Ceļošana var būt aizraujoša pieredze. Un, lai arī ir tik vilinoši ļauties piedzīvojumiem, tomēr nevajadzētu aizmirst par drošību. Ceļojot cilvēks kļūst neaizsargātāks gan pret negodprātīgiem cilvēkiem, gan dažādām neparedzētām situācijām. Ņem vērā šos piecus padomus, lai ceļojums sniegtu tikai pozitīvus iespaidus. 

Veic izpēti

Pirms ierašanās galamērķī, iepazīsties ar to. Lasi citu ceļotāju atsauksmes un, ja iespējams, konsultējies ar vietējiem iedzīvotājiem, lai iegūtu informāciju par drošākajiem rajoniem un uzturēšanās vietām. 

Ir svarīgi arī zināt, kam zvanīt ārkārtas situācijā. Uzzini tuvākās vēstniecības vai konsulāta, policijas un vietējās neatliekamās palīdzības dienesta kontaktinformāciju. 

Izveido svarīgāko dokumentu kopijas

Nekad nevar zināt, kad Tev var būt nepieciešama pases, autovadītāja apliecības vai cita identifikācijas dokumenta kopija. Vari arī ieskenēt šos dokumentus un vajadzības gadījumā izdrukāt. 

Informē savus draugus un ģimenes locekļus

Neatkarīgi no tā, cik ilgā ceļojumā dodies, vienmēr ir laba doma par saviem plāniem informēt tuvākos draugus un ģimenes locekļus. Nosūti savu ceļojuma maršrutu uzticamiem cilvēkiem un regulāri informē viņus par savu atrašanās vietu. 

Noformē ceļojuma apdrošināšanu

Lai arī visi vēlamies, lai ceļojums nestu tikai pozitīvus iespaidus, tomēr dažkārt notiek arī neparedzamais, piemēram, pazūd bagāža, aizkavējas lidmašīnas reiss vai rodas veselības problēmas. Lai šādi nepatīkami pārsteigumi neradītu lieku stresu, noderīga ir ceļojuma apdrošināšana. Atkarībā no izvēlētā polises veida un apdrošināšanas kompānijas, ceļojuma apdrošināšanas polises atlīdzība var ietvert medicīnas izdevumu atlīdzināšanu, transportēšanas izdevumus, kā arī cita veida izdevumus. Lai izvēlētos piemērotāko apdrošināšanas polisi, izvērtē vairākus variantus un to atbilstību Tavām prasībām. 

Domājot par apdrošināšanu, neaizmirsti arī par Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Tā sniedz iespēju saņemt valsts garantēto neatliekamo medicīnisko palīdzību Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā, Lihtenšteinā, Īslandē un Šveices Konfederācijā, par to maksājot tikai konkrētajā valstī noteikto pacienta iemaksu.

EVAK karte tiek izsniegta bez maksas un to var saņemt Veselības norēķinu centra centrālajā birojā vai kādā no teritoriālajām nodaļām. Šī karte jāuzrāda pirms medicīniskās palīdzības saņemšanas attiecīgajā medicīnas iestādē. 

Esi piesardzīgs  

Ceļojuma laikā saglabā piesardzību. Pat, ja viesnīcā tiek domāts par drošības nodrošināšanu, ir svarīgi rūpēties par to, lai uzturēšanos tur būtu vēl drošāka. Vienmēr turi sava numura durvis un logus aizvērtus. Centies radīt iespaidu, ka esi savā numurā pat tad, kad patiesībā esi prom – piemēram, durvju ārpusē novietojot zīmi ‘’Netraucēt’’ un turot žalūzijas vai aizkarus aizvērtus. Neļauj svešām personām ienākt Tavā numurā – pat tad ne, ja viņi apgalvo, ka ir viesnīcas darbinieki. Sazinies ar viesnīcas reģistratūru, lai noskaidrotu, vai personas teiktais atbilst patiesībai. 

Nekad neatstāj vērtīgas mantas bez uzraudzības. Naudu, dokumentus un citus svarīgus priekšmetus vienmēr glabā somu vai apģērba iekškabatās. 

 Esi piesardzīgs, sarunājoties ar svešiniekiem. Ceļojuma laikā ir lieliski satikt cilvēkus un uzzināt vairāk par viņu kultūru. Taču, ja kāds izturas aizdomīgi vai arī jūties neērti, nekavējoties dodies prom. 

Cilvēki, kurus ir viegli pamanīt, ceļojuma laikā ir mazāk aizsargāti pret noziedzīgiem nodarījumiem. Cik vien iespējams, saplūsti ar pūli. Izvēlies neuzkrītošu apģērbu, kas nepievērsīs uzmanību. Ja  nepieciešama palīdzība, rūpīgi izvērtē, kam to lūdz. 

Ceļojums ir lielisks veids, kā atpūsties un gūt jaunus iespaidus. Taču, lai viss izdotos labi, nepieciešams ne tikai izplānot ceļojumu, bet arī tā laikā rūpēties par savu personīgo drošību.