Vai arī Tu esi saskāries ar situāciju, kurā pēkšņi pamani, ka no Tava auto izpūtēja sāk izdalīties netipiski balts dūmu mākonis? Balti izplūdes dūmi var liecināt par dažnedažādu auto ķibeļu klātesamību, tāpēc tos nekādā gadījumā nevajadzētu ignorēt. Kādas ir šīs ķibeles un kā tās vērst par labu pirms automobilis iedzīvojas vēl lielākās problēmās? Par to tuvāk pastāstīsim šajā rakstā.

Izplūdes dūmu maiņa – Kad sākt uztraukties? 

Pirms ķeramies klāt pie balto izpūtēja dūmu galvenajiem izraisītājiem, noskaidrosim, kurā brīdī Tev kā autovadītājam būtu jāsāk aizdomāties par auto izpūtēja izdalīto dūmu nokrāsu. Protams, ja pamani, ka izpūtēja izdotā tvaika krāsa pēkšņi ir mainījusies no teju vai caurspīdīgas uz baltu krāsu, kas tā vien atgādina blīvu dūmu mutuli, uztraukumam ir diezgan liels pamats. Taču ir arī citi faktori, kas var liecināt par ieilgušām problēmām ar spēkrata motoru vai citām auto sistēmām. Šie faktori ir sekojoši:

  • Ilgstoša un nēpārtraukta baltas nokrāsas dūmu izplūšana;
  • Nepatīkamas, atsevišķos gadījumos pat dedzinošas smakas klātbūtne;
  • Jebkādas izplūdes dūmu izmaiņas, kas būtiski atškiras no normas.

Mitrums kādā no izpūtēja bunduļiem 

Pirmā problēma, par kuru visbiežāk liecina balti dūmi no izpūtēja, it īpaši ziemas periodā, ir nevēlama mitruma uzkrāšanās kādā no auto izpūtēja bunduļiem. Šīs problēmas cēlonis parasti ir kondensāts, kas straujas laika apstākļu maiņas gadījumā, nonāk Tava auto izplūdes sistēmā. Jāteic, ka konkrētā situācija nav uzskatāma par pašu ļaunāko scenāriju, taču arī šo problēmu nevajadzētu ielaist. Kondensāta uzkrāšanās laika gaitā novedīs pie izpūtēja sarūsēšanas, kas nozīmē, ka bez jauna izpūtēja iegādes šādā gadījumā noteikti neiztikt.

Kavēts degvielas sadegšanas process

Nākamā ķibele, kas itin bieži iet roku rokā ar baltu dūmu izplūšanu no Tava auto izplūdes sistēmas, ir kavēts degvielas sadegšanas process. Ko tas nozīmē? Šī problēma liecina par degmaisījuma gāzu nonākšanu izplūdes sistēmā, kurā tām, protams, nevajadzētu atrasties. Ja balto dūmu problēma patiesi rodas sakarā ar degmaisījuma gāzēm, baltie dūmi ieņems nedaudz pelēcīgāku toni nekā iepriekš minētajā kondensāta uzkrāšanās gadījumā.

Šī situācija pieprasa nedaudz rūpīgāku auto apskati un nozīmē, ka Tev nāksies pārbaudīt gan auto sprauslas, gan kvēlsveces, kā arī kompresijas līmeni cilindros. Ja esi pietiekami kompetents konkrētajos jautājumos, par pieminēto auto sastāvdaļu stāvokli vari pārliecināties arī pašrocīgi. 

Dzesēšanas šķidruma noplūde degkamerā 

Trešā, taču ne mazāk nopietnākā problēma, par kuru var signalizēt balti dūmi no izpūtēja, ir dzesēšanas šķidruma jeb tosola noplūde automašīnas degkamerā. Šajā situācijā balto dūmu nokrāsa var būt mainīga – tas atkarīgs no Tevis izvēlētā tosola sastāva. 

Jāuzsver, kā konkrētā ķibele ar dzesēšanas šķidruma apmaldīšanos Tavas automašīnas labirintos, ir īpaši bīstama tieši dīzeļmotoru īpašniekiem, jo pastāv liels  risks, ka tosolam pievienotais ūdens izraisīs ne tikai blīvu dūmu mākoni, bet arīdzan ķīmisku reakciju, kas var radīt nopietnus bojājumus transportlīdzekļa dzinējam. Tieši šī iemesla dēļ auto jomas eksperti iesaka izvairīties no zemas kvalitātes tosola izmantošanas. 

Meklē profesionālu palīdzību

Atceries, ka spēkratam, kurš tiek uzturēts labā tehniskā stāvoklī, caur auto izpūtēju vajadzētu izdalīt tikai un vienīgi tīru un apkārtējai videi pilnībā nekaitīgu ūdens tvaiku, kas visbiežāk ir bezkrāsaina un teju caurspīdīga gaisa masa. Ja šis tvaiks pēkšņi piedzīvo krasas vizuālās pārmaiņas, labāk nekavēties un griezties pie meistara – ielaist šo problēmu pavisam noteikti nebūtu prāta darbs!