Rūpes par personīgo higiēnu ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa – tā ir svarīga gan veselības, gan sociālu apsvērumu dēļ. Lai apturētu mikrobu izplatību un nodrošinātos pret infekcijām, ķermenim vienmēr jābūt tīram, un īpaši svarīgi tas ir ceļojuma laikā. 

Tā kā ceļojot nākas sastapties ar dažādiem izaicinājumiem, dalāmies ar informāciju, kādus higiēnas pasākumus būtu jāievēro ceļojot.

Kā parūpēties par savu higiēnu ceļojuma laikā?

Roku tīrība

higiēna ceļojot

 

Daudzi ceļotāji itin nekur nedodas bez roku dezinfekcijas līdzekļa, un tam ir labs iemesls – vairumā gadījumu publiskās vietās, pat ēstuvēs, nav vietas, kur mazgāt rokas.

Lūk, pāris iemesli, kādēļ ceļojot rokām vienmēr vajadzētu būt tīrām

  • Lidojuma laikā, kad mitruma līmenis ir kritiski zems, cilvēkiem ir 100 reizes lielāka iespēja saaukstēties. Viens no labākajiem veidiem, kā saglabāt mitrumu un novērst slimības, ir rūpēties par tīrām rokām.   
  • Dodoties uz valsti, kurā ir atšķirīgs klimats, iespējams sastapties ar mikrobiem, pret kuriem ķermenis nav imūns, jo nekad agrāk ar to nav saskāries. Protams, nav iespējams pilnībā izvairīties un novērst nezināmo mikrobu izplatību, tomēr ir ļoti svarīgi nepārtraukti mazgāt rokas, lai no tiem atbrīvotos.

 

Sejas tīrība

Ceļojuma laikā svarīgi rūpēties arī par sejas higiēnu. Mēs visi zinām, ka sausa un/vai apdegusi āda var radīt pamatīgu diskomfortu.

Lai ceļojot no tā izvairītos un saglabātu labu pašsajūtu, apdomā divus faktorus

  • Valsts, uz kuru ceļo – tās klimats;
  • Tavs ādas tips.

 

Ja ceļo uz karstu un sausu apvidu, noteikti ņem līdzi ādas mitrinātāju (krēmu), lūpu balzamu un, protams, arī pret-apdegumu līdzekli. Ja dodies uz mitru apvidu, tad skaidrs, ka mitrinātājs nav nepieciešams, tomēr noteikti neaizmirsti pret-apdegumu līdzekli. Ja ceļošanas somā trūkst vietas, izvēlies 2 in 1, kas apvieno sevī man mitrinošu, gan pret-apdegumu līdzekli.

Tāpat jebkurā ceļojumā, ja iespējams, ir ieteicams ņemt līdzi sejas tīrīšanas līdzekli, kam nav nepieciešama skalošana vai vismaz mitrās salvetes.

 

Ķermeņa tīrība

ķermeņa tīrība

 

Dažreiz, ceļojot cilvēkiem nav piekļuves tīram ūdenim un dušai vai vannai, lai noskalotos. Ja plāno doties ceļojumā uz šādu galamērķi, Tu joprojām vari rūpēties par sava ķermeņa higiēnu, nodrošinot līdzekļus, ar kuru palīdzību iespējams nomazgāties.

Šādā gadījumā var noderēt arī mitrās salvetes, tomēr, ja neesi drošs, ka vieta, uz kuru dodies, ir sanitāra, apdomā iespēju ņemt līdzi mazgāšanās līdzekļus, kurus nav nepieciešams noskalot no ķermeņa, piemēram, uz ūdens bāzes veidotu šampūnu un ziepes. Tā ir lieliska opcija, kā ātri nomazgāties bez ūdens, saglabājot savu ķermeni tīru vienmēr.

 

Koplietojami priekšmeti

Infekcijas izplatās ātri un vienkārši, tādēļ ceļojuma laikā uzmanies no lietām, kuras mēdz izmantot atkārtoti. Īpašu uzmanību pievērs dvieļiem! 

Protams, dodoties ceļojumā, salīdzinoši reti nākas piedzīvot situāciju, kurā katram nav pieejams savs dvielis. Tomēr, ja par kaut ko šaubies, apdomā iespēju ņemt līdzi ceļojumā savus dvieļus. 

 

Pārtika un maltītes

sanitāra pārtika

 

Vienīgais, kas ir sliktāks par inficēšanos, pieskaroties priekšmetam, ir infekcija, kas iegūta ar ēdiena starpniecību. Pirms ēšanas vienmēr pārliecinieties, vai ēdiens ir gatavots sanitāros apstākļos. 

Citiem vārdiem sakot, neēd neko tādu, kas, iespējams, nav bijis pareizi atdzesēts, pareizi pagatavots vai kārtīgi nomazgāts. Atcerieties, ka saindēšanās ar pārtiku var notikt jebkur, ne tikai šķietami nabadzīgākajās valstīs.

Lai nodrošinātos, ka saindēšanās vai kāda cita negadījuma rezultātā Tev tiks sniegta nepieciešamā palīdzība, noteikti pārliecinies, ka Tev ir derīga ceļojuma apdrošināšana.  Pirms ceļojuma tas varētu šķist lieki, tomēr kritiskajā brīdī, atrodoties svešā valstī, tas var būt Tavs vienīgais glābiņš.