“Nevaru piestartēt mašīnu” – šī ir frāze, kuru nevēlētos izrunāt neviens autovadītājs, it īpaši, ja atrodies uz ceļa nekurienes vidū. Lai arī problēmas ar auto iedarbināšanu vizbiežāk mēdz piemeklēt ziemas sezonā, ir dažādi citi iemesli, kas var radīt šādu problēmu. 

Šajā rakstā esam apkopojuši populārākos cēloņus, kas var apgrūtināt mašīnas “palaišanu”, kā arī šo problēmu risinājumus, lai Tu vienmēr būtu gatavs dažādām situācijām, esot uz ceļa.

Automašīnas nav tikai transportlīdzeklis, ar kuru pārvietoties no punkta A uz punktu B. Tā uzliek arī sava veida atbildību īpašniekam, jo ikdienā jārūpējas gan par degvielas uzpildi, jāiegādājas OCTA polise un, ja nepieciešams, arī cita veida apdrošināšana, piemēram, KASKO. Tāpat arī, protams, jāseko līdzi transportlīdzekļa stāvoklim, pievēršot uzmanību pareizai un drošai auto izmantošanai, kā arī regulārai spēkrata pārbaudīšanai pie speciālista. Šīs darbības ir jāveic profilaktiskos nolūkos, lai izvairītos no dažādām problēmām, tai skaitā, situācijām, kad auto pēkšņi nav iespējams iedarbināt. 

Ko šādās situācijās varam darīt? Pirmais, kas nāk prātā, noteikti ir sazināšanās ar draugiem un tuviniekiem, taču, ja tas nav iespējams, vari sazvanīt arī sava KASKO apdrošinātāja tehnikās palīdzības dienestu, kas nozīmē jau mazākas izmaksas.

Turpinājumā esam aprakstījuši izplatītākos cēloņus, kas apgrūtina auto iedarbināšanu, kā arī esam pieminējuši to risinājumus. 

 

auto iedarbināšana

 

Savu laiku nokalpojis akumulators

Viens no salīdzinoši biežiem iemesliem, kādēļ var rasties grūtības iedarbināt automašīnu (it īpaši, aukstā laikā), ir akumulatora defekti un tā vecums. Diemžēl arī šī auto daļa ir jāmaina atbilstoši ražotāja nosacījumiem vai gadījumā, ja tai ir bojājumi. Šajā gadījumā galējais risinājums būtu jauna akumulatora iegāde, taču, pirms to dari, veic pilnu akumulatora uzlādi un noskaidro, vai patiesā transportlīdzekļa darbības problēma neslēpjas citur.

 

Bojāta aizdedzes atslēga

Reizēm auto nevar iedarbināt tāpēc, ka tam ir bojāta aizdedzes atslēga. Tā vietā, lai desmitiem reižu pagrieztu atslēgu, izmisīgi cenšoties dabūt mašīnu “pie dzīvības”, izmēģini iedarbināšanu ar rezerves atslēgu. Ja tas izdodas, nāksies doties pie meistara, lai tas pārbaudītu un salabotu galveno atslēgu. 

 

Bojāta slēdzene

Ir arī gadījumi, kad pie vainas ir nevis atslēga, bet gan slēdzene. Ja mašīnas funkcijas, piemēram, radio vai gaismas darbojas normāli, taču ir grūtības ar atslēgas pagriešanu, iespējams, pie vainas ir slēdzenes bojājumi. Vienkāršākajā gadījumā vainīgs varētu būt cilindrs, taču reizēm vajadzīgs arī nopietnāks remonts.

 

Startera defekts

Kā jau startera nosaukums norāda, šī nelielā auto daļa atbild par transportlīdzekļa motora iedarbināšanu. Ja starterim ir bojājumi, mašīnu iedarbināt nebūs iespējams. Turklāt startera problēmas var identificēt diezgan vienkārši, jo tas rada klikšķošu skaņu. Atsevišķos gadījumos tā var būt arī startera strāvas padeves releja vaina.

 

Beigusies degviela

Vai Tev šķiet, ka šī ir pašsaprotama lieta, par kuru atceras katrs šoferis? Diemžēl reizēm steigas vai citu iemeslu dēļ aizmirstam uzpildīt degvielu, kā rezultātā attopamies ar tukšu bāku un mašīnu, kuru nevar iedarbināt. Šādu situāciju risināšanai būtu ieteicams bagāžniekā vest līdzi kaut vai nelielu degvielas kanniņu, lai varētu aizbraukt līdz tuvākajam benzīntankam.

 

Degvielas pārpalikums dzinējā

Ja vairākas reizes neizdodas piestartēt, iemesls varētu būt arī dzinējā esošā degviela. Šādā gadījumā ieteicams ieslēgt starteri uz dažām sekundēm. Ja iedarbināšana neizdodas, nogaidi pāris minūtes un atkārto iepriekšējo soli. Atceries, ka startera darbināšanu nevar veikt ilgāk par 30 sekundēm, pretējā gadījumā Tu pārkarsēsi elektrovadus. Ja arī pēc šo soļu izpildes iedarbināšana neizdodas, mašīnu nāksies vest uz servisu.

 

Nepieciešama degvielas filtra maiņa

Degvielas filtrs ir tā detaļa, kas nodrošina tīras degvielas nonākšanu dzinējā. Ja tas netiek mainīts pietiekoši bieži (vadoties pēc ražotāja norādījumiem), pastāv augsts risks, ka tieši iedarbināšanu nevar veikt aizsērējuša degvielas filtra dēļ. Par šo problēmu ziņo arī automašīnas borta dators. Pozitīvais šajā problēmā ir tas, ka to var ātri un lēti atrisināt jebkurā autoservisā.

 

Problēmas ar auto iedarbināšanu ziemas sezonā

Ja problēmas ar auto iedarbināšanu rodas tieši aukstā laikā, tās var radīt vairāki iemesli, tai skaitā:

  • Zema degvielas kvalitāte;
  • Bojātas kvēlsveces;
  • Degvielas sistēmas problēmas;
  • Startera nolietošanās;
  • Akumulatora izlāde.

Šajos gadījumos ieteicams nogādāt auto servisā, lai mehāniķis varētu precīzi noteikti problēmu un nomainīt vai salabot atbilstošās detaļas. Ja neesi pārliecināts par savām prasmēm, remontu paša spēkiem nevajadzētu veikt.

Ceram, ka Tev šī informācija noderēs, lai auto problēmu gadījumā varētu identificēt to cēloni.