Ceļojumi uz ārvalstīm mūsdienās jau kļuvuši gluži par ikdienu – dažādi pārlidojumi ar polulārāko aviosabiedrību lidaparātiem tiek veikti visai regulāri – ne tikai izklaides, bet arī darba uzdevumu jautājumos.

Gatavošanās lidojumam teju vienmēr saistās ar patīkamu satraukumu un, lai tam kā nākas sagatavotos, vajag ne tikai pārskatīt līdzi ņemamo apģērbu kārtu, bet arī dokumentus, tehnoloģijas un citas sadzīves lietas. 

Kā likums – pašas svarīgākās un lidojuma laikā nepieciešamākās lietas tiek ievietotas rokas bagāžā tā, lai tās vienmēr būtu rokas stiepiena attālumā. Savukārt, mantas, ko paredzēts izmantot tikai galapunktā, kā arī lietas, kuras pārvadāt rokas bagāžā lidmašīnas salonā aizliedz lidsabiedrības iekšējās kārtības noteikumi, jānodod bagāžas glabātuvē. 

Vienmēr jāatceras, ka bagāžas pārvadājums var arī aizkavēties vai kļūmes dēļ tikt nosūtīts uz citu galapunktu, tādēļ vienmēr jāparūpējas arī par ceļojuma apdrošināšanu, kas šādos gadījumos būs glābiņš. 

Sīkāk par to, ko tad drīkst vai gluži pretēji – nedrīkst pārvadāt lidmašīnas salonā un daudz ko citu, arī pastāsim raksta turpinājumā.

 

Katra lidsabiedrībai ir savi noteikumi

 

rokas bagāža

 

Jāatceras, ka katrai lidsabiedrībai ir savi oficiāli noteikumi bagāžas pārvadāšanai, kas nosaka ne tikai rokas un nododamās bagāžas svaru, saturu un izmēru, bet arī atsevišķus tarifus un noteikumus papildus bagāžas apjomiem vai precēm un mantām, kas pieprasa atsevišķas birokrātiskas procedūras. 

Ar katras lidsabiedrības bagāžas pārvadāšanas un citiem noteikumiem ir iespējams iepazīties konkrētās aviosabiedrības mājas lapā. 

Populārākās lidsabiedrības saviem pasažieriem noteikušas šādus galvenos pamatprincipus.

 

AirBaltic

Šīs aviokompānijas lidmašīnās katrs pasažieris var ņemt līdzi divas somas, kuru izmēri ir – 55x40x23 cm un 30x40x10 cm, tomēr to kopējais svars nedrīkst pārsniegt  8 kg. Ja līdzi ņemamo somu izmēri vai svars pārsniedz vēlamo, par katru papildu kilogramu tiek piemērota papildu samaksa. 

Tiem, kam patīk bieži ceļot uz slēpošanas kūrortiem, lidsabiedrība piedāvā īpaši draudzīgas cenas sporta inventāra pārvadāšanā, sevišķi gadījumos, kad lidojuma biļete tikusi nopirkta internetā. Mūzikas instrumenti, sporta inventārs, bērnu sēdeklīši, netiek pieskaitīti pie salona bagāžas un par to pārvadāšanu tiek piemērota atsevišķa samaksa.

 

British Airways

Lidsabiedrība rokas un nododamās bagāžas noteikumus ir piemērojuši dažādām klientu grupām, piemēram, atsevišķi noteikumi attiecas uz aviokomānijas VIP, biznesa un ekonomiskās klases klientiem. 

Soma, ko bez maksas iespējams nodot lidsabiedrības mantu glabātuves nodalījumā paredz izmēru – 90x75x43 cm. Tomēr pamatnoteikumi paredz arī cenu atlaides par katru atļautās bagāžas kiliogramu cilvēkiem, kas ceļo kopā ar bērniem. 

Kopējas izmaksas par bagāžu, kas pārsniedz atļauto svaru atkarīgas no pārniegto kilogramu skaita, bagāžas formas specifikas un citiem individuāliem nosacījumiem.

 

Aeroflot

Biznesa klases klientiem lidsabedrība bez papildu maksas ļauj pārvadāt 2 somas, līdz 32 kg kopsvarā, bet salona bagāža nedrīkst pārsniegt 15 kg un 55x40x20 izmēru. 

Ekonomiskās klases pasažieriem līdzi atļauta bagāža 2 somās, katras svars nedrīkst pārsniegt 23 kg. Salonā ekonomiskās klases pasažieris drīkst ņemt līdzi rokas bagāžu, kuras kopsvars nepārsniedz 10 kg.

 

Lufthansa

Šīs lidsabiedrības bagāžas noteikumi un tarifi atšķiras un ir atgkarīgi no paredzamā galamērķa un kopējā pasažieru skaita. 

Oficiālajā lidsabiedrības mājas lapā pieejams lietošanā ērts bagāžas kalkulators, kas īpaši atvieglos topošo pasažieru rūpes, kas grasās pārvadāt nestandarta izmēru, formas vai svara bagāžu. 

Bezmaksas bagāžai nevajadzētu pārsniegt 158 cm, izmantojot formulu platums x garums x dziļums tiek aprēķināts vai bagāža iekļaujas normā, un vai tai nav pieļāgojams papildu maksas tarifs.

 

SAS

Aviosabiedrības bagāžas pārvadāšanas noteikumi paredz, ka lidmašīnas salonā katram pasažierim atļauts ienest 1 somu un 1 personisko lietu, piemēram, portatīvo datoru vai mazu rokassomiņu ar pašām nepieciešamākajām precēm. 

Bez maksas SAS aviosabiedrības lidaparātā iespējams pārvadāt bagāžu, kuras svars nepārsniedz  8 kg. Līdzi ņemamās bagāžas ( 2 somu) izmēriem jāatbilst 55x40x23 cm un 40x30x15 cm. Papildu samaksa tiek pielāgota individuāli, ņemot vērā bagāžas īpatnības, piemēram, nestandarta formas, izmēra vai svara ziņā. 

Jāpiebilst, ka šī lidsabiedrība ir sevišķi draudzīga visiem mājas mīluļu draugiem, tādēļ paredz īpaši draudzīgas cenas un noteikumus mazo mājdzīvnieku pārvadāšanai.