Lidmašīnas biļetes ir iegādātas, naktsmītne ir rezervēta – Tu esi gatavs ceļojumam. Bet, vai neesi kaut ko aizmirsis?

Ceļojumu apdrošināšana ne vienmēr ietilpst ceļotāju plānos, īpaši, ja ceļojums plānots tepat pa Eiropas valstīm. Tomēr reizēm tieši apdrošināšanas polise nosaka, cik veiksmīgi izvēršas ceļojums. 

Ceļojumu apdrošināšana var segt dažādus izdevumus, sākot no ārstniecības izdevumiem slimnīcā un atceltiem lidmašīnas reisiem, beidzot ar bojātu vai nozaudētu bagāžu. 

Ceļošanai pa Eiropu noderīga arī Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK), kas sniedz iespēju saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību tādā pat apmērā, kādā tā tiek nodrošināta konkrētajā valstī dzīvojošajiem. Taču ar to ārstniecības izdevumi pilnā mērā var netikt kompensēti. 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties apdrošināšanu? Lūk, daži ieteikumi. 

 

Kāpēc iegādāties ceļojuma apdrošināšanu?

 

ceļojuma apdrošināšana

 

Riska segumi

Atkarībā no izvēlētā apdrošinātāja un polises, tajā var tikt iekļauti dažādi riska segumi. Iepazīsties ar šo informāciju, lai pārliecinātos, ka tā ir atbilstoša Tavām prasībām un vajadzībām. Piemēram, ja plāno ņemt līdzi dārgu videokameru vai citu aprīkojumu, pārliecinies, ka tas viss ir apdrošināts. 

Svarīgi arī izvērtēt, kāda veida ceļojums tas būs. Vai piedalīsies ekstrēmos piedzīvojumos un ilgstoši uzturēsies riskantā vidē? Jo riskantāka vide un nodarbes, jo lielākas būs apdrošināšanas polises izmaksas. Tātad – lētākais variants ne vienmēr ir piemērotākais risinājums. 

 

Reisa aizkavēšanās

Dodoties ceļā ar lidmašīnu, vajadzētu padomāt arī par tādu riska segumu kā aizkavējies lidmašīnas reiss. Šāda situācija var būt nepatīkams pārsteigums – īpaši, ja kavēšanās ir ilga un tās dēļ jāmaina visi turpmākie plāni. Ja apdrošināšanas polisē iekļauts šāds riska segums, saņemsi kompensāciju par aizkavēto vai nenotikušo lidojumu. 

 

Bagāžas apdrošināšana

Tāpat apdrošināšanas polisē vajadzētu iekļaut bagāžas apdrošināšanu, lai saņemtu kompensāciju situācijā, ja bagāža ir bojāta vai nozaudēta. 

 

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana

Plānojot iegādāties apdrošināšanas polisi, vajadzētu padomāt arī par civiltiesisko atbildību. Piemēram, Tu nejauši sabojā kādas citas personas mantu vai radi traumas pašai personai. Ko tad? Tev būs jāsedz radušies bojājumi. Iespējams, Tu domā, ka varētu iztikt bez apdrošināšanas polises, taču jāņem vērā, ka radītie bojājumi un līdz ar to izdevumi var būt arī ļoti lieli. Apdrošināšanas polise tādā gadījumā var palīdzēt saglabāt finansiālo stabilitāti. 

 

Medicīniskie izdevumi

Apdrošināšanas polisē svarīgi iekļaut arī jau pieminētos medicīniskos izdevumus, lai būtu drošs, ka vajadzības gadījumā saņemsi visu nepieciešamo palīdzību, nešķiroties no milzīgām naudas summām. 

Lai būtu drošs, ka noformēta vajadzībām atbilstoša polise, sāc ar pamata piedāvājumu un pēc tam pievieno sev aktuālos riska segumus. 

 

Līguma informācija

Iegādājoties apdrošināšanas polisi, rūpīgi izlasi visus līguma noteikumus (īpaši tos, kas ir smalkajā drukā). Ja rodas kādi jautājumi vai neskaidrības, jautā
apdrošināšanas izplatītājam. Labāk ir visu pārjautāt vairākas reizes, nekā piedzīvot nepatīkamu pārsteigumu, kad it kā ir iestājies apdrošināšanas gadījums, bet apdrošinātājs atsakās kompensēt visus izdevumus, jo līgumā minēti daži izņēmumi, ar kuriem apdrošināšanas ņēmējs nav rēķinājies.

 

Apdomā!

Ceļojumu apdrošināšana, ceļojot tepat pa Eiropu, var nešķist tikt svarīga, tomēr neviens nav pasargāts no neparedzētām situācijām arī šajās valstīs. Izvērtē visus riskus un pārliecinies, ka izvēlētā apdrošināšanas polise ietver visus aktuālos riska segumus. 

Apdrošināšanas polise neprasa lielus finansiālos ieguldījumus, bet var pasargāt no lieka satraukuma un iespaidīgiem tēriņiem situācijās, kad notiek kas neplānots.