Kuram gan nepatīk ceļot? Turklāt tas vienmēr ir satraucošs piedzīvojums ne tikai gadījumos, kad plānots ikgadējais atpūtas ceļojums, bet arī tad, kad uz ārvalstīm dodies darba darīšanās.

Iestāšanās Eiropas savienībā ir krietni atvieglojusi ceļošanu starp tās dalībvalstīm, tāpēc tā kļuvusi daudz vienkāršāka, ērtāka un vairs neprasa sarežģītas birokrātiskas procedūras. Arī Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmējiem ir daudz vieglāk konkurēt starptautiskajā tirgū ar saviem ražojumiem, saņemt finansējumu dažādiem projektiem un, protams, vienoties par izdevīgākajiem dažādu darījumu nosacījumiem. 

Raksta turpinājumā pastāstīsim sīkāk par to, kas tad īsti ir EEZ valstis, kādi ir to savstarpējās sadarbības pamatprincipi un kādā veidā, pa tām ceļojot, mainīsies vai gluži pretēji – nemainīsies, Tavi mobilie sakari.

 

Kas ir oficiālās EEZ valstis, un kuras ir tām draudzīgas?

 

Eiropas Savienība 

 

  • EEZ ir saīsinājums no apzīmējuma – Eiropas Ekonomiskā zona. Tās sastāvā ietilpst visas Eiropas Savienības dalībvalstis un trīs EBTA valstis, Eiropas brīvās tirdzniecības valstis, proti – Islande, Norvēģija un Lihtenšteina.
  • Vienotā iekšējā tirgū EEZ apvieno visas savas dalībvalstis tā, lai kopā sadarbojoties, katras dalībvalsts saražotās preces un pakalpojumi, darba spēks un finansiālie līdzekļi varētu brīvi un oficiāli, bez sarežģītas birokrātijas, kustēties/migrēt starp dalībvalstīm.
  • Eiropas Ekonomiskās zonas aizsākumi meklējami 1994.gadā, kad toreizējās EBTA valstis – Islande, Norvēģija, Austrija, Šveice, Somija un Zviedrija, verificēja koplīgumu ar ES dalībvalstīm.
  • Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs ietilpst:  Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Austrija, Čehija, Dānija, Francija, Franču Gviāna, Reunion, Nīderlande,  Beļģija, Bulgārija, Grieķija, Lielbritānija, Vācija, Ungārija, Portugāle, Īrija, Spānija, Polija, Somija, Rumānija, Slovēnija, Slovākija, Sintmārtena, Horvātija, Lihtenšteina, Luksemburga, Gvadelupe, Kanāriju salas, Gibraltārs, Majota, Malta, Martinka  un Kipra.

 

Kā atrašanās kādā no EEZ valstīm ietekmēs Tavus mobilos sakarus un tarifus?

 

Kā zināms, un to apstiprina arī visu Latvijas mobilo pakalpojumu sniedzēju oficiālā informācija, zvani un īsziņas no un uz jebkuru no EEZ dalībvalstīm noris bez papildus maksas, un to tarifi ir gluži tādi paši, kā zvanot vai sūtos īsziņas tepat – Latvijas robežās. 

Tāpat, par ierastajiem tarifiem un noteiktajā apjomā EEZ dalībvalstīs papildu maksa vai atsevišķi tarifi netiek pielāgoti mobilajam internetam, ko varēsi lietot gan viedtālrunī, planšetē vai klēpjdatorā. 

Tomēr, pirms došanās ceļojumā, vienmēr iepriekš ieteicams sazināties ar savu mobilā pakalpojuma sniedzēju un pārliecināties, ka Tavs patreizējais tarifu plāns ir visdraudzīgākais cenu ziņā un īpaši piemērots ceļošanai.

 

Par ko vērts lieku reizi pārliecināties, pirms doties ceļojumā uz ārvastīm?

 

gatavošanās ceļojumam

 

  • Pārliecinies par to, vai Tavs mibilo sakaru tarifu plāns atbilst ceļošanai ārvalstīs, to viegli iespējams izdarīt, sazinoties ar mobilo pakalpojumu sniedzēju pārstāvjiem vai apmeklējot pakalpojuma sniedzēja mājas lapu, un rūpīgi iepazīstoties ar tarifa noteikumiem.

 

  • Pirms došanās uz ārvalstīm, sava tālruņa iestatījumos pārliecinies par to, ka viesabonēšanas funkcija ir ieslēgta Tava tālruņa iestatījumu sadaļā.

 

  • Pārliecinies, ka Tevis abonētais interneta pieslēguma apjoms pilnībā atbildīs visām Tavām vajadzībām ceļojuma laikā. Ierasts, ka brīžos, kad pieejamais interneta datu apjoms ir pārsniegts, mobilo pakalpojumu sniedzējs nosūtīs automātisku īsziņu uz Tavu tālruni, tādejādi palielināt interneta apjomu varēsi jebkurā brīdī. Tomēr jāatceras, ka interneta apjoma palielināšana vienmēr paredzēs arī papildu izdevumus.

 

  • Jāatceras, ka ceļojuma laikā iekļautais, bet pilnībā neiztērētais interneta apjoms vairs nebūs derīgs pēc tā termiņa beigām vai izmantošanai citās ārvalstīs.

 

  • Ierodoties savā galamērķī kādā no EEZ valstīm, internetu savā tālrunī varēsi izmantot uzreiz, tiklīdz pārsniegsi savā tarifa plānā paredzēto datu apjomu, saņemsi automātisku ziņu, ar kuras palīdzību ātri varēsi palielināt datu apjomu tiešsaistē vai atteikties no tā. 

 

  • Lai ierobežotu savus tēriņus arī ārvastīs, pēc iespējas biežāk pieslēdzies dažādu iestāžu – kafejnīcu, restorānu, ofisu, muzeju – piedāvātajām wi-fi iespējām, kas krietni ietaupīs Tavu mobilo datu apjomu.

 

  • Jāatceras, ka iztērēto datu apjumu iespējams kontrolēt arī patstāvīgi, proti, apmeklējot mobilā pieslēguma pakalpojuma sniedzēja mājas lapu vai mobilo aplikāciju.

 

  • Sevišķi uzmanīgi ar tālruni būtu ieteicams rīkoties netālu no dažādu valstu robežām, piemēram, Eiropas valsts pierobežā, kur tuvu atrodas kāda cita valsts, kas neatrodas EEZ dalībvalstu sastāvā. Šajā gadījumā būtu ieteicams izvairīties no zvanu veikšanas, sms sūtīšanas un mobilo datu izmantošanas savā tālrunī.

 

  • Vienmēr parūpējies arī par izdevīgu ceļojuma apdrošināšanu, kas atvieglos jebkuru sarežģītu situāciju svešā valstī, kā arī būtiski samazinās finansiālos zaudējumus neparedzētos gadījumos.