Iespējams, vairumam autovadītāju ir skaidrs, kā veidojas OCTA apdrošināšanas cena, jo atšķirībā no KASKO polises – tā ir obligāta. Taču arī KASKO apdrošināšana ietver dažādas priekšrocības un ir ieteicama ikvienam atbildīgam auto saimniekam.

Ja vēlies uzzināt vairāk par to, kādas ir ir KASKO apdrošināšanas polises spilgtākās īpašības un kādi faktori var noteikt polises cenas veidošanos, lasi raksta turpinājumu.

 

Svarīgākais, kas jāatceras par KASKO apdrošināšanu

 

svarīgākais par KASKO

 

Ņemot vērā plašo polises segumu, nereti tiek uzskatīts, ka KASKO ir visu risku apdrošināšana. Tā patiesi ir, jo auto saimnieki un viņu transportlīdzekļi ikdienā ir pakļauti dažādiem riskiem, un to radītie zaudējumi var būt visai iespaidīgi.

KASKO apdrošināšana ir iegādājama brīvprātīgi, tādēļ vairumā gadījumu transportlīdzekļu īpašnieki paši var izvērtēt nepieciešamību pēc tās.

Svarīgākā iezīme, kas atšķir OCTA un KASKO apdrošināšanas polises, ir to darbības princips, proti, kad noticis ceļu satiksmes negadījums, OCTA atlīdzina zaudējumus, kas šofera vainas dēļ izraisīti tikai trešajām personām un to mantai, savukārt KASKO polise parūpēsies par to zaudējumu atlīdzināšanu, kas radušies arī paša vainīgā autovadītāja spēkratam. Turklāt šī nav vienīgā situācija, kad KASKO var būt īpaši noderīga. 

Šo polisi var iegādāties ne tikai vieglo auto saimnieki, bet arī tie, kam pieder kravas transportlīdzekļi, traktori, piekabes un motocikli. Taču biežāk tiek izvēlēts apdrošināt tieši vieglos auto.

 

Kādos gadījumos KASKO polisi īpaši ieteicams iegādāties?

Ir situācijas, kad bez KASKO apdrošināšanas nav iespējams doties ceļā – ja iegādājies jaunu automašīnu līzingā, un līzinga kompānija to pieprasa noformēt obligāti

Pārdomājot to, vai arī Tavam transportlīdzeklim vajadzētu noformēt šo polisi, ņem vērā, ka tā pasargās Tevi no neplānotiem zaudējumiem, kā arī nodrošinās garantēto atlīdzību gadījumā, ja auto tiks aplaupīts, sabojāts vai pat nozagts.

 

Kāda veida zaudējumus visbiežāk atlīdzina KASKO?

 

zaudējumu segšana

 

Segums, ko savā KASKO polisē piedāvā apdrošināšanas kompānijas, var atšķirties.

 

Visbiežāk tiek kompensēti sekojoši zaudējumi:

  • Kad noticis ceļu satiksmes negadījums (sadursme ar citu transportlīdzekli, šķērsli un tamlīdzīgi);
  • Ja auto aizdedzies vai ticis aizdedzināts;
  • Gadījumos, kad spēkrats nozagts, aplaupīts, vai ļaunprātīgi sabojāts;
  • Kad automašīnu sabojājis krītošs priekšmets;
  • Ja radušies auto stikla bojājumi;
  • Ja transportlīdzekli sabojājušas dabas stihijas, piemēram, vētra, zibens, plūdi, krusa vai tamlīdzīgi dabas apstākļi. 

 

Iepriekš minēti izplatītākie riski, kas parasti tiek iekļauti KASKO polisē, un to daudzums arī ietekmē polises cenas. Ja nepieciešams, pēc klienta lūguma polisē var iekļaut arī papildu segumu, piemēram, negadījumā gūto traumu ārstēšanas izmaksu kompensēšanu, transportlīdzekļa aizstājēja izmantošana personīgā auto remonta laikā un citus riskus. 

 

KASKO polise un tās cenu ietekmējošie faktori

Mūsdienās vieglākais veids, kā noskaidrot, cik maksā KASKO Tavam transportlīdzeklim, ir, izmantojot KASKO kalkulatoru. Tur jāievada informācija par spēkratu, tai skaitā, reģistrācijas numurs un citi dati. Pēc tam ieraudzīsi polišu summas.

Taču, kā šīs cenas veidojas? Par to lasi turpinājumā!

 

kasko cena

 

Auto izmērs un jauda

Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē KASKO cenu, ir Tava auto parametri. Jo lielāks un jaudīgāks auto ir Tavā īpašumā, jo dārgāka KASKO apdrošināšana Tev būs. Tāpēc, ja vēlies, lai par šo apdrošināšanu būtu jāmaksā pēc iespējas mazāka summa, izvēlies auto, kas nav īpaši liels. Ja ikdienā pārvietojies viens pats ar auto, tad liels un jaudīgs spēkrats Tev nemaz nav vajadzīgs. Ideālā variantā izvēlies mazu un ekonomisku auto.

 

Auto ražošanas gads

KASKO cenu ietekmē arī Tava auto vecums. Ja Tavā īpašumā ir pilnīgi jauna automašīna, tad apdrošināšana būs krietni vien lētāka, nekā vecam auto. Ir pat atsevišķas apdrošināšanas kompānijas, kas klientiem nepiedāvā apdrošināt tādas automašīnas, kas ir vecākas par 20 gadiem.

 

Auto komplektācija un vadītāja pieredze

Vēl apdrošināšanas kompānijas ņem vērā tādus kritērijus kā automašīnas marka, motora tilpums, pat transportlīdzekļa vadītāja vecums un stāžs tiek ņemts vērā. Vērā tiek ņemta arī tava kā autovadītāja vēsture. Ja nekad iepriekš neesi izraisījis nevienu avāriju un Tev nav ceļu satiksmes noteikumu parkāpumu, tad KASKO varēsi iegādāties lētāk, nekā tie šoferi, kuri pārkpāpj ceļu satiksmes noteikumus, un kuri bieži izraisījuši kādu avāriju.

Vēl jāņem vērā tas, ar kādām drošības sistēmām Tavs auto ir aprīkots. Jo šādu sistēmu būs vairāk, jo lētāka KASKO polise Tev tiks piemērota.

 

Pašreizējā auto tirgus vērtība

Apdrošināšanas kompānijas pirms izsniedz klientiem polisi, izvērtē auto pašreizējo vērtību. Ja šobrīd Tavai automašīnai ir augsta tirgus vērtība, tad arī lielāka būs KASKO polises cena. Lai noteiktu, kāda ir auto šī brīža tirgus cena, apdrošināšanas kompānijas izmanto Latvijas Transportlīdzekļu biroja izstrādāto automašīnu vērtību katalogu. Tajā ir atrodamas visu automašīnu tirgus cenas. Ja Tevi pašu interesē noskaidrot, kāda ir Tavas automašīnas cena, tad ieskaties šajā katalogā.

 

Pārvietošanās mērķis

Ja auto tiek izmantots tikai privātām vajadzībām, tad KASKO polise būs lētāka. Savukārt, ja auto tiek izmantots pasažieru vai kravas pārvadājumiem, tad apdrošināšana būs dārgāka.

 

KASKO polises darbības robežas

KASKO polise darbojas ne tikai Latvijas teritorijā. Tu vari noformēt tādu polisi, kas darbojas visā Eiropā, kā arī vari noformēt polisi, kas darbojas Baltijas valstīs vai NVS valstīs. Jo plašākā teritorijā darbosies apdrošināšanas polise, jo dārgāka tā būs.

 

Apmaksas grafiks

KASKO polises apmaksas termiņš arī nosaka tās kopējo cenu. Apdrošinātāji ikvienam pircējam piedāvā dažādus polises apmaksas termiņus. Lielākoties cilvēki izvēlas pirkumu apmaksāt pa daļām, taču šādi maksājot, kopējā summa var palielināties pat par 10%. Tāpēc visizdevīgāk ir apmaksu veikt uzreiz vienā maksājumā. KASKO polises derīguma termiņš ir viens gads.

 

Pašriska novērtējums

KASKO polises cenu ietekmē arī tāds faktors kā pašrisks. Ar pašrisku saprot zaudējumu apmēru, ko polises pircējs pats uzņemas segt no saviem personīgajiem līdzekļiem. Jo lielāku pašrisku Tu uzņemsies, jo zemāka būs Tava KASKO apdrošināšanas cena. Taču Tev jāatcerās, ka, jo vecāks auto būs Tavā īpašumā, jo mazāka iespēja būs Tev noformēt polisi ar zemu pašrisku.

 

 

Ievēro!

KASKO polisei ir arī savi izņēmumi – gadījumi, kad polises devējs neatlīdzina radušos zaudējumus. Ja transportlīdzeklis ir vadīts alkohola reibumā, vai arī tas tiek izmantots kādās sacensībās.  Tāpēc, pirms iegādāties KASKO, ir rūpīgi jāizlasa visi apdrošināšanas noteikumi.