Labākais veids, kā izrauties no ikdienas rutīnas un gūt jaunus iespaidus, ir ceļošana uz tāliem un tuviem galamērķiem. Aktīvā dzīvesveida piekrītēji ziemas periodā iecienījuši dažādus slēpošanas kūrortus, bet tie, kam tuvāka mierīga atpūta, izvēlas apmeklēt dienvidu zemes un pagozēties saulainā pludmalē. Protams, ceļošana paredz arī zināmus tēriņus, kas ietver sevī ne tikai transporta izdevumus, piemēram, aviobiļetes, bet arī naktsmītnes un izklaides pasākumu apmaksu. Nereti ceļojuma laikā nākas patērēt nedaudz vairāk līdzekļu, kā sākotnēji plānots, tādēļ pirms došanās ceļā jāņem vērā vairāki priekšnosacījumi, kas palīdzēs atpūsties bez raizēm un finansiāliem zaudējumiem.

Par to, kā saplānot ceļojuma budžetu, lai ierobežotu tēriņus līdz minimumam  pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

Padomi ceļojuma budžeta plānošanā 

 

  • Pirms došanās ceļojumā ieteicams iepazīties ar konkrētās valsts sadzīves pakalpojumu vidējām izmaksām, piemēram, jau laikus vajadzētu noskaidrot, cik vidēji izmaksā pusdienas reģionā, ko plāno apmeklēt, un brauciens ar taksometru vai sabiedrisko transportu. Šādā veidā būs vieglāk aprēķināt dienā nepieciešamo līdzekļu daudzumu un neiekrist negodprātīgu pakalpojumu sniedzēju lamatās.

 

  • Lai pasargātu sevi un izvairītos no negaidītiem starpgadījumiem ceļojuma laikā, noteikti jānoformē atbilstoša ceļojuma apdrošināšana. Ja ceļojumā plānots doties ar personīgo automašīnu, tad vienmēr jāpārliecinās par tās tehnisko stāvokli, octa polises derīguma termiņu un jāveic mašīnas apdrošināšana. Tādejādi būs daudz vieglāk izvairīties no izdevumiem, kas varētu rasties negaidītu tehnisku problēmu gadījumā.

 

  • Ja plānots apmeklēt valsti, kurā norēķinās citā valūtā, iepriekš vienmēr būtu ieteicams salīdzināt valūtas kursu, lai būtu vieglāk aprēķināt dienā nepieciešamo līdzekļu daudzumu un rastos skaidrs priekšstats par izmaksām un to, vai konkrētā prece vai pakalpojums neizmaksā pārāk dārgi.

 

  • Naudas līdzekļus ieteicams vienmērīgi sadalīt pa dienām un glabāt vienlaicīgi dažādās vietās, piemēram, kabatās, makā un bankas kartē. Šādā veidā būs iespējams sevi pasargāt gadījumos, kad tiek pazaudēts maks vai soma.

 

  • Pirms doties uz muzejiem, koncertiem vai klubiem, vienmēr noskaidro, cik izmaksās ieejas biļetes un izmanto apjoma atlaides, piemēram, ģimenes ieejas biļetes. Tāpat izpēti visas iespējamās papildu izmaksas, dodoties uz slēpošanas kūrortu, un izvērtē, vai izdevīgāk inventāru būs nomāt vai ņemt līdzi savu.
  • Lai ierobežotu ēdināšanas tēriņus, vienmēr aplūko naktsmītnes piedāvājumu sadaļu. Ieturēt maltītes ārpus viesnīcas vienmēr izmaksās nedaudz dārgāk nekā viesnīcā, tāpēc izvēlies tādu komplekso piedāvājumu, kas būs atbilstošs Tavam dienas režīmam un maciņam.

 

  • Ja plāno apceļot reģionu patstāvīgi un bieži izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus, izpēti biļešu cenas un izvēlies izdevīgāko piedāvājumu. Bieži vien transporta pakalpojumi izmaksās daudz lētāk, ja iegādāsies braukšanas biļeti ilgākam laika periodam, piemēram, nedēļai.

 

  • Pirms iegādāties suvenīrus, aplūko vairāku tirdzniecības vietu piedāvājumu un salīdzini cenas. Ļoti iespējams, ka suvenīrs kādā citā veikalā būs pieejams par daudz izdevīgāku cenu. Ierasts, ka visvairāk suvenīri izmaksā vietās, kur biežāk uzturas tūristi, tāpēc izvairies iegādāties suvenīrus pilsētu centros, tā vietā – aplūko attālāku suvenīru veikaliņu un ielu tirgotāju piedāvājumu.

 

  • Lai būtu vieglāk kontrolēt ikdienas tēriņus, dodoties ārpus naktsmītnes, ņem līdzi tieši tik daudz naudas līdzekļu, cik esi atvēlējis ieejas biļetēm, ēdināšanas un transporta pakalpojumiem. Šādā veidā izvairīsies no impulsīvajiem pirkumiem un varēsi labāk saplānot atlikušā laika budžetu, kā arī jutīsies drošāk, nepārvietojoties svešā vietā ar lielu naudas daudzumu. 

 

  • Ietaupīt līdzekļus palīdzēs arī norēķināšanās skaidrā naudā nevis ar kredītkarti. Norēķinoties skaidrā naudā, labāk būs pārredzama naudas plūsma un būs vieglāk veikt valūtas aprēķinus.

 

  • Pirms skaidras naudas izņemšanas ārvalstīs vienmēr iepriekš pārliecinies par izvēlētā bankomāta atbilstību Tavai kredītkartei, un to, vai par skaidrās naudas izņemšanu tas neparedz pārlieku augstu komisijas maksu.

Secinājums

Ir vērts ceļojumu kārtīgi izplānot un izvairīties no liekiem tēriņiem, tomēr atceries, ka ceļojums ir arī īstā reize, kad sevi palutināt un neuztraukties par katru iztērēto centu. Iegūtā pieredze un iespaidi būs naudā neizmērāms ieguvums, kas paliks atmiņā uz visu mūžu.