Mūsdienās tehnoloģiskais progress ir neiedomājami straujš. Viedtālruņi vairs nav nekas sensacionāls. Braucot sabiedriskajā transportā reti kurš nav pievērsis savu skatienu telefona ekrānam, jo viedtālruņi ir patiešām apbrīnojami informācijas nesēji. Un kāpēc gan laiku velti tērēt, ja mērojot savu mājupceļu vari arī pārlasīt jaunākās ziņas, sazvanīties ar tuviniekiem vai atbildēt kursabiedriem grupas čatā? Taču situācija ir pavisam pretēja, ja brauc pie sava auto stūres. Lietojot viedtālruni, Tu nopietni apdraudi gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus, jo neesi spējīgs reaģēt tik ātri uz situāciju uz ceļa – pēc bumbas izskrējis bērns, pēkšņi uzradies velosipēdists uz neregulējamas gājēju pārejas u.c.

Tiek traucēti citi satiksmes dalībnieki

Visiem labi zināms, ja daram vairākas lietas vienlaicīgi, tad mums zūd uzmanība. Sekojot līdzi savam mīļākajam seriālam viedtālrunī, protams, vari aizmirst parādīt pagrieziena signālu, kad nogriezies. Tāpat var gadīties nepamanīt, ka luksoforā sarkanais signāls jau ir nomainījies uz zaļo un vari braukt. Šādi it kā sīkumi ļoti apgrūtina satiksmi un traucē citiem satiksmes dalībniekiem.

Bet ne vienmēr viss atrisinās salīdzinoši veiksmīgi. Uz ceļa var gadīties arī ļoti nopietnas situācijas, kad nepieciešams ātri noreaģēt, un sekunde var izšķirt arī dzīvības. Esot pie auto stūres, bieži vien braucam pārgalvīgāk, jo paļaujamies uz to, ka ja nu es pats kaut ko arī nepamanīšu, tad otrs autovadītājs gan paspēs noreaģēt, un nekas ļauns nenotiks. Bet vai esi aizdomājies, ka arī otrs auto vadītājs var būt pievērsis savu skatienu telefonam?

Selfijs pirms nāves

Ikviens būs dzirdējis par kādu, kas cenšoties uzņemt neparastu selfiju diemžēl ir gājis bojā. 32 gadus vecā Kortnija Sanforda mira pie auto stūres īsu brīdi pēc tam, kad bija uzņēmusi selfiju un publicējusi to sociālajā tīklā Facebook. Jaunā autovadītāja nenovaldīja savu auto un ietriecās smagajā mašīnā.

Tāpat aizvien populārākas paliek arī tiešraides, tai skaitā esot pie auto stūres. Ir būtiski skaidrot topošajiem autovadītājiem, ka tas nav pieļaujami. Brīdini citus un nepieļauj, ka tavā klātbūnē tiek veiktas šādas aktivitātes sociālajos tīklos, vienmēr padomā par savu un citu drošību.

Būs jāmaksā sods

Kopš 2018. gada 5. jūlija Latvijā ir spēkā sods par viedierīces, planšetdatora vai piezīmjdatora lietošanu braucot pie stūres. Soda apmērs ir no 25 eiro līdz 100 eiro, bez brīdinājuma. Bieži autovadītāji gan mānās izdomājot variantus kā apiet soda maksāšanu, bet policijai palīgā nāk ierīces ar video ierakstu, kas apstiprina, ka vadītājs pie stūres tomēr lietojis viedtālruni. Latvijā ik dienu notiek ap simts satiksmes negadījumiem. Padomā par sekām savlaicīgi un nepievienojies šai drūmajai statistikai.

OCTA polise

Lai pasargātu sevi un citus, ja saskaries ar satiksmes negadījumu, Tev noteikti jāiegādājas OCTA internetā, kas ir ērtākais veids, jo nekur speciāli nebūs jādodas. OCTA ir transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana un bez tās iegādes dalība ceļu satiksmē nav atļauta.

Ja gadījies izraisīt ceļu satiksmes negadījumu, tad OCTA tevi pasargās no zaudējumu atlīdzināšanas cietušajai personai vai mantai, par to parūpēsies apdrošinātājs. Kopš 2008. gada vairs nav nepieciešama izdrukāta veidlapa vai uzlīme uz vējstikla, jo visu iespējams pārbaudīt elektroniski. Esi uzmanīgs, jo apdrošinot auto internetā, polise nestājas spēkā uzreiz, bet gan pēc 15 minūtēm, tāpēc dari to vienmēr savlaicīgi.

Iegādāties OCTA internetā ir izdevīgi un ātri, pasargā sevi un citus, esi atbildīgs!