Kad ilgi gaidītais atvaļinājums ir klāt, pilnībā jāizbauda patīkamais satraukums, kas pārņem brīdī, kad gatavo ceļa somas un visu atpūtai nepieciešamo. 

Protams, tiem, kam lidošana ar lidmašīnu sagādā vairāk nepatīkamu izjūtu, nekā prieku, šis process sagādā ne mauzums raižu. Savukārt, tiem, kas lidojumu gaida ar nepacietību, jākļūst apdomīgākiem un rūpīgi jāapsver katra gaidāmā ceļojuma līdzi ņemamā lieta. 

Ja plānots doties uz siltajām zemēm, noteikti nevajadzētu aizmirst par vasaras garderobes pārskatīšanu, bet tiem – kam tuvāki ziemas slēpošanas kūrorti – jāsarūpē atbilstošs sporta apģērbs un apavi, kā arī jāparūpējas par nepieciešamajiem aksesuāriem un ierīcēm. 

Katrai lidsabiedrībai ir savi noteikumi, kas nosaka to, kas drīkst atrasties rokas bagāžā, bet kas – mantu glabātuvē. Tāpēc vienmēr, pirms pošanās ceļā, ieteicams rūpīgi izpētīt konkrētās lidsabiedrības noteikumus. 

Par to, kā tad padarīt savu lidojumu patīkamu un bezrūpīgu, arī pastāstim raksta turpinājumā.

 

Rezervācijas un dokumentu pārbaude

 

rezervācija

 

Apstiprini rezervāciju

  • Kad esi izvēlējies lidojuma galamērķi, pirms veikt biļešu rezervācijas apstiprinājumu, atceries vairākkārt pārbaudīt visu svarīgāko informāciju – izlidošanas, ielidošanas datumu, laiku, iekāpšanas sektoru un citas detaļas. Nevajadzētu jaukt divus dažādus terminus – proti, iekāpšanas laiku un lidmašīnas pacelšanās laiku. Tāpat, noteikti vairākkārt jāpārliecinās par visu lidojumam nepieciešamo dokumentu esamību un lieku reizi jāpārbauda to darbības termiņus.

 

 Pārliecinies par vīzas nepieciešamību

  • Pirms ceļošanas ieteicams vēlreiz pārliecināties, vai lidojumam uz konkrēto valsti nav nepieciešama vīza, lai oficiāli uzturētos gan galamērķī, gan citās valstīs, ko plāno apceļot brauciena laikā.

 

 Atceries par personu apliecinošajiem dokumentiem

  • Jāatceras, ka apceļojot arī Šengenas zonas valstis, līdzi noteikti ir jābūt personu apliecinošam dokumentam, piemēram, pasei. Tomēr šajā gadījumā lidostas robežsardze neņems vērā pases izdošanas un derīguma termiņus, galvenais, lai izlidošanas brīdī tā būtu oficiāli derīga.

 

Neaizmirsti par apdrošināšanu

 

  • Pirms ceļošanas nevajadzētu aizmirst arī par kvalitatīvu ceļojuma un veselības apdrošināšanu, kas var paglābt no liekiem satraukumiem un finansiāliem zaudējumiem gadījumos, kad ārvalstīs noticis kaut kas neplānots.

 

Lidojumam ērts apģērbs

 

ērts apģērbs

 

  • Ja lidojums aizņems vairākas stundas, vajadzētu padomāt arī par savām ērtībām. Ja vieta lidmašīnā nav rezervēta biznesa klasē, kur sēdvietas ir ērtākas un plašākas, jāatceras ik pa laikam izstaigāties pa lidmašīnas salonu, lai izvairītos no sāpošām locītavām vai notirpušām kājām.

 

  • Lai lidojums nebūtu pārāk garlaicīgs vai nogurdinošs, jau iepriekš jāsagatvojas tam, ko vilksi mugurā, un kā sevi nodarbināsi lidojuma laikā. Lidojumam ar lidmašīnu vajadzētu izvēlēties ērtas, brīvi krītošas drēbes, tā, lai itin nekas neapgrūtinātu ilgstošu sēdēšanu ierobežotā pozīcijā. Jau laikus vajadzētu parūpēties par atbilstošu lasāmvielu rokas bagāžā, piemēram, žurnālu vai iemīļoto grāmatu. Ja lidojuma laikā plāno klausīties mūziku, pirms lidojuma noteikti nevajadzētu aizmirst pilnībā uzlādēt telefonu.

 

  • Lai pilnībā izbaudītu lidojumu, pārliecinies par to, ka apģērba kabatās un rokas bagāžā neatrodas pārlieku daudz lieku priekšmetu. Pirmkārt, liekas mantas tikai apgrūtinās un traucēs atrast somā visu nepieciešamo, otrkārt, ja kabatas būs pilnas ar dažādiem sīkumiem, piemēram, atslēgām, šķiltavām, mobilo tālruni, pleijeri vai blociņu, tas tikai traucēs ērtai sēdēšanai un lidojuma baudīšanai.

 

Parūpējies par līdzņemamiem našķiem

 

  • Kaut arī lidsabedrības, atkarībā no lidojuma ilguma, piedāvā vairākas ēdienreizes, nevajadzētu aizmirst arī par kādu rokas bagāžā līdzi ņemamu našķi vai dzērienu. Ja par to esi aizmirsis padomāt jau laikus, protams, varēsi tos iegādāties arī lidostas taxfree veikaliņos vai pašā lidaparātā, tomēr jāatceras, ka tas vienmēr izmaksās nedaudz vairāk, nekā tas, ko būsi sagatavojis līdzņemšanai savlaicīgi.

 

Īstās sēdvietas izvēle

 

sēdvieta 

 

  • Atsevišķas lidsabiedrības saviem klientiem piedāvā arī īpašas sēdvietas par atsevišķu samaksu. Piemēram, ja esi gara auguma un lidojuma laikā vēlies kārtīgi izstiept kājas, tad iespējams vislabākā izvēle būs tā saucamā “ejas rinda”, kas paredz sevišķi plašu vietu, turklāt – gan izstiept kājas, gan piecelties un pastaigāt pa salonu varēsi netraucējot citus lidmašīnas pasažierus.

 

  • Ja ceļojumā plāno doties kopā ar bērniem, tad ieteicams viņiem izvēlēties sēdvietas, kas atrodas pie loga. Šādā veidā bērni uzvedīsies daudz mierīgāk, jo būs nodarbināti ar krāšņu un interesantu skatu vērošanu.

 

 Specifiski apstākļi

 

  • Jāatceras, ka jaudīgas kondicionēšanas sistēmas dēļ lidmašīnās parasti ir ļoti sauss gaiss, tāpēc lidojuma laikā ieteicams lietot lielāku šķidruma daudzumu nekā ikdienā.  Ja lidojuma laikā parasti aizkrīt ausis, tad nevajadzētu arī piemirst paņemt līdzi ausu aizbāžņus, ledenes vai košļājamo gumiju.