Pirms iegādāties jaunu automašīnu savām vai visas ģimenes vajadzībām, reti kuram nav nācies lauzīt galvu ne tikai par optimālāko un cenā draudzīgo variantu, bet arī par to – vai transportlīdzekli labāk iegādāties jaunu vai lietotu. 

Jaunas automašīnas iegāde, protams, paredz lielākas finansiālas izmaksas, toties garantē zināmu drošību un stabilitāti. Kaut arī lietotu automašīnu iegāde izmaksu ziņā ir lētāks variants, tomēr, lai tā kalpotu godam, nepieciešamas labas tehniskās zināšanas un apdomība.

Arvien biežāk dzirdam to, ka apkārtējie cilvēki domā par ekoloģisku dzīvesveidu un dabas resursu taupīšanu, izvēloties viegli pārstrādājamus produktus, šķirojot atkritumus un, protams, iegādājoties automašīnu ar vismazāko kaitīgo izmešu apjomu. Pavisam nesen stājās spējā jaunās transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļu likmes, kuru apjoms atkarīgs no automašīnas oglekļa dioksīda izmešu daudzuma gramos uz vienu nobrauktu kilometru. 

Kā tad CO2 izmešu limiti un normas ietekmēs autovadītāju izvēli par labu tai vai citai automašīnai un kādus papildus finansiālus izdevumus tie paredz, arī pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

Jauns vai lietots auto

 

CO2 izmeši

 

  • Lai arī jauns auto, kas tikko izbraucis no autosalona uzreiz jau zaudēs 10 % no savas pamatvērtības,  pateicoties nelielajam CO2 izmešu daudzumam, ko tas rada, paredzamais ekspluatācijas nodokļa apmērs par to būs daudz mazāks nekā, piemēram, lietotai automašīnai, kas pirmo reizi reģistrēta pirms 2009. gada.

 

  • Tā kā jaunie ekspluatācijas nodokļi būs zemāki arī senāku modeļu automašīnām, nebūt nav teikts, ka iespējas iegādāties labu, ekonomisku un dabai draudzīgu auto nav iespējams arī lietoto automašīnu tirdzniecības placī. Tomēr vienmēr, iegādājoties jaunu vai lietotu automašīnu, būtu ieteicams labi izsvērt to, kā šis lēmums ietekmēs finansiālās izmaksas ilgtermiņā, piemēram, uzturēšanā, nodokļos, remontā un tehniskajā apkopē. Neaizmirsti, ka jāizvēlas arī izdevīgākā OCTA polise, kas ir obligāta visiem transportlīdzekļiem.

 

Izvērtē un izmēri CO2 izmešu daudzumu

 

izmešu daudzums

 

Noskaidro auto modeļa CO2  rādītāju

  • Ja plānots pārveidot dzīvesveidu uz dabai draudzīgāku, tad, protams, viens no svarīgākajiem aspektiem tās izvēlē ir tas, cik CO2 izmešu izvēlētā automašīna rada uz katru nobraukto kilometru. Tātad, pirms izdarīt izvēli par konkrētās automašīnas iegādi, pircējam ieteicams noskaidrot konkrētā modeļa CO2 rādītāju. Ja automašīna pirmo reizi reģistrēta pēc 2009.gada 1.janvāra, tās izmešu apmērs ir norādīts transportlīdzekļa tehniskajā pasē.

 

 CSDD kalkulators

  • CSDD oficiālā informācija vēsta, ka kokrētas automašīnas radīto oglekļa dioksīda izmešu daudzumu gramos iespējams izmērīt īpaši tam radītā kalkulatorā, kas pieejams CSDD mājas lapā arī nereģistrētiem lietotājiem. Lai noskaidrotu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa apmēru, kalkulatorā jāievada automašīnas reģistrācijas numurs vai salīdzināšanas izziņas numurs. Jāatceras, ka datus par CO2 var iegūt tikai par automašīnām, kuru ražotāji ir iesnieguši datus oficiālās institūcijās.

 

Tehniskās ekspluatācijas nodoklis

  • Tehniskās ekspluatācijas nodoklis ir atkarīgs no ražotāja apstiprinātā izmešu daudzuma. Tām automašīnām, kuru CO2 izmešu daudzums nepārsniedz 50g par katru nobraukto kilometru, nodoklis netiek piemērots. CSDD sniegtā oficiālā informācija vēsta, ka ekspluatācijas nodoklis var sasniegt arī 770 eur un vairāk tajos gadījumos, ja automašīnas radītais izmešu daudzums pārsniedz 351g uz kilometru. Tāpat, papildu likme 300 Eur apmērā tiek pielāgota tiem automašīnu modeļiem, kuru motora tilpums ir lielāks par 3500 kubikmetriem.

 

Pārliecinies divreiz

 

  • Nereti maldīgi tiek uzskatīts, ka automašīnu tehniskajā apskatē tiek noteikts un izmērīts arī CO2 apjoms, tomēr jāatceras, ka šī procesa laikā tiek pārbaudīts CO – oglekļa monoksīda, nevis CO2 – oglekļa dioksīda apmērs.

 

Nodokļu atvieglojumi

 

  • Tomēr, pirms satraukties par gaidāmajām izmaksām, jāņem vērā, ka atsevišķos gadījumos tehniskās ekspluatācijas nodoklim tiek piemēroti atvieglojumi 25% – 50 % apmērā. Šādi nodokļu atvieglojumi pienākas autovadītājiem, kuriem piešķirts daudzbērnu ģimenes statuss vai reģistrētiem lauksaimniecības produktu ražotājiem. Savukārt, sporta un vēsturisku automašīnu īpašniekiem šis nodoklis nav jāmaksā vispār.