Lai cik ilgi arī ģimenes automašīna nebūtu nokalpojusi, pie tās ir jau izveidojies pieradums, tā tiek godam kopta, remontēta un profilaktiski nodrošināta dažādiem dzīves negaidītiem atgadījumiem. Tāpēc, grūti pat iedomāties par to, ka tās kādā negaidītā brīdī vairs varētu nebūt, piemēram, garnadžu dēļ. 

Attīstoties tehnoloģijām, tirdzniecībā aizvien plašākā klāstā tiek piedāvātas arvien jaunas drošības sistēmas, kas būs drošs vairogs aizsardzībā pret zagļiem. Protams, liela nozīme tiek piešķirta arī automašīnas glabāšanas vietai. Tomēr, maldīgi tiek uzskatīts, ka daudzdzīvokļu pagalmā auto būs pilnīgā drošībā, tādēļ biežāk cilvēki izvēlas glabāt savu automašīnu slēgtās garāžās vai apsargājamās stāvvietās. 

Raksta turpinājumā pastāsim par to, kādi paņēmieni varētu likt garnadžiem mest Tavam auto garām lielu līkumu. 

 

auto drošība

 

Stūres saslēdzēja iegāde

Jāatceras, ka jebkurš drošības papildaprīkojums, ar kuru automašīna apgādāta, kavēs tās uzlaušanas procesu. Piemēram, lieti noderēs kvalitatīvs stūres saslēdzējs. Priekšroku būtu ieteicams dot nevis jaunāko modeļu stūres slēdzējiem, bet tādiem, kas darināti no izturīgākiem materiāliem un aprīkoti ar nestandarta slēdzenēm.

 

Papildus aprīkojums standarta signalizācijai

Ar automašīnas signalizāciju tiek aprīkoti teju visi automobiļi, protams, sistēmas kvalitāte un darbības tehnoloģijas būs ļoti svarīgas, tādēļ uz to rēķina noteikti nevajadzētu ekonomēt. Tirdniecībā pieejami tādi papildu auto drošības aprīkojumi kā, piemēram, slepenais slēdzis un imobilaizers, kas darbināms ar čipa palīdzību. Abas šīs papildsistēmas, potenciālās zādzības gadījumā, krietni paildzinās un padarīs auto uzlaušanas procesu daudz laikietilpīgāku un sarežģītāku.

 

Radio meklēšanas tehnoloģijas

Šīs papildaprīkojums būs izmaksu ziņā daudz dārgāks, nekā stūres slēdzis vai imobilaizers, tādēļ par šo variantu ir vērts padomāt gadījumos, kad iegādāta jauna automašīna un tās cena un vērtība ir ļoti augsta. 

Ar radio meklēšanas sistēmas palīdzību, visu diennakti tiek sekots līdzi automašīnas atrašanās vietai. Papildus pašas radio meklēšanas sistēmas iegādes izmaksām, paredzamas arī papildu izmaksas, kas radīsies par pakalpojuma abonēšanu.

 

Dažādu automašīnas detaļu marķēšana

Šajā gadījumā, atsevišķām automašīnas detaļām un daļām, piemēram,  lukturiem, spoguļstikliem, virsbūvei, salonam tiek uzlikts tikai UV apgaismojumā redzams marķējums un uz tām izvietotas brīdinājuma zīmes, kas liecina par konkrētās automašīnas detaļas marķējumu. Šie marķējumi un brīdinājumi par tiem var aizbiedēt jebkuru garnadzi, jo, ir ļoti labi zināms, ka šādas detaļas nebūs iespējams pārdot tālāk un tādejādi gūt peļņu.

 

“Nē” elektroniskām vadības ierīcēm

Kaut arī elektroniskās vadības sistēmas padara autovadāju ikdienu raitāku un ērtāku, tomēr jāatceras, ka šīs sistēmas ir viegli uzlaužamas un arī garnadži seko līdzi visām jaunākajām elektronisko tehnoloģiju attīstības tendencēm. 

Piemēram, ikdienā izmantojot “keyless go” sistēmu, tomēr jāņem vērā, ka šo sistēmu jebkurš garnadzis spēs pieveikt vien pāris sekundēs. “Keyless go” sistēma darbojas tā, ka auto saimniekam ir īpaši viegli un ātri gan atslēgt, gan aizslēgt automašīnu, pietiek vien ar to, ka automātiskā atslēga atrodas viņa kabatā, somā vai makā. Patiesībā, nelegālajā tirgū pieejamas ērtas sistēmas, ar kuru palīdzību garnadži spēj šo sistēmu uzlauzt vien pāris sekundēs. Ar īpaša, nelegāla aprīkojuma palīdzību zagļi, atrodoties mājas tuvumā, attālināti spēj uzlauzt elektronisko signālu, tādejādi automašīnu iespējams aizvest vien pāris sekunžu laikā.

Tomēr, ja šāda elektroniskā tehnoloģija jau ir autovadītāja īpašumā, īpaši jāpiedomā pie tā, lai sistēmas atslēgas vienmēr atrastos drošā vietā, piemēram, īpašā atslēgu futlārī, kurš veidots no tāda materiāla, kas neļauj attālināti pārtvert sistēmas signālu.

 

Savlaicīga automašīnas apdrošināšana

Par automašīnas drošību noteikti vajadzētu padomāt, noformējot atlilstošu auto apdrošināšanu. Kvalitatīva automašīnas apdrošināšanas polise ne tikai atlīdzinās zādzības gadījumā veidojušos finansiālos izdevumus, bet arī izmaksās atlīdzību sīku tehnisku negadījumu vai nelielu sadursmju gadījumā.

Pirms apdrošināšanas polises noformēšanas noteikti jāizpēta un jāsalīdzina Latvijas apdrošinātāju piedāvājums, cenu, noteikumu un atlīdzību apmēra ziņā. Jārēķinās ar to, ka automašīnas apdrošināšana tiek veikta atbilstoši automašīnas markai, izlaiduma gadam, modelim, papildus aprīkojumam un, protams, pašas automašīnas vērtībai.

Parasti, apdrošināšanas polises izmaksas un ikmēneša maksa atkarīga arī no automašīnas īpašnieka braukšanas stāža garuma, vecuma un iepriekš noritējušiem satiksmes negadījumiem.

Turklāt, ar automašīnas apdrošināšanas polisi iespējams nodrošināties pret teju visiem iespējamiem negadījumiem – atslēgu nozaudēšanas, vējstiklu bojājumiem un dažādiem remontdarbiem. Iespējams pat apdrošināt automašīnas salonā esošās mantas.