Visbiežāk ceļojumos dodas kopā ar ģimeni vai draugu kompānijās, bet ir gadījumi, kad radusies vēlme atpūsties no ikdienas rutīnas un apceļot kādu valsti vienatnē. Protams, arī kolektīvai atpūtai ir savas priekšrocības, piemēram – visvienkāršākie drošības apsvērumi un laba kompānija, kas pievienosies Tev visos kultūras un izklaides pasākumos.

Tomēr ikvienam reizēm nepieciešama atpūta no darba un ikdienas komunikācijas, tāpēc, ja esi sagatavojies ceļojumam vienatnē, turpinājumā lasi pāris ieteikumus drošākai un kvalitatīvākai atpūtai.

 

Pirms doties ceļojumā vienatnē, vienmēr izpēti galamērķi

Iesākumā izlasi visu iespējamo informāciju par konkrētās valsts klimatu, kultūru un tūrisma piedāvājumu. Ir atsevišķas valstis, kurās būs jānodrošinās ar dažādiem aksesuāriem, piemēram, galvas segām vai lakatiem. 

Iepazīšanās ar klimatiskajiem apstākļiem palīdzēs Tev piemeklēt atbilstošāko apģērbu un aksesuārus. Pirms rezervēt numuru kādā viesnīcā, iepriekš aplūko apkārt esošo infrastruktūru un iepazīsties ar konkrētā rajona aprakstu. Ja plāno pilsētu apskatīt patstāvīgi, tad svarīga būs apkārtnē esošā infrastruktūra, piemēram, lai naktsmītnes tuvumā atrodas sabiedriskā transporta pieturas, veikali, aptiekas un viss cits, kas Tev varētu noderēt.

 

Nodrošinies ar naudas līdzekļiem 

Katrā ceļojumā vajadzētu nodrošināties ar zināmiem naudas līdzekļiem, turklāt tos būtu ieteicams ņemt līdzi gan kredītkartes veidā, gan arī skaidrā naudā. Turklāt naudas līdzekļus vajadzētu noglabāt dažādās vietās, lai Tev vienmēr būtu pieejama naudas rezerve. Piemēram, gadījumos, kad būsi paņēmis līdzi vien kredītkarti, bet to pazaudējis, nonāksi birokrātiski sarežģītā stāvoklī un vari palikt svešā valstī bez naudas līdzekļiem. Tāpēc vienmēr jau laikus nodrošini sevi ar naudas rezervēm un seko līdzi valūtas kursam gadījumos, kad plānots apmeklēt valsti ar citu valūtu.

 

Veic ceļojuma apdrošināšanu

Pirms došanās uz ārvalstīm, vienmēr jāapsver pilnvērtīga ceļojuma apdrošināšana.

 Gadījumā, ja plāno ceļot ar personīgo automašīnu, noskaidro, kāda automašīnas apdrošināšana nepieciešama. Iespējams, jānoformē octa polise

 

Sagatavo līdzņemšanai dažādu dokumentu kopijas

Atgadīties var dažādi, tādēļ pirms došanās ceļojumā jau iepriekš sagatavo dažādu dokumentu kopijas. Nodrošināties vajadzētu ne tikai ar pases vai ID kartes kopijām, bet arī visiem ceļojuma dokumentiem, piemēram, apdrošināšanas polisēm, biļetēm, rezervācijas apstiprinājumiem.

 Dokumentu kopijas lieti noderēs, jo šādā veidā nodrošināsies dažādu sarežģījumu gadījumā, kas varētu rasties, ja dokumenti tiks pazaudēti vai nozagti. Dokumentu oriģinālus būtu ieteicams atstāt naktsmītnē vai arī nēsāt īpaši tām paredzētās kakla somiņās vai apģērba iekškabatās.

 

Izpēti populārākos servisus un to cenas

Lai nekļūtu par negodprātīgu taksometru pakalpojumu sniedzēju upuri, iepazīsties ar vidējām taksometru cenām. Tāpat ieteicams izpētīt, cik izmaksā sabiedriskā transporta pakalpojumi un kāda ir to kursēšanas regularitāte. 

Ja Tevis izvēlētā naktsmītne nepiedāvā ēdināšanas pakalpojumus, tad internetā iepazīsties ar tuvējo ēdināšanas iestāžu izcenojumiem un piedāvājumu un pārliecinies, ka naktsmītnes tuvumā atrodas kāds pārtikas veikals vai iepirkšanās centrs. 

Iepazīšanās ar konkrētas valsts vidējām cenām palīdzēs Tev arī aprēķināt kopējās ceļojuma izmaksas un ikdienai paredzamo tēriņu apjomu. 

 

Iepazīsties ar pieredzes stāstiem un atsauksmēm internetā

Pirms izvēlēties galamērķi, vienmēr iepazīsties ar ceļotāju atsauksmēm un pieredzes stāstiem internetā. Tāpat iedvesmu smelies draugu vai paziņu stāstos, iespējams, tieši no viņiem uzzināsi, kurā pilsētas daļā ir visvairāk izklaides un kultūras iestāžu, vislabākās naktsmītnes un vislielākā apskates objektu daudzveidība. 

Pirms veikt naktsmītnes rezervāciju, vienmēr ir vērts apjautāties paziņu un draugu lokā par nakšņošanas iespējām. Ļoti iespējams, ka Tevis izvēlētajā galamērķī dzīvo kāds draugs vai paziņa, pie kura var apmesties ceļojuma laikā un ietaupīt izmaksas uz naktsmītnes rēķina. 

 

Izvairies no bīstamiem rajoniem un nepārvietojies vienatnē ārpus tūristu zonām

Ja esi devies uz valsti, kurā nesastapsi itin nevienu paziņu, tad izvairies no pārvietošanās vienatnē diennakts tumšajās stundās. Apjautājies naktsmītnes personālam par apkārtnē esošajiem bīstamajiem rajoniem un vienmēr centies uzturēties cilvēku tuvumā. 

Ierasts, ka ap naktsmītnēm vienmēr atrodas dažādas kafejnīcas, suvenīru veikali un naktsklubi, bet gadījumos, kad Tava naktsmītne atrodas ārpus pilsētas vai tūristu zonas, izvairies no nedrošām situācijām un centies pārvietoties tikai dienas gaišajā laikā. 

Pirms doties kāda netālu esoša apskates objekta meklējumos, noskaidro visdrošāko maršrutu, kā pie tā nokļūt. Tāpat vienmēr nodrošinies ar pilsētas karti vai ielādē mobilajā tālrunī navigācijas aplikāciju, lai vienmēr atrastu ceļu atpakaļ uz naktsmītni.