Tu nevari kontrolēt citus ceļu satiksmes dalībniekus, taču vari kontrolēt to, kā uz viņiem reaģē Tu, un kā uz Tevi reaģē viņi. Tas paredz, ka Tev jāievēro drošas un pieklājīgas braukšanas manieres. Ja ievērosi dažus pamatprincipus, iespējams, spēsi izvairīties no negadījumiem un ceļu satiksmē vienmēr būsi pārliecinošs. 

Lūk, 7 drošas un pieklājīgas braukšanas pamatprincipi.

 

7 pieklājības normas, piedaloties ceļu satiksmē

 

1. Vienmēr jāspēj paredzēt cita braucēja rīcība

Atrodoties ceļu satiksmē un pieņemot, ka kāds cits autovadītājs varētu kļūdīties, Tu vari glābt savu un arī citu ceļu satiksmes dalībnieku dzīvību. Piemēram, kad tuvojies apļveida krustojumam, rūpīgi apdomā, ka priekšējais autovadītājs varētu ignorēt dod ceļu zīmi. Tas droši vien nenotiks, taču, ja tā notiks, Tu būsi tam sagatavojies.

Vienmēr centies paredzēt cita braucēja rīcību. Ikvienā gadījumā labāk domāt par sliktāko scenāriju, tādējādi vienmēr būsi gatavs rīkoties.

 

manevri

 

2. Vienmēr jāizvairās no traucēkļiem, saglabājot uzmanību

Mūsdienās, piedaloties ceļu satiksmē, autovadītāji saskaras ar dažādiem traucēkļiem. Mobilie telefoni, skaļi pasažieri, pārgalvīgi ceļu satiksmes dalībnieki. Ne vienmēr ir viegli koncentrēties uz braukšanu.

Visnopietnākie traucēkļi ir tie, kas vienlaikus prasa izmantot visas maņas. Kā piemēru var minēt īsziņu rakstīšanu pie stūres. Jāņem vērā, ka autovadītāja uzmanības novēršana apdraud ne tikai viņa paša, bet arī viņa pasažieru un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. 

Daži padomi, kas palīdzēs izvairīties no uzmanības novēršanas: 

  • Iestati mobilo tālruni klusuma režīmā;
  • Neēd un nedzer pie stūres;
  • Palūdz pasažieriem būt pēc iespējas klusākiem;
  • Sagatavo transportlīdzekli (temperatūra, audio, spoguļi, u.c.) pirms uzsāc braucienu.

 

 

3. Vienmēr jāievēro ceļu satiksmes noteikumi

Pirms brauciena vienmēr pārliecinies, vai visi ir piesprādzējušies un vai bērni atrodas piemērotos automašīnas krēsliņos. Atceries, ka drošībai un pieklājībai pret citiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir domāti ceļu satiksmes noteikumi. Nebrauc pārāk ātri, neizdari pārāk straujus manevrus, nebrauc narkotiku vai alkohola reibumā, utt.

Tāpat pārliecinies, vai Tavam auto ir derīga auto apdrošināšana – OCTA un/vai KASKO.

 

 

4. Pārvietojoties lēni, jāieņem labā braukšanas josla

Ja uz brauktuves vienā virzienā pārvietojas vairākas satiksmes joslas, vislēnākajiem transportlīdzekļiem ir jāieņem labā braukšanas josla. Šis princips attiecas arī uz divu joslu ceļiem, kur pretēju joslu satiksmi nenošķir centrālā barjera.  

Ja uz šāda ceļa kādu apstākļu dēļ Tev jābrauc lēnāk nekā pārvietojas pārējie ceļu satiksmes dalībnieki, tad turies pa labi un brauc pēc iespējas tuvāk ietvei. 

Princips “turies pa labi” nav spēkā tikai divos gadījumos:

  1. Ja gatavojies veikt kreiso pagriezienu;
  2. Ja gatavojies apdzīt citu transportlīdzekli.

 

 

5. Vienmēr jābrīdina par saviem manevriem

Brīdināt par virziena, joslu maiņu un cita veida manevriem nav tikai droša prakse, tā ir ceļu satiksmes noteikumu prasība. Lielākajā daļā valstu ceļu satiksmes noteikumos ir noteikts, ka vadītājiem ir jāsignalizē par savu nodomu veikt manevru vismaz tik ilgi, lai signāls paspētu parādīties trīs reizes. 

Atceries – signālu (pagrieziena rādītāju vai citu) drīkst izslēgt tikai tad, kad konkrētais manevrs ir pabeigts.

 

vērot satiksmi

 

6. Vienmēr rūpīgi vēro ceļu satiksmi

Piedaloties ceļu satiksmē, nepietiek tikai ar to, ka zini, kas notiek tuvumā. Apkārtnes vērošana ir ļoti svarīgs faktors, kas nodrošina, ka autovadītājs zina, kas notiks vismaz tuvāko 15 sekunžu periodā. Vienmēr skaties uz priekšu, lai redzētu priekšējo autovadītāju darbības un iespējamās problēmas, lai Tev būtu pēc iespējas vairāk laika reaģēt.

Piemēram, pilsētas satiksmē, kur automašīnas bieži vien novietotas ceļa malā, jāvēro, vai no tām negrasās izkāpt cilvēks, jācenšas paredzēt, kad pārslēgsies luksofors, vai uz ceļa pēkšņi neizskries gājējs. Ja šo principu ikviens padarītu par ieradumu, ceļu satiksme kļūtu vismaz par 50 procentiem drošāka.

 

 

7. Jākomunicē ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem

Vajadzības gadījumā komunicē ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, izmantojot stūres vai avārijas signālu, gaismas, pagrieziena rādītājus un/vai uzturi acu kontaktu. Ātrs signāls ir labs veids, kā iegūt cita autovadītāja uzmanību.  

Izmanto signālus, lai brīdinātu citus, piemēram, par šķērsli. Tomēr atceries, ka ir svarīgi uzturēt arī acu kontaktu – tā vari pārliecināties, vai citi autovadītāji Tevi saprot.