Iespējams, ka lielākā daļa cilvēku uzskata, ka labākā atpūta ir došanās ceļojumā. Jaunu vietu apskate, kā arī laiska gulēšana pie jūras patiešām sniedz lielisku atpūtu. Cilvēki bieži vien dodas ceļojumos ar ģimeni, draugiem vai otru pusīti. Tomēr mūsdienās var novērot arī to, ka jaunās ģimenes ceļo arī ar nesen dzimušajām atvasēm.

Protams, ceļošana ģimenes lokā sniedz vairākas priekšrocības, piemēram, iespēju pabūt visiem kopā un stiprināt savstarpējās attiecības. Taču ceļošana ar bērniem dod arī zināmas grūtības, it sevišķi, ja nākas ceļot ar pavisam mazu bērnu. 

Ja arī Tev ģimenē ir jaundzimušais, un tuvākajā laikā plāno ceļot, tad noteikti izlasi raksta turpinājumu! Tajā būs noderīgi padomi jaunajiem vecākiem, kas nolēmuši ceļot ar zīdainīti.    

 

Kas jāņem vērā, ceļojot ar jaundzimušo?

 

bērna vecums

 

Bērna vecums

Katrs bērns ir individuāls, tāpēc ir grūti pateikt, kāds ir optimālais vecums, kad viņam vajadzētu ceļot. Ir bērni, kuriem pirmie 3 mēneši, pirmais pusgads vai pats gads ir satraucošs, kad pats svarīgākais ir nevis pasaules izzināšana, bet gan drošības sajūta un stabilitāte. Noteikti, ka arī Tu esi redzējis sev apkārt mazus bērnus, kas, atrodoties sabiedriskā vietā, raud un uzvedas skaļi. Tas ir tikai tāpēc, ka bērns nejūtas droši apkārtējā vidē.

Ja arī jūs, kā jaunie vecāki, nevēlaties lieki satraukt savu mazuli, tad viņa pirmos 3 mēnešus labāk nedodieties ceļojumos. Kad bērniņš būs nedaudz paaudzies, apradis ar apkārtējo pasauli, tad būs jau daudz drošāk doties ar viņu kaut kur atpūsties. 

 

Ceļojuma veids

Ceļojot ar mazu bērnu, Tev noteikti būs jāaizmirst par aktīvo atpūtu, piemēram, kāpšanu kalnos vai došanos laivu braucienā. Šādās situācijās jums ir jāieplāno pēc iespējas mierīgāka atpūta. Tāpat vēlams izvēlēties ne pārāk tālu ceļojuma galamērķi, jo jāatceras, ka mazulis ātri vien nogurs pēc tāla ceļa, tāpēc būs nepieciešama atpūtas pauze. Tāpat ceļojumu ir ieteicams ieplānot balstoties uz mazuļa dienas ritmu – jums ir jāieplāno laiks mazuļa barošanai, atpūtai, kā arī pārtīšanai.

 

Nesteidzība

Ir cilvēki, kuri ceļojuma laikā vēlas apskatīt pēc iespējas vairāk, tāpēc bieži vien nākas saskarties ar situāciju, ka viss ceļojums ir pāgājis vienā steigā, ka nav pat sanācis lāga atpūsties. Ceļojot ar bērnu, noteikti nevarēs steigties. Ieteicams visas aktivitātes saplānot ar lielu laika rezervi. Tāpat došanos uz lidostu, vajadzētu ieplānot pēc iespējas laicīgāk. Jāņem vērā, ka bērnam ir nepieciešams laiks, lai pierastu pie apkārtējās vides, tāpēc nav ieteicams ātri steigties no vienas vietas uz otru. 

 

Lidojums

Lidojums kopā ar mazu bērnu junajiem vecākiem noteikti būs liels izaicinājums. Tāpēc ieteicams plānot tādu ceļojumu, kur nokļūšana galamērķī neprasa ilgas un garas stundas. Noteikti vajadzētu padomāt arī par lidošanas laiku. Iespējams, ka mazulim pārciest lidojumu būs vieglāk tieši naktī. Vēl jums vajadzētu paņemt līdzi kādu mantiņu, kas jūsu bērnam ir mīļa, arī tā spēs nomierināt jūsu mazuli.

 

Mājasdarbi

Mājās noteikti apspriediet vairākas svarīgas lietas, piemēram, kā sāksies ceļojums, ko darīsiet, ja lidojuma reiss kavēsies, ko bērns varētu darīt lidojuma laikā? Tāpat nepieciešams jau laikus sakravāt ceļojuma somas un pārbaudīt, vai viss nepieciešamais tajās ir salikts. Atcerieties, ka arī ceļojumu apdrošināšana ir nepieciešama un būs noderīgs palīgs neparedzētos gadījumos.  

 

Labs noskaņojums

 

pacietība

 

Tev jāņem vērā, ka ceļošana ar mazuli nesīs daudz rūpju, kas var atspoguļoties arī noskaņojumā. Jāatceras, ka bērns jūt vecāku noskaņojumu.

Ja vecāki būs satraukti, kā arī bieži strīdēsies, arī bērns būs nemierīgs. Tāpēc pirms došanās atpūsties, ir jānoskaņo sevi būt pacietīgam un jāapbruņojas ar pozitīvām domām.