Tas ir noticis – naktī no 2020. gada 31. janvāra uz 1. februāri Lielbritānija oficiāli izstājās no Eiropas Savienības (ES). Šī valsts ES pavadījusi 47 gadus, un, kā varējām lasīt un redzēt medijos, izstāšanās process nebūt nebija vienkāršs un ātrs. 

Protams, visas pārmaiņas, kas saistītas ar izstāšanos, nav iespējams ieviest uzreiz, tādēļ līdz 31. decembrim turpināsies pārejas periods. Ja Tu, Tavi draugi vai tuvinieki plānojat doties ceļojumā uz Angliju, lai apciemotu savējos, vai vienkārši iepazīstu jaunu valsti, ir vairākas lietas, kas būtu jāņem vērā, lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus. 

 

Par svarīgāko informāciju ceļotājiem vairāk lasi turpinājumā.

 

Kas jāzina, ceļojot uz Lielbritāniju?

 

ceļošana uz Angliju

 

Pirmkārt, jāņem vērā, ka, sākot ar 1. februāri, nav uzreiz pa galvu, pa kaklu jāskrien uz iestādēm kārtot jaunus dokumentus vai meklēt iespēju noformēt vīzu. Pārejas periodā līdz šī gada 31. decembrim spēkā ir tie paši ES noteikumi, kas līdz šim (attiecībā uz Latvijas pilsoņiem).

Ja Tu esi ES pilsonis un vēlies tūrisma nolūkos doties uz Lielbritāniju, uzturoties šajā valstī līdz trim mēnešiem, vīza nav vajadzīga. Šādam uzturēšanās termiņam nav laika posma ierobežojums, kā tas ir Šengenas zonas gadījumā (līdz 90 dienām 6 mēnešu laikā).

Lai izvairītos no liekiem sarežģījumiem, ceļojot uz Lielbritāniju un citām valstīm, drošāk ir līdzi ņemt pasi. Ņem vērā, ka no 2021. gada ieceļošanai Lielbritānijā derēs TIKAI pases! ID kartes nebūs derīgs ceļošanas dokuments. Tāpat, protams, nevajadzētu aizmirst par Eiropas veselības apdrošināšanas kartes (EVAK) izgatavošanu, kas noderēs, ja radīsies pēkšņas veselības problēmas. Vairāk par EVAK kartes darbību Lielbritānijā var lasīt šajā mājas lapā

Dodoties braucienā uz citu valsti, noteikti vajadzētu atcerēties arī par tādu dokumentu kā ceļojuma apdrošināšana. Tā pasargās no zaudējumiem, kas dažādu iemeslu dēļ var rasties ceļojuma laikā, piemēram, pēkšņa slimība, bagāžas nozaudēšana un citas ķibeles.

Par to, kādi noteikumi attieksies uz personām, kas plāno doties uz Lielbritāniju, lai tur sāktu strādāt, vēl nav pilnīgas skaidrības, taču ir zināms, ka esošie nosacījumi tiks mainīti ar 2021. gadu. Ieteicams sekot līdzi informācijai attiecīgajās iestādēs un medijos.

Ja ceļojumā uz Apvienoto Karalisti vēlies ņemt līdzi mājdzīvnieku, piemēram, kaķi, suni vai citu dzīvnieku, iesakām sekot līdzi Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapā esošajai informācijai. Vairāk par to var izlasīt šeit

 

Bērni un ceļošana uz Lielbritāniju – kas jāzina?

Ja plāno doties ceļojumā, ņemot līdzi bērnus, ņem vērā, ka robežas šķērsošanai būs vajadzīga derīga bērna personas apliecība vai pase. Papildu dokumentus uzrādīt nebūs nepieciešams, neatkarīgi, vai bērns ceļo ar pavadoni vai vienatnē. Taču mēdz gadīties, ka dažādu aviokompāniju noteikumi atšķiras, tādēļ drošībai ieteicams pārbaudīt konkrētās aviolīnijas nosacījumus, kas attiecas uz bērniem.

Vēl viena svarīga lieta – ieceļojot Lielbritānijā, robežkontrolē var pavaicāt parādīt dokumentu, kas apliecina, ka vismaz viens no vecākiem piekrīt bērna izceļošanai no Latvijas. Ja bērna un vecāka uzvārdi ir atšķirīgi, var būt nepieciešami arī dokumenti, kas apliecina radniecību, otra vecāka piekrišana vai arī dokuments, kas atļauj trešajai personai būt par bērna pavadoni ceļojumā. 

 

Ceļošana ar privāto auto un pasažieru pārvadāšana uz Lielbritāniju

 

pārvadājumi

 

Ja plāno doties uz Lielbritāniju ar personīgo auto, kurš aprīkots ar Latvijas Republikas reģistrācijas zīmēm, bez reģistrēšanās un ceļa nodokļa nemaksāšanas šajā valstī vari uzturēties līdz pat sešiem mēnešiem viena gada laikā. Šeit svarīgi atcerēties, ka uz transportlīdzekļa jābūt visām nepieciešamajām uzlīmēm, kā arī obligāti vajadzīga apdrošināšana. 

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) norāda, ka pēc šī brīža informācijas, OCTA sistēma Brexit gadījumā netiks nopietni ietekmēta. Pēc izstāšanās no ES Lielbritānija joprojām saglabājas kā Zaļās kartes sistēmas dalībvalsts, un līdz šī gada 31. decembrim iebraukšanai Apvienotajā Karalistē pietiks tikai ar OCTA standartlīgumu

Ja uz Lielbritāniju tiek veikti kravu un pasažieru pārvadājumi, līdz 31. decembrim spēkā ir līdzšinējie nosacījumi. VSIA “Autotransporta direkcija” plāno līdz pārejas perioda beigām vienoties par transporta jomas nosacījumiem, taču pašlaik vēl nav skaidrības par detaļām, tādēļ vēlams sekot līdzi jaunumiem.

Tā kā Lielbritānija nav Šengenas zonā, jau šobrīd lidostā “Rīga” tiek veikta robežkontrole. Arī pārējās procedūras saistībā ar drošību tiek veiktas tāpat, kā līdz šim un arī lidojumi uz un no Lielbritānijas tiek turpināti esošajā režīmā. Uzmanību vajadzētu pievērst tam, kādas lietas drīkst izvest no Lielbritānijas un ievest tajā.

 

Ceram, ka Tev šī informācija noderēs, un atgādinām sekot līdzi jaunumiem iestāžu mājaslapās un medijos, lai nepalaistu svarīgāko informāciju par ceļošanu uz Lielbritāniju!