Automašīnu gada vēsajam periodam ieteicams sagatavot jau laikus. Jāatceras, ka visām automašīnas pamatsistēmām būs lielāka slodze strauju temperatūras svārstību dēļ, tādēļ profilaktisku automašīnas apkopi būtu ieteicams veikt, mijoties gadalaikiem.

Jau rudenī jāsāk domāt par savlaicīgu, sezonai atbilstošu riepu uzstādīšanu un automašīnas karkasa antikorozijas pārklājumu, kas pasargās no nokrišņu un dubļu radītiem bojājumiem – rūsu un skrambām. Jo savlaicīgāk tiks padomāts par spēkrata sagatavošanu jaunajai sezonai, jo mazāk laika un līdzekļu tas patērēs.

Par to, ko tad nevajadzētu piemirst automašīnas apkopē, gatavojoties bargai ziemai, arī pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

 Kā sagatavot auto ziemas periodam?

 

auto sagatavošana

 

Kvalitatīvs vējstikla šķidrums un jaunas vējstikla slotiņas

Ja siltajos gada mēnešos vējstikla šķidrumu var izvēlēties brīvāk, tad, tuvojoties ziemai, jāraugās, lai tas būtu sezonai atbilstošs. Ziemas periodam paredzētā vējstikla šķidruma sastāvā ir spirts, kas neļaus stiklam tik ātri sasalt un vējstikla slotiņām apledot. Tāpēc vējstikla šķidruma kvalitātei un piepildes līmenim jāseko līdzi sevišķi cītīgi. 

Tas pats attiecināms arī uz vējstikla slotiņām, kuras mēdz ātri nolietoties vai izdilt, tādēļ tās ieteicams nomainīt vismaz reizi gadā. Ja mani, ka tās atstāj švīkas vai skrambas uz stikla un vairs godam nepilda savas funkcijas, tad dodies uz tuvāko autosalonu un veic vējstikla slotiņu nomaiņu uz jaunām.

 

Gaisa filtrs auto salonā

Nereti bez uzmanības tiek atstāts tas, ka automašīnā aizsvīst logi. Iesākumā varētu šķist, ka tas nav nekas īpašs, un tā ir tikai normāla parādība, svārstoties gaisa temperatūrām. Tomēr, ja logu aizsvīšana notiek regulāri, iespējams pienācis laiks pārliecināties par to, vai salona gaisa filtrs pilnvērtīgi pilda savas funkcijas. Laba redzamība ir drošas satiksmes pamatā, tādēļ visu, kas to jebkādā veidā apgrūtina ieteicams laicīgi diagnosticēt un novērst.

 

Virsbūves apkope

Par savlaicīgu virsbūves apkopi bieži vien tiek aizmirsts, tomēr tā ir sevišķi svarīga, iestājoties ziemai. Sniegam uzsniegot, tā atkausēšanai uz ceļiem nereti tiek kaisītas smiltis un sāls, kas kopā veido dubļus un nonāk uz auto virsbūves, radot tai kaitējumu. Lai izvairītos no rūsas un skrambām, pirms ziemas iestāšanas nevajadzētu piemirst savlaicīgi veikt autoamšīnas virsbūves apstrādi ar antikorozijas līdzekļiem. Šādā veidā uz auto virsmas tiks nodoršināta aizsargkārta, kas neļaus rasties bojājumiem virsbūvē, tā būs vieglāk kopjama un automašīna ilgāk saglabās savu sākotnējo veidolu.

 

Akumulatora profilakse

Augstas vai zemas temperatūras nereti skādē arī automašīnas akumulatoram, tādēļ, pirms iestājies bargais sals, jāpārliecinās arī par akumulatora un ģeneratora stāvokli. Strauji mainoties temperatūrām, slodze uz akumulatoru pieaug divtik, tādēļ tas var ātrāk izlādēties un automašīnu būs grūtāk iedarbināt. Patstāvīgi pārliecināties par akumulatora stāvokli ir salīdzinoši grūtāk, tādēļ būtu ieteicams vērsties kādā no tuvējiem autoservisiem un veikt īpašus tā darbības pārbaudes testus.

 

Savlaicīga tehniskā apkope un automašīnas apdrošināšana

Gatavojoties ziemai, nevajadzētu piemirst arī iegriesties tuvākajā autosalonā un pārliecināties, ka automašīna ir gatava klimata pārmaiņām, īpaši rūpīgi jāpārbauda visu motora eļļu un šķīdumu līmenis, kas pēc nepieciešamības jāatjauno.

Rūpīgi jāseko līdzi arī Octa polises darbības termiņam un savlaicīgi tā jaatjauno. Lētas octas polises palīdzēs noformēt octa kalkulators, kurā vien pāris vienkāršos soļos iespējams noformēt jaunu apdrošināšanas polisi jebkurai finanšu situācijai. 

Ja ar automašīnu bieži tiek mēroti arī attālāki maršruti un apmeklētas ārvalstis, noteikti vērts padomāt arī par kasko polises noformēšanu un visām priekšrocībām, ko garantēs ceļojumu apdrošināšana.

 

Noderīgas lietas, kam ziemā jābūt automašīnas salonā

Lai no rīta, atrodot apsnigušu auto, viss noderīgais būtu rokas stiepiena attālumā, automašīnas salonā jau laikus ieteicams noglabāt sniega slotiņu, ledus skrāpi un siltus cimdus. Jāatceras, ka arī automašīnas lukturiem vienmēr ir jābūt tīriem un labi caurredzamiem, tādēļ, lai tos būtu vieglāk atbrīvot no dubļu kārtas, automašīnas salonā noderēs arī īpaša birstīte lukturu tīrīšanai.

Ja bieži veic maršrutus pa attālākiem Latvijas nostrūriem, tad automašīnas salonā noderēs arī kāda lieka silta apģērba un apavu kārta, atstarojošā veste, šķiltavas un lukturītis.

Automašīnas salonā ieteicams uzglabāt arī pāris rezerves automašīnas lukturu spuldzītes, kas noderēs gadījumos, kad kāda no tām izdegs. Spuldzītes nomainīšanu būs viegli veikt arī patstāvīgi, tomēr lukturu noregulēšanu gan vislabāk būtu atstāt autoservisa speciālistu ziņā.