Automašīnas apdrošināšana Latvijā ir obligāta prasība, tomēr to nevajadzētu uztvert vien kā formalitāti – apdrošināšana sniedz finansiālu aizsardzību, ja Tavs transportlīdzeklis tiek bojāts negadījumā. 

Tāpat, atkarībā no polises veida, tiek segti izdevumi, kas negadījumā radīti citiem autovadītājiem, pasažieriem vai gājējiem, kā arī viņu īpašumam. 

Diemžēl ceļu satiksmes negadījumi notiek salīdzinoši bieži, tādēļ ir labi apzināties, ka nepieciešamības gadījumā nebūs jāuztraucas par finansiāliem zaudējumiem. Latvijas iedzīvotājiem pieejama izvēle – OCTA vai KASKO

Lai Tu varētu izvēlēties sev piemērotāko, esam apkopojuši, ar ko šīs polises atšķiras un kādas ir katras polises priekšrocības un/vai trūkumi.

 

polišu atšķirības

 

Mērķis

KASKO – Tavam mieram un drošībai, OCTA – cietušajam

Bieži vien transportlīdzekļu īpašnieki nezina, kā darbojas katra no šīm apdrošināšanas polisēm, un kādas ir to galvenās atšķirības. Diemžēl šī neziņa nelaimes gadījuma rezultātā var radīt pamatīgas nepatikšanas un finansiālus zaudējumus. 

Visbiežāk uzdotais jautājums – kādēļ gadījumā, ja cilvēks pats izraisījis negadījumu, nepietiek vien ar OCTA polisi? Jāsaprot, ka tieši tā ir galvenā atšķirība starp OCTA un KASKO! 

Lūk, mazliet par katras polises darbības principiem:

  • OCTA jeb sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana sedz zaudējumus, kurus transportlīdzekļa vadītājs ir nodarījis trešās personas veselībai, kā arī zaudējumus īpašumam ceļu satiksmes negadījumā, kas noticis transporta līdzekļa vainas dēļ. Šajā gadījumā jāsaprot, ka zaudējumi var būt gan materiāli, gan nemateriāli jeb morāli. Būtībā OCTA polise apdrošina nevis Tavu transportlīdzekli, bet gan Tevis radītās sekas.  
  • KASKO apdrošināšana jeb brīvprātīgā transportlīdzekļa apdrošināšana sedz zaudējumus, kas negadījuma rezultātā radušies tieši polises īpašniekam – arī tad, ja īpašnieks pats izraisījis negadījumu. KASKO sedz arī zaudējumus, kas radušies ugunsgrēka, dabas stihiju, stikla plīsumu, dzīvnieku izraisītu bojājumu, zādzības, laupīšanas un bojāejas gadījumā. Tā kā šī ir brīvprātīgā polise, nepieciešamības gadījumā par papildu samaksu iespējams izvēlēties un nodrošināties arī pret citiem riskiem. 

 

Noteikumi

KASKO – dažādi noteikumi, OCTA – ikvienam

Tā kā OCTA apdrošināšana Latvijas teritorijā ir obligāta prasība, tai nav īpašu noteikumu, kas paredzētu uzstādīt transportlīdzeklī drošības sistēmas, līdz ar to tā ir pieejama ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam. 

Savukārt, lai apdrošinātu transportlīdzekli ar KASKO polisi, pastāv dažādi noteikumi, līdz ar to ne visi var iegādāties šo polisi. Pirmkārt, automašīna obligāti ir jāaprīko ar  skaņas signalizāciju, kā arī nepieciešams imobilaizers. Šīs ir divas minimālās drošības sistēmas, bez kurām nav iespējams iegādāties KASKO. 

Ņem vērā – atsevišķi apdrošinātāji var pieprasīt uzstādīt arī transportlīdzekļa salona kustību sensoru, pretnolaupīšanas sistēmu vai atsevišķos gadījumos pat GPS raidītāju.  

 

polises cena

 

Polises cena

KASKO – transportlīdzekļa vērtība un vadītāja pieredze, OCTA – dažādi faktori

Lai uzzinātu polises cenu, visbiežāk tiek izmantots OCTA vai KASKO kalkulators. Tomēr faktori, ko apdrošinātāji ņem vērā, aprēķinot katras polises cenu, atšķiras. 

Lūk, svarīgākā informācija par šo polišu cenām:

  • OCTA polises cenu veido dažādi faktori: bonus-malus klase, auto marka, modelis, vecums, pilna masa, reģistrācijas vieta, izmantošanas mērķis, transportlīdzekļa īpašnieka juridiskais statuss, periods, uz kādu polise tiek iegādāta. Ņem vērā – jo vairāk negadījumus pirms tam esi izraisījis, jo dārgāka būs Tava transportlīdzekļa OCTA polise.
  • Savukārt KASKO polises cenu galvenokārt veido transportlīdzekļa vērtība – jo jaunāks auto modelis, jo dārgāka šī polise. Tāpat kā iegādājoties OCTA polisi, arī šajā gadījumā apdrošinātājs ņem vērā, cik bieži transportlīdzekļa vadītājs iepriekš nonācis situācijās, kad bijusi nepieciešama apdrošināšanas polise. Tātad – jo vairāk negadījumu, jo augstākā riska klasē atrodas autovadītājs, jo dārgāka KASKO polise. Tāpat arī tiek ņemti vērā tehniski aspekti – transportlīdzekļa tips, utt. Kopumā, iegādājoties KASKO, apdrošinātāji faktorus izvēlas un izvērtē individuāli, svarīgākais visiem ir transportlīdzekļa vērtība.