Iespējams, ka lielākā daļa cilvēku uzskata, ka tieši ceļošana ir labākā atpūta. Jaunu vietu apskate, kā arī labi pavadīts laiks ar saviem ceļa biedriem, noteikti ir lieliskas atpūtas sastāvdaļa. Mūsdienās arvien vairāk cilvēku izvēlas savas brīvdienas pavadīt kādā citā valstī. Tieši ziemas periodā ir novērots, ka cilvēki izvēlas arvien tālākas un eksotiskākas zemes, ko apskatīt. 

Protams, kāda eksotiska valsts ir lielisks ceļojuma galamērķis, tomēr ir arī savi mīnusi ceļojot uz šādām valstīm. Pastāv dažādas eksotiskas slimības, no kurām vajadzētu sevi pasargāt. Tāpat jaņem vērā, ka lielākais risks dodoties uz tālām zemēm ir tieši zīdaiņiem, grūtniecēm, vecāka gada gājuma cilvēkiem, kā arī tiem, kuriem pastāvīgi ir kādas veselības problēmas. 

 

Kas jazina, pirms dodies ceļojumā uz eksotisku valsti?

 

Bīstamās slimības

 

vakcīnas

 

Dzeltenais drudzis

Jāņem vērā tas, ka eksotiskākās valstīs, arī slimības būs daudz bīstamākas. Piemēram, ja Tu esi nolēmis doties ceļojumā uz kādu no Āfrikas valstīm, piemēram, Nigēriju, Zambiju, Ugandu, Keniju, tad obligāti ir jāvakcinējas pret dzelteno drudzi. Šo slimību pārnēsā moskīti un tā ir ļoti lipīga. Šī vakcīna spēj iedarboties 10 dienu laikā. Imunitāte saglabāsies 10 gadus.

 

Malārija

Vēl viena eksotiska slimība, kas ir ļoti izplatīta, ir tropiskā malārija. Pret šo slimību vakcīnas nav, tomēr, lai sevi pasargātu, ir jālieto speciāli medikamenti. Visā pasaulē ik gadu ar malāriju inficējas pat 500 miljoni cilvēku, taču upuru skaits no tropiskās malārijas pārsniedz 2 miljonus. Malārijai ir vairāki paveidi, taču katrs no tiem ir ļoti bīstams.

No infekcijas var izvairīties dažādos veidos. Ir valstis, kurās pietiks vien ar moskītu tīkliem un dažādiem atbaidīšanai paredzētiem aerosoliem, taču ir valstis, kurās noteikti ir jālieto speciāli medikamenti. Šie medikamenti ir tablešu veidā. Tabletes ir jāsāk lietot jau pirms ceļojuma, ceļojuma laikā, kā arī pēc ceļojuma.

 

Trakumsērga

Ir valstis, kurās par bīstamāko slimību tiek uzskatīta trakumsērga. Tāpēc, esot šādās valstīs, jāuzmanās no pieradinātiem savvaļas dzīvniekiem, jo tie pārnēsā šo slimību. Savvaļas dzīvniekus nevajadzētu barot, jo tie var saskrāpēt vai sakost cilvēku, līdz ar to arī inficēt ar trakumsērgu. Ja plāno doties uz valstīm, kurās ir iespējams inficēties ar šo slimību, tad noteikti jāvakcinējas.    

 

A hepatīts

Āzijā, Dienvidamerikā, kā arī Āfrikā izplatīts ir A hepatīts. Tāpēc, ja plāno doties uz šiem reģioniem, arī noteikti vajadzētu vakcinēties. 

 

 

Roku mazgāšana

Mēdz būt tā, ka vienā valstī pastāv vairākas bīstamas slimības, ar kurām var inficēties. Tāpēc nepieciešams veikt vairākas vakcīnas. Papildus tam tiek ieteikts regulāri mazgāt rokas, lai izvairītos no inficēšanās. Tāpat vajadzētu izvairīties no nezināmas izcelsmes pārtikas produktiem, kā arī neapmeklēt ēdināšanas iestādes, kuras rada bažas par atbilstošas higiēnas neievērošanu. Dažkārt ir novēroti gadījumi, kad organisms rada reakcijas, kas ir ļoti līdzīgas infekciju izpausmēm. Bieži vien iemesli var būt nepierasti ēdieni vai arī dehidrācija, tāpēc ir ieteicams uzņemt pietiekamu daudzumu ūdens. 

 

 

Konsultācijas pirms ceļojuma

 

konsultācija

 

Ja Tu plāno doties ceļojumā, tad noteikti vajadzētu griezties pie ārsta, kurš pastāstīs kādas vakcīnas ir nepieciešamas, kā arī kādi piesardzības pasākumi būtu jāievēro atrodoties konkrētajā valstī. Vislabāk, ja uz šo konsultāciju dosies vismaz mēnesi pirms ceļojuma.

Papildus nepieciešamajām vakcīnām, vajadzētu padomāt arī par tādu iespēju kā ceļojumu apdrošināšana. Tā radīs papildus drošību ceļojuma laikā.