Daudziem no mums ceļošana ir atpūta un jaunu iespaidu gūšana. Tomēr ceļošanu nevajadzētu ierindot ekskluzīvo iespēju sarakstā, jo tā sniedz neiedomājami daudz ieguvumu. Tie var mainīt Tevi un Tavu uztveri pret pasauli. 

Ja Tava darba ikdiena nav saistīta ar ceļošanu uz dažādām valstīm, tad iesakām izvērtēt savas prioritātes līdz šim un censties tajās ierindot arī vaļasprieku – reizi vai divas reizes gadā aizceļot uz kādu mazāk zināmu vietu. 

 

10 ieguvumi, ko Tev sniegs ceļošana

 

1. Atpūta ārpus ierastā ritma

Atpūta, protams, ir pirmā lieta, ko iegūsti no ceļošanas. Tā motivē daudzus ceļotājus, jo būšana prom no savas vides, ir iespēja aizmirst sadzīviskos jautājumus mājās un neatbildēt uz telefona zvaniem. 

Laba atpūta uzlabos Tavas darba spējas un arī attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem. 

 

2. Redzesloka paplašināšana

Jebkura ceļošana ļauj uzzināt un ieraudzīt daudz ko jaunu. Tā ir iespēja pat atbrīvoties no kādiem aizspriedumiem. Piedzīvotais citās kultūrās dos iespēju sevi bagātināt un pašam ieraudzīt to, par ko, iespējams, ir radīti maldīgi priekšstati medijos. Neviena teorija Tev neiedos to priekšstatu par cilvēku uzvedības modeļiem, paradumiem, kultūras vērtībām, ko vari iegūt ceļojot.

 

3. Neaizmirstamas atmiņas

Katru reizi atgriežoties mājās, Tu būsi bagātāks ar kādu jaunu stāstu. Tos neviens nevar atņemt un tieši tādēļ ceļošanas pieredze ir tik vērtīga. Saskarsme ar citas kultūras pārstāvjiem, unikāli dabas skati, vēstures mantojums un jaunas draudzības – tas viss var kļūt par daļu no Tavām atmiņām.

 

4. Ceļojot mēs pārvaram sevi

Ceļojot cilvēki bieži uzdrošinās izdarīt ko tādu, ko nekad nedarītu mājās. Piemēram, uzkāpt kādā virsotnē, lidot ar deltaplānu vai izmēģināt kādu nezināmu garšu. Katra šāda uzvara pārtop jaunā pieredzē, kas bagātina Tavu personību. Tieši ceļojumos cilvēki bieži izvēlas pārvarēt kādas savas bailes. Kā arī nereti nākas pārvarēt stresa situācijas, piemēram, ja aizkavējusies bagāža vai reiss, vai gadījušās kādas veselības problēmas. Lai neplānoti notikumi Tevi nepārsteigtu un neradītu stresu, noderīga ir ceļojuma apdrošināšana. 

 

5. Spēt no jauna novērtēt to, kas ir

Ja esi aizceļojis uz kādu vietu un kultūru, kur cilvēki dzīvo atšķirīgi, noteikti uzdosi jautājumu, vai Tu pats tā varētu? Ceļojot ir iespēja ieraudzīt savas ikdienas lietas jaunā gaismā. Tev būs iespēja novērtēt vairāk to, kas ir apkārt. Nonākšana nabadzīgākās kultūrās noteikti dod iespēju pašam atvērt acis uz to, kas Tev jau pieder.

 

6. Ceļabiedru labāka iepazīšana

Tā noteikti ir iespēja savus ceļa biedrus iepazīt vēl labāk. Izaicinājumi, kas rodas ārpus komforta zonas, atver cilvēkos to, ko nevari saskatīt ikdienas ritmā. Tas pats attiecas arī uz Tevi. Uzzināsi, kā izturies stresa situācijās, kā izlaužas sajūsma vai, kā sevi pārvari noguruma brīžos.

 

7. Sociālo prasmju uzlabošana

Tikšanās ar jauniem cilvēkiem paver iespēju iemācīties labāk komunicēt. Saka, ka atrodoties ārzemēs, pat klusie personību tipi atveras ātrāk un labprāt iesaistās negaidītās sarunās ar sev nepazīstamiem un atšķirīga temperamenta pārstāvjiem. 

 

8. Jaunu kontaktu iegūšana

Ceļojot ir iespēja iepazīties ar cilvēkiem, kuri var kļūt par lieliskiem sadarbības partneriem,  paziņām vai pat tuviem draugiem. Jo vairāk ceļosi un komunicēsi, jo vairāk kontaktu iegūsi.

 

9. Jaunu prasmju apgūšana

Tā ir iespēja apgūt jaunas prasmes, jaunas zināšanas par citām kultūrām, cilvēkiem tajās un iemaņas vietējā valodā. Viena no prasmēm, ko vari apgūt, ir ēst gatavošana pēc vietējām tradīcijām. Mājās varēsi atvest jaunas garšas un receptes.

 

10. Pats kļūsi interesantāks

Kad atgriezīsies, Tava ceļojuma pieredze noteikti interesēs daudzus. Arī jaunās kompānijās, kurās būsi, tieši Tavi ceļojuma stāsti var padarīt Tevi par interesantu sarunu biedru.