Ceļojums ir lielisks veids, kā atpūsties un gūt jaunus iespaidus. Taču, lai tas sniegtu tikai pozitīvu pieredzi, ir svarīgi tam pienācīgi sagatavoties. Turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs ceļot bez raizēm.

Pastāstiet par saviem ceļojuma plāniem

Dalieties savos ceļojuma plānos ar ģimeni vai draugiem. Ceļojuma laikā var atgadīties daudz kas neparedzēts, tādēļ ir labi, ka kāds zina, kur tieši esat un kad plānojat atgriezties mājās. Pat, ja ģimene vai draugi kāda iemesla dēļ nespēs ar Jums sazināties, viņi varēs sazināties, piemēram, ar to naktsmītni, kur esat apmeties. 

Vērts arī parūpēties par pases un citu svarīgo dokumentu kopijām. Varat arī nofotografēt savu pasi un attēlu saglabāt viedtālrunī, lai vajadzības gadījumā to uzrādītu vai izdrukātu. 

Iemācieties dažus sarunvalodas vārdus

Lai gan pirms došanās ceļojumā var nebūt iespējams apgūt visu konkrētās valsts valodu, ir lietderīgi iemācīties vismaz dažas frāzes. Lielākoties tie cilvēki, kuri strādā lielākajos tūristu galamērķos, runā gan savā dzimtajā, gan angļu valodā, gan, iespējams, kaimiņvalsts valodā. Kā ar Jums, ceļotāj?

Ir vērts padomāt arī par rīcību situācijā, kad esat citā valstī, tālu prom no tūristu iecienīta rajona, Jums ir veselības problēmas un vajadzīga ārsta palīdzība. Vai Jūs zināt, kā un kur to atrast? Lai arī medicīniskās palīdzības simboli ir universāli, valoda tāda nav. 

Zinot dažus vārdus Jūsu galamērķa dzimtajā valodā, varēsiet ne vien vajadzības gadījumā lūgt palīdzību, bet arī parunāties ar vietējiem iedzīvotājiem. Tādi vārdi kā autobuss, ārsts, slimnīca, tālrunis, policija var būt ļoti noderīgi. Ja nepaļaujaties uz savu atmiņu vien, noderīga var būt sarunvalodas vārdnīca, kur ietvertas vienkāršākās sarunvalodas frāzes. 

Noformējiet atbilstošu apdrošināšanas polisi

Plānojot ceļojumu, vajadzētu padomāt arī par apdrošināšanu. Lai arī vienmēr visi cer uz to labāko, tomēr ceļojuma laikā var notikt visdažādākās situācijas – pazudusi vai sabojāta bagāža, aizkavējies lidmašīnas reiss, pēkšņas veselības problēmas ir tikai daži no nepatīkamiem pārsteigumiem, no kuriem pasargāts nav neviens. Šādos brīžos ceļojumu apdrošināšana var būt ļoti noderīga, jo mazina uztraukumu un izdevumus. Atkarībā no apdrošinātāja  un izvēlētās polises, tajā var tikt iekļauti dažādi riska segumi. 

Pirms polises noformēšanas, iepazīstieties ar līguma nosacījumiem, lai pārliecinātos, kādi ir polisē iekļautie riska segumi, ar kādu palīdzību nepieciešamības gadījumā varat rēķināties. 

Apdrošinātāji, kas piedāvā ceļojumu apdrošināšanu, ir vairāki – atšķiras gan to piedāvājumi, gan polišu cenas, tādēļ vērtīgi salīdzināt vairākus risinājumus un tikai tad pieņemt lēmumu par piemērotāko risinājumu. 

Parūpējieties par valūtas maiņu

Nekas nevar sagraut sapņu ceļojumu ātrāk kā naudas jautājumi. Tādēļ svarīgi sastādīt ceļojuma budžetu, paredzot pietiekami daudz naudas arī neparedzētiem gadījumiem. Jārēķinās arī ar to, ka galamērķī var netikt pieņemti eiro. Pirms došanās ceļā vienmēr pārliecinieties, ka vajadzības gadījumā ērti varēsiet veikt valūtas maiņu, ja radīsies tāda nepieciešamība. 

Līdzīgi ir ar kredītkartēm. Lielākajās pilsētās un kūrortos ar to nekādām problēmām nevajadzētu būt, taču mazos ciematos un tirdziņos bankas kartes var netikt pieņemtas. Ir vērts iepazīties arī ar šo informāciju. 

Būtiskākais, kas rada atšķirību starp lielisku un stresa pilnu ceļojumu, ir sagatavošanās. Ar plānošanu un informācijas izpēti Jūs varat baudīt relaksējošas brīvdienas bez lieka satraukuma.