Viens no nozīmīgiem dzīves kvalitātes rādītājiem ir mūsu drošības sajūta. Ir vairāki veidi, kā varam parūpēties par personīgo drošību, taču, kā pasargāt savu mājokli no nelūgtiem viesiem? 

Mūsdienās iespējas, kā to izdarīt, ir vairākas. Viena no efektīvākajām drošības sistēmām, ko vari izmantot gan mājoklim, gan citiem īpašumiem, ir signalizācija. Tehnoloģiju attīstība ir ietekmējusi arī signalizāciju ražotājus, tāpēc mūsdienās cilvēkiem ir pieejami dažādi signalizāciju veidi, no kuriem izvēlēties. 

Par tiem plašāk lasiet šī raksta turpinājumā.

 

Kādos gadījumos ieteicams apsvērt signalizācijas ierīkošanu īpašumā?

 

īpašums

 

  • Ja plāno atstāt mājokli nepieskatītu uz ilgāku laiku (doties ceļojumā vai citur);
  • Ja īpašums atrodas pirmajā stāvā un tā ārpusē nav restu vai citu aizsardzības materiālu;
  • Ja vēl neesi paspējis iegādāties mājokļa apdrošināšanu;
  • Ja mājoklī tiek uzglabāti vērtīgi dokumenti, rotaslietas, lielāka naudas summa, tehnika un citas vērtslietas;
  • Ja apkārtne, kurā īpašums atrodas, ir nedroša, vai arī netālu jau ir notikušas zādzības;
  • Ja Tavā īpašumā kāds nesen ir mēģinājis ielauzties.

 

Signalizāciju sistēmu veidi

Divas galvenās grupas, kurās iedala signalizāciju, ir vadu un bezvadu signalizācija.

 

  • Vadu signalizācija – šo veidu visbiežāk izmanto gan iestādēs un uzņēmumos, tai skaitā, veikalos, gan arī privātmāju ēkās. Lai vadu signalizācija varētu pildīt savu funkciju bez aizķeršanās, tās darbināšanai jānodrošina elektrības pieslēgums. Šī enerģijas avota priekšrocība ir tā, ka nav nepieciešama bateriju maiņa, taču vienlaikus arī jārūpējas, lai nebūtu strāvas padeves pārrāvumu. Lai signalizācijas sistēmu varētu veiksmīgāk iekļaut plānojumā un padarīt to mazāk pamanāmu, ieteicams to uzstādīt jau tajā brīdī, kad ēka tiek būvēta. Protams, sistēmu var ierīkot arī ēkā, kas jau izremontēta, taču tad būs sarežģītāk to pieskaņot interjeram. Šādos gadījumos cilvēki nereti mēģina signalizācijas vadus uzstādīt griestu līnijas vai grīdlīstu līmenī, taču šīs jomas eksperti iesaka izvairīties no šāda paņēmiena.

 

  • Bezvadu signalizācija – gadījumos, kad nevēlies izmantot vadu signalizāciju, vai arī tās ierīkošana īpašumam ir pārāk sarežģīta, vari dot priekšroku bezvadu alternatīvai. Tai ir vairākas priekšrocības – viegla uzstādīšana, kā arī ērta pārvietošana no viena objekta uz citu. Bezvadu signalizācijas sistēmas sastāvā ir detektori, kuru darbībai tiek izmantotas baterijas, kuras nevajadzētu aizmirst ik pa laikam nomainīt (vidēji reizi divos gados).

 

Populāri signalizācijas veidi

 

signalizāciju veidi

 

Lai izvēlētos savam mājoklim piemērotāko signalizācijas sistēmu, jāzina, kā atšķiras to veidi, un kas katram no tiem ir raksturīgs. 

 

  • Novērošanas kameras – ja agrāk tās lielākoties izmantoja uzņēmumu un iestāžu apsargāšanai, tad mūsdienās arvien vairāk mājokļos tiek ierīkotas tieši videonovērošanas kameras. Tiesa, nereti tās papildina ar kādu citu signalizācijas veidu, kurus apskatīsim turpinājumā. Kameras var uzstādīt gan telpās, gan ārpus tām.  Mūsdienās kameras var ērti kontrolēt arī no attāluma, piemēram, izmantojot mobilo ierīci, kurā var redzēt arī kameras ierakstus. Ja, piemēram, nostrādās signalizācija un Tu saņemsi paziņojumu par to, uzreiz varēsi pieslēgties kamerām un pārbaudīt, kas notiek Tavā mājoklī un vai apsardzei ir jāierodas objektā. Pieejami arī moderni kameru veidi, kas atpazīst ne tikai auto reģistrācijas numurus, bet pat cilvēku sejas.

 

  • Trauksmes poga – tipisks šī signalizācijas veida pielietojums ir veikalu kasieri, kas var izmantot pogu, ja tirdzniecības vietā radušies bīstami apstākļi. Poga nekavējoties raida signālu apsardzes firmai, kuras rīcībā ir trauksmes pogas lietotāja telefona numurs, vārds un uzvārds, kā arī adrese, kurai poga piesaistīta. Mūsdienās trauksmes poga var būt iestrādāta telefonā kā aplikācija. Pateicoties ērtajai lietošanai, to var izmantot arī mājoklī gadījumā, ja jūties apdraudēts. 

 

  • Drošības magnēti – tos parasti ierīko pie durvīm un logiem. Magnētus var aktivizēt uz noteiktu laiku, piemēram, no 7.30 līdz 18.00, kad zini, ka mājoklī neviens nebūs. Ja šajā periodā kāds atvērs durvis vai logus, magnēti, kas tiem piestiprināti, tiks atvienoti un iedarbinās signalizāciju. Efektīvākam rezultātam šajā gadījumā mājoklī vajadzētu ierīkot arī kustību sensorus, par kuriem lasi turpinājumā.

 

  • Kustību sensori – tie piemēroti gan iekštelpām, gan lietošanai ārpus tām, piemēram, sensorus var uzstādīt gan pie ēkas fasādes, pie garāžas, vārtiem, kāpņu telpas vai noliktavas, kā arī telpās pie sienas vai griestiem. Kustību sensoriem var regulēt jūtīgumu, kā arī uzstādīt nakts vai dienas režīmu. Pieejami gan vadu, gan bezvadu sensori.

 

Ceram, ka šī informācija Tev noderēs, lai izvēlētos savam īpašumam piemērotāko signalizāciju. Un atceries, ka papildu drošībai noderēs arī kvalitatīva mājokļa apdrošināšana, kas pasargās no zaudējumiem dažādu ar īpašumu saistītu nelaimju gadījumā.