Pretēji autovadītāju lokā valdošajiem uzskatiem, arī ziemas sezona ir lieliski piemērots laiks, lai izbrauktu kādā garākā un bezgala interesantā ceļojumu maršrutā pa pašmāju aizraujošajiem ceļiem. Tieši auksto gada mēnešu burvība un Latvijas ziemīgo ainavu dažādība ir tās lietas, kurām vajadzētu mudināt Tevi doties ceļā. Taču kurp doties un kādus objektus, vai vietas noteikti nedrīkstētu palaist garām? Par to šoreiz parunāsim nedaudz plašākā kontekstā, izpētot dažus no interesantākajiem ceļojumu maršrutiem, kuri ir īpaši piemēroti, lai izvestu gan sevi, gan savu automobili cauri Latvijas neatvairāmākajiem tūristu punktiem.

Ungurpils – Ainaži – Mazsalaca 

Kā pirmo no maršrutiem, kas ir īpaši draudzīgs tieši autovadītājiem, apskatīsim maršrutu Ungurpils – Ainaži – Mazsalaca. Konkrēto maršrutu būtu ieteicams uzsākt tieši Ungurpilī, kas atrodas apmēram 124 kilometru attālumā no Rīgas centra. Jā, ceļš nav no tiem īsakājiem, taču šo ceļojumu Tu noteikti nenožēlosi – tur būs ko redzēt!

  • Pieturas punkts numur viens

Iebraucot Ungurpils teritorijā, meklē ceļu uz Dzirnavu ezeru, kurā mājo vairākas no tā sauktajām peldošajām salām. Ungurpils peldošo salu apmeklējums gada aukstajā periodā ir tik pat apbrīnojams kā siltajos vasaras mēnešos. Šī dabas pērle ir unikāls atklājums Latvijas teritorijā, jo salas spēj brīvi un netraucēti pārvietoties pa ezera teritoriju. Ziemas sezonā tās ‘pārvācas’ uz ezera dienvidu galu, taču pavasara sākumā, ledum izkūstot, atsāk savu rotāciju. Papildu salu vērošanai, noteikti pagūsiet izdzirdēt arī kādu teiku, kas apvij Ungurpils peldošo salu izcelšanās iemeslus. Būs interesanti!

  • Pieturas punkts numur divi

Ceļojumu maršruti ar auto pa daiļo Vidzemes reģionu nav iedomājami bez iegriešanās Ainažos, kas atrodas vien nieka 35 kilometru attālumā no Ungurpils. Ainaži ir mājvieta vienīgajai vēstures liecībai, kas vēl šobaltdien atgādina par Ainažu teritorijā kādreiz esošo ostu. Šī vieta ir nekas cits kā Ainažu Ziemeļu mols – puskilometru garš mola posms, kas Tevi izvedīs cauri sniega noklātajām randu pļavām, ka arī ļaus izbaudīt neaizmirstamus brīžus, mierīgi vērojot saules nozušanu aiz jūras horizonta. Pietura īstiem romantiķiem!

  • Pieturas punkts numur trīs

Savukārt, kad esi izbaudījis smeldzīgo Ainažu Ziemeļu mola gaisu, Tavu apciemojumu gaidīs arī 35 minūšu brauciena attālumā esošais Salacas ielejas dabas parks. Konkrētais auto tūrisma galamērķis atrodas Mazsalacas pilsētā un ir daļa no Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta. Kas īpašs vērojams  šajā pieturas punktā? Salacas ielejas dabas parks ir izslavēts dēļ tajā atrodamajiem smilšu iežu atsegumiem, kas ziemas periodā ikvienam parka apmeklētājam sagādās neaizmirstamas emocijas un spilgtus foto kadrus. Šīs vietas apmeklējums patiesi ir tā vērts!

Lapmežciems – Ragaciems – Klapkalnciems 

Tiem auto ceļotājiem, kuri vēlas izbaudīt nedaudz intīmāku ziemas gaisotni, noteikti ir vērts doties uz Engures novada pusi, kur atrodas vairāki mājīgi zvejnieku ciematiņi to skaitā Lapmežciems, Ragaciems un Klapkalnciems. Ceļojumu pa Engures novada ciematiņiem iesakam sākt tieši Lapmežciemā, kas atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā no galvaspilsētas – Rīgas. 

  • Pieturas punkts numur viens

Atrodoties Lapmežciemā un ieelpojot svaigi dzirkstošo jūras gaisu, noteikti vajadzētu iegriezties uz īsu, bet izsmeļošu vizīti Lapmežciema muzejā, kas citviet tiek dēvēts arī par Bigauņciema Jūras muzeju. Šeit Tevi un Tavus līdzbraucējus labprāt iepazīstinās gan ar veclaicīgajiem zvejas rīkiem, apkārtnē mītošajām putnu sugām, kā arī zinās pastāstīt arī kādu aizraujošu veco laiku zvejas stāstu. Protams, nevajadzētu aizmirst arī par iegriešanos Lapmežciema pludmalē, kas, dodoties ceļā no vietēja muzeja, neaizņems vairāk par vienu minūti.

  • Pieturas punkts numur divi

Pēc muzeja apmeklējuma dodies tālāk uz Kaņiera ezera pusi, kas atrodas turpat starp Lapmežciemu un blakus esošo Antiņciemu. Tur Tevi sagaidīs elpu aizraujoša pastaiga pa Kaņiera ezera niedru taku. Konkrētā laipa vijas cauri Kaņiera peldošajām saliņām, kā arī piedāvā brīnišķīgus skatus, kas veras no ezera krastā esošā putnu vērošanas torņa augstumiem. 

  • Pieturas punkts numur trīs

Kad Kaņiera dabas takas izstaigātas un jauni iespaidi ir gūti, kāp atpakaļ automobilī un dodies tālāk uz nākamo ciemu, proti, Ragaciemu. Ragaciemā Tevi iepriecinās Ragaciema bākas vēsturiskie nostāsti. Protams, arī skats, kas paveras no 30 metrus augstās bākas ir gana iespaidīgs. Pie viena vari apmeklēt arī Lāčupītes dabas taku, kas atrodas aptuveni 8 minūšu ilgā braucienā no Ragaciema bākas.

Pirms dodies ceļā, parūpējies par savu drošību

Polisubanka.lv mudina atcerēties – Tavai drošībai, dodoties ziemas pasakas meklējumos, ir īpaša nozīme, jo aukstie gada mēneši nozīmē arī zināmus riskus, pārvietojoties ar savu personīgo automobili. Lai izvairītos no nepatīkamiem pāsteigumiem ceļā, pārliecinies, ka Tavs auto ir apdrošināts un gatavs mesties piedzīvojumos. OCTA polise ir viens no Tavas drošības garantiem – izvēlies savam maciņa saturam atbilstošāko piedāvājumu un esi pasargāts no negaidītiem tēriņiem, ceļu satiksmes nelaimes gadījuma scenārijā.