Pieaugušie, kuri mīl ceļot, nepārtrauc to darīt arī brīdī, kad ģimenei pievienojas mazulis. Drosmīgākie negaida pat, kamēr bērniņš paaugas, un droši ceļo uz ārzemēm kopā ar jaundzimušo.

 

Lai ceļošana kopā ar bērniem būtu gan aizraujoša, gan arī droša, sniegsim 9 ieteikumus.

 

9 noderīgi padomi, ceļojot ar maziem bērniem

 

1. Pazīstams galamērķis

Ja esat kaislīgi ceļotāji, tad savā pirmajā ceļojumā ar bērnu, noteikti dodieties uz vietu, kas jums ir droša un pazīstama. Tā jūs iegūsiet pārliecību par savām spējām un nostiprināsiet ceļošanas iemaņas kopā ar bērnu.

 

2. Izpētiet iespējas

Ja dodaties ceļojumā caur kādu tūrisma firmu, izpētiet, kādas iespējas nodrošina organizētāji un galamērķa naktsmītnes. Mūsdienās ir iespēja apmesties viesnīcās, kuras ir draudzīgas ģimenēm un sniedz patīkamu programmu. Ir viesnīcas, kur ir viss nepieciešamais, lai gan mazuļi, gan lielāki bērni varētu atrast sev tīkamas nodarbes. Daudzas viesnīcas piedāvā īpašas ēdienkartes,  baseinus mazuļiem un bērniem, speciāli izstrādātas animācijas programmas, aukles pakalpojumus un spēļistabas.  

 

3. Praktiskās detaļas

Noteikti pārliecinieties par nepieciešamajiem praktiskajiem aspektiem ceļošanas laikā. Rezervētajās naktsmītnēs pārjautājiet iepriekš par bērnu gultiņu pieejamību. Ja esat ieplānojuši īrēt auto, uzziniet, vai tajā ir nodrošināts autokrēsliņš atbilstoši jūsu bērna vecumam. Ja jūsu atvase vēl nav izaugusi līdz vecumam, kad pati jau spēj doties garos pārgājienos, parūpējieties par ratiem. Atkarībā no vietas, kur dodaties, lieti var noderēt arī slings vai ergosoma.

 

4. Parūpējieties par uzkodām

Vienmēr nodrošiniet bērnam uzkodas un dzeramo ūdeni. Ja būsiet vietā, kur līdz tuvākajai ēstuvei ir krietns gabals un jūsu atvase sāks just izsalkumu, diena var izvērsties nepatīkama un ceļotprieku nomācoša. 

 

5. Aiciniet līdzi palīgu

Ja iespējas atļauj, vērtīgs palīgs ir līdzi paņemta auklīte. Tā var būt kāda draudzene vai pat ome. Vecākiem jāparūpējas par pilnībā apmaksātiem ceļa izdevumiem, viesnīcas numuru, ēdienu, lai auklīte pilnībā varētu rūpēties par ģimenes mazo atvasi.

 

6. Neaizmirstiet iemīļotākās mantiņas

Noteikti līdzi jāpaņem iemīļotākās spēles, ko var kopā spēlēt gan ceļā, gan atrodoties jau galamērķī. Bērni ir ļoti atvērti jauniem iespaidiem, un, iespējams, ierastās spēles var drīz apnikt. Pirms ceļojuma noteikti jādod iespēja pašam bērnam, ja tas nav pārlieku mazs, pašam izvēlēties pāris savas mīļmantiņas un spēles, ko gribētu ņemt līdzi. Būtiski, lai pašam bērnam visu laiku būtu interesanti. Tāpēc līdzi paņemtās spēles vai kāda bērna iemīļotā manta var glābt jaunās apskates vietas izbaudīšanu. 

 

7. Dalieties ar informāciju un iespaidiem ar bērnu

Ceļošana ir lielisks laiks, lai apgūtu jaunas prasmes un papildinātu savu zināšanu bagāžu. Ceļojot jauna informācija tiek uzņemta un izprasta daudz vieglāk. Tas ir liels ieguvums, kad bērns savām acīm redz citu kultūru mantojumus, arhitektūras pieminekļus, cilvēkus. Ja vecāki vēl papildus sagatavo padziļinātāku informāciju par redzēto, bērns no ceļojuma noteikti atgriezīsies ar jaunām zināšanām.

 

8. Esat gatavi nesteigties

Nelolojiet veltas cerības uz ātriem tempiem pat, ja galamērķī ir daudz apskates objektu. Ceļošanas tempi ar bērniem noteikti ir lēnāki un jārēķinās, ka var ik uz soļa atgadīties arī kaut kas iepriekš neparedzēts. Bērns var sagurt ātrāk, atšķirīgā gaisa temperatūra var ietekmēt bērna pašsajūtu. Noteikti parūpējieties iepriekš par nepieciešamo zāļu aptieciņu. Ceļošana ar bērniem atšķiras no ceļošanas divatā, jo ik uz soļa bērna intereses un drošība ir jāliek pirmajā vietā. Jebkurā ceļojumā svarīga ir arī ceļojuma apdrošināšana, tādēļ parūpējieties par to jau laicīgi!

 

9. Pārdomājiet sēdvietas lidojuma laikā

Ja jums ir jālido ar lidmašīnu, tad vērtīgi paturēt prātā, ka vislabākās vietas lidmašīnā būs krēsli pie ejas. Ja sēdēsiet pie loga, kas var šķist gana interesanti, tad piedzīvosiet, ka jūsu kustēties gribošais bērns var pārlieku apgrūtināt blakussēdošos. Lielajās lidmašīnās ar trim sēdekļu rindām iespējams izvēlēties vidējās rindas malējos krēslus, lai blakussēdētāji var piecelties un doties pa otru pusi.