Laika periodā, kad dienas tumšā daļa ir daudz garāka par gaišo, manāmi apgrūtināta ir arī auto vadīšana. Ne mazums autovadītāju uzskata, ka braukšana diennakts tumšajās stundās ir daudz patīkamāka, jo satiksme ir salīdzinoši neliela, uz ceļiem sastopami vien daži satiksmes dalībnieki, nav lieki jākavējas sastrēgumos un itin nekas netraucē sasniegt galamērķi ātrāk.

Tomēr, lai vadītu auto droši arī nakts stundās, ir jāievēro arī vairāki drošas braukšanas priekšnosacījumi, jo braukšanu manāmi var pasliktināt ne tikai slikta redzamība, bet arī paša autovadītāja pavājināta modrība un pretimbraucēju braukšanas kultūra. 

 

Kā tad droši pārvietoties pa Latvijas ceļiem diennakts tumšajās stundās, un kādi drošības priekšnosacījumi noteikti būtu jāievēro katram satiksmes dalībniekam, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

 

Diennakts tumšajās stundās ievērojami samazinās autovadītāja modrība un uzmanība

Neatkarīgi no tā, cik kafijas vai citu enerģiju un modrību stimulējošu dzērienu lietots, nakts stundās manāmi samazinās gandrīz visu autovadītāju reakcijas ātrums un koncentrēšanās spējas. Kaut arī pirms braukšanas nakts stundās autovadītājam ir sanācis nedaudz pasnaust, jau pēc pāris stundām vienmuļa brauciena, viņu var pārsteigt nogurums, un cīņa ar miegainību var novērst uzmanību no ceļa. 

Braukšana diennakts tumšajās stundās ir diezgan vienmuļa, jo autovadītājs pārredz tikai ceļu, apkārtējās ainavas nav redzamas un tikai retu reizi gadās sastapt kādu pretimbraucēju, kas varētu saasināt autobraucēja modrību.

Tāpēc vienmēr jāatceras, ka brīžos, kad autovadītājs pamanījis kaut vismazākās noguruma vai miegainības pazīmes, visdrošākais veids, kā ar tām cīnīties, ir apstāties tuvējā stāvvietā un īsu mirkli nosnausties, un tikai tad turpināt ceļu. Neriskē ar savu un citu dzīvībām!

 

Sagatavošanās braukšanai diennakts tumšajā laikā

Pirms doties braucienā ar auto nakts stundās, īpaši rūpīgi jānoregulē automašīnas spoguļi. Sevišķa uzmanība jāvelta atpakaļskata spoguļiem un salona spogulim. Jāatceras, ka tie jānoregulē tā, lai tie neatstarotu apdzenošās vai aizmugurē braucošās automašīnas lukturu gaismas un tādejādi neapžilbinātu pašu autovadītāju.

Tāpat, pirms braukšanas nakts laikā, jāpārliecinās, ka lukturus neklāj pārlieku bieza putekļu vai dubļu kārta un tajos nav izdegusi kāda lampiņa.

Jāatceras, ka diennakts tumšajā laikā it visiem apgaismes objektiem ir īpaša nozīme, tāpēc tie savlaicīgi jānotīra, jānoregulē un, ja nepieciešams, jānomaina izdegušās lampiņas.

 

Savlaicīga pārslēgšanās uz tuvajām gaismām

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka, ieraugot pretimbraucošu ceļu satiksmes dalībnieku, autovadītājam jau laikus, vismaz 150 m attālumā, jāveic pārslēgšanās uz tuvajām gaismām. Jāatceras, jo savlaicīgāk noritēs pārslēgšanās uz tuvajām gaismām, jo vairāk laika tiks dots abiem autovadītājiem, lai aprastu ar negaidītu gaismu un izpētītu brīvo ceļa zonu, lai abas automašīnas varētu veiksmīgi samainīties un apbraukt viena otru. 

Sastopoties ar pretimbraucēju diennakts tumšajā laikā, nevajadzētu aizmirst novērst skatienu no lukturu radītajām gaismām, lai izvairītos no apžilbšanas. Bet gadījumos, kad redzams, ka pretimbraucējs aizmirsis par pāreju uz tuvajām gaismām, par to noteikti viņam jāatgādina, pāris reizes pamirkšķinot savus priekšējos lukturus.

 

Automašīnas tehniskais stāvoklis un savlaicīga apdrošināšana

Lai braukšana ar automašīnu būtu droša gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, vienmēr jāatceras par savlaicīgu tehniskās apkopes veikšanu. Pamanot jebkurus mazākos traucējumus automašīnas darbībā, vienmēr ieteicams lieku reizi iegriesties autosalonā un pārlecināties par automašīnas tehnisko stāvokli. Sevišķi, ja ar automašīnu plānots doties tuvākos vai tālākos pārbraucienos, piemēram, apceļojot ārvalstis.

Šajā gadījumā nevajadzētu aizmirst gan par paša auto, gan ceļojuma apdrošināšanu. Labākā ceļojumu apdrošināšana par izdevīgu cenu pieejama Polisubanka.lv, kur katram klientam iespējams piemeklēt sev atbilstošāko risinājumu.

Tāpat allaž jāpārliecinās par to, vai octa apdrošināšana vēl ir aktīva, un polise nav jāatjauno. Jāatceras, ka octas polises iespējams noformēt, izvēloties saviem patreizējiem līdzekļiem un iespējām atbilstošu polises termiņu.