pieder transportlīdzeklis, vai arī, kura ir transportlīdzekļa turētājs. 

 

Kā pārbaudīt savu Bonus malus klasi?

 

kā pārbaudīt bm klasi

 

Tev piešķirto Bonus malus klasi vari apskatīties un pārbaudīt LTAB mājaslapā. Šajā vietnē redzama sadaļa “Bonus malus”, kur pieejams kalkulators, kas parādīs transportlīdzekļa īpašniekiem viņu ieņemamo riska klasi. 

Bonus Malus klase, kas Tev piešķirta, nebūs spēkā mūžīgi. Tā būs aktīva vienu gadu, turklāt ar vārdu “gads” tiek domāts laika periods no iepriekšējā gada 1. septembrim, līdz šī gada 31. augustam, un tas būtu jāņem vērā. Attiecīgi autovadītājiem piešķirtās riska klases tiek pārskatītas vienu reizi gadā, 15. septembrī, tādēļ paturi prātā šo nozīmīgo datumu!

 

Bonus malus klases izmaiņas

Ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam ir iespēja paaugstināt vai pazemināt savu Bonus malus klasi. Bonus malus klases paaugstināšanu vai samazināšanu nosaka vairāki faktori. Protams, ikviens atbildīgs auto īpašnieks centīsies parūpēties par to, lai viņa Bonus malus klase ar katru gadu tiktu paaugstināta, nevis pazemināta.

Turpinājumā ieskatīsimies tuvāk tajā, kā notiek Bonus malus klases noteikšana, un kas ir svarīgākie kritēriji, kuri to var izmainīt uz labo vai diemžēl arī slikto pusi.

 

Apdrošināšanas dienu skaits gadā

Šis daudziem autovadītājiem šķiet nedaudz piņķerīgs temats, taču ir svarīgi saprast, kādiem priekšnoteikumiem jāizpildās, lai personai varētu tikt piešķirta augstāka Bonus Malus klase, kas attiecīgi nozīmē, ka OCTA polise viņam būs lētāka.

Tātad – ja skatāmies iepriekšējo gadu (1. septembris – 31. augusts), tad ideālā gadījumā šajā periodā personai jābūt apdrošinātai vismaz 275 dienas. Tāpat arī iepriekšējos 11 gadus personai bija jāapdrošinās vismaz 275 dienas gadā, un nedrīkst būt iestājies neviens apdrošināšanas gadījums (noticis satiksmes negadījums). 275 dienu periodi var būt ievēroti ar pārtraukumiem, proti, tās gada laikā var pakāpeniski “sakrāt”.

Jautāsi – vai ir cilvēki, kuriem piešķirta augstākā, 17. Bonus malus klase? Jā, tādi eksistē, un arī Tu tāds vari būt, ar noteikumu, ka 11 gadu garumā regulāri iegādājies OCTA apdrošināšanu un neesi izraisījis negadījumus, kuros bijis nepieciešams izmantot apdrošināšanas kompensācijas.

 

Ceļu satiksmes negadījumu skaits gadā

 

negadījumu skaits

 

Pat pieredzējušiem autovadītājiem gadās izraisīt avārijas, tādēļ vērts zināt, kā to ietekmē mainās Bonus malus klase.

Katrs negadījums, kurā ir cietusi kāda trešā persona, un Tavs apdrošinātājs ir pieņēmis lēmumu izmaksāt kompensāciju cietušajam, ietekmēs Tavu Bonus malus klasi sekojoši:

  • Ja noticis viens negadījums, BM klase pazeminās par 30%;
  • Divu avāriju gadījumā tā pazeminās par pusi;
  • Trīs negadījumi noved pie BM klases pazemināšanās par 80%;
  • Ja izraisīti četri un vairāk negadījumu, šoferim automātiski tiek piešķirta augstākā riska klase – pirmā.

Ja kādu iemeslu dēļ ir gadījies gada laikā izraisīt vairākas avārijas, zemā Bonus malus klase var tikt paaugstināta tikai vienā veidā – turpmāk uz ceļa jābūt uzmanīgākam un nedrīkst iekļūt negadījumos, kā arī jāturpina iegādāties OCTA apdrošināšanu.

Ja Tu prāto, vai ir vērts būt īpaši uzmanīgam uz ceļa un ievērot visus noteikumus, rūpējoties par to, lai neiekļūtu negadījumos, kā arī regulāri pirkt OCTA apdrošināšanu? Noteikti ir izdevīgi to darīt, jo OCTA polises cena personām  ar augstāko un zemāko Bonus Malus klasi var atšķirties pat par vairākiem simtiem eiro!

 

Centralizēta sistēma

Transportlīdzekļu īpašniekiem vajadzētu zināt, ka Bonus malus sistēma darbojas centralizēti. Tāpēc, ja transportlīdzekļa īpašnieks nolems mainīt savu līdzšinējo apdrošināšanas kompāniju, izvēloties citu, viņš automātiski nonāks vienā un tajā pašā Bonus malus klasē. Atšķirsies tikai piedāvātā OCTA polises cena.

 

Transportlīdzekļu skaits

Daudziem transportlīdzekļu vadītājiem varētu būt aktuāls jautājums, kas saistīts ar Bonus malus klasēm un transportlīdzekļu skaitu. Piemēram, ja Tev pieder vairāki vienādas klases transportlīdzekļi, tad tiem visiem tiks piemērota vienāda Bonus malus klase. Piemēram, ja tiek izraisīta avārija ar vienu no automašīnām, tad tas ietekmēs visu automašīnu Bonus malus klasi. Taču, ja Tev pieder dažādu kategoriju transportlīdzekļi, tad gan Bonus malus klases atšķirsies – katrai transportlīdzekļa kategorijai būs sava Bonus malus klase.