Svinot gada gaišākos svētkus, ir iespējams izvairīties no nepatīkamām un bīstamām situācijām, ja ievērojam noteiktus drošības pasākumus, tostarp būtiskus ugunsdrošības noteikumus. Droši un mierīgi svētki bez starpgadījumiem – arī Tava ģimene tieši tādus sagaida. 

Atgādini pats sev un īpaši bērniem galvenos mājas drošības noteikumus šo svētku dienu laikā! Noteikumu izrunāšanu var pārvērst kādā aizraujošā spēlē, piemēram, jautājumi un atbildes par dažādām situācijām. 

 

Izlasi galvenos ieteikumus, ko noteikti vajadzētu zināt pirms šo svētku sagaidīšanas. 

 

Sveces rada mājīgumu, tomēr tās īpaši jāuzmana

Neatņemama svētku atribūtika noteikti ir sveces. Pārliecinies, vai tās ir novietotas stabili un vai mazi bērni un mājdzīvnieki tās nevar aizsniegt un apgāzt. Ja sveces tiek novietotas dažādās vietās (uz galda, kādā plauktā vai eglītē), tad esi drošs, ka spēj izsekot līdzi sveču degšanas laikam, kā arī lai to tuvumā neatrodas viegli uzliesmojoši priekšmeti. 

Novieto sveces tālāk no dāvanām, salvetēm, grāmatām, citiem svētku dekoriem. Degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi. Pirms dodies gulēt, noteikti pārliecinies, vai sveces ir nodzēstas.

Ja bērni vēlas iededzināt svecītes, noteikti ir jābūt klāt pieaugušajiem, kas palīdz un uzmana, vai viss tiek izdarīts pareizi. Papildus uzmanība palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem apdegumiem vai citu priekšmetu netīšas aizdedzināšanas.

 

Noskaņu papildinošie elektriskie rotājumi

Jebkuru elektrisko rotājumu, piemēram, elektrisko spuldzīšu rotājumu virtenes, pirms lietošanas pārbaudi. Tos nedrīkst lietot, ja ir konstatēts kāds bojājums. Īpaši pārliecinies par drošību, ja tiek izmantoti pērnā gada rotājumi.

 

Eglīte – novieto to stabili un droši

Neatņemama svētku sastāvdaļa ir Ziemassvētku eglīte. Kad esat pārnesuši mājās izvēlēto eglīti, noteikti parūpējieties par tās stabilu novietošanu. Eglītei jābūt nostiprinātai taisni, tā nedrīkst atrasties tuvu citiem viegli uzliesmojošiem priekšmetiem. 

Pieaugušajiem ir jābūt klāt arī, kad eglīte tiek izdekorēta, lai pasargātu mazākos bērnus no nevajadzīgām traumām. Ja mājās ir kāds mājdzīvnieks, svētku laikā jānodrošina tam pietiekama uzraudzība. Noteikti ir jāpadomā, kā pasargāt gan vidi, gan pašu mājdzīvnieku, īpaši salūta laikā.

 

Sakārtota vide arī uz balkona

Noteikti jāpārliecinās, vai uz balkona vai lodžijas neatrodas kas viegli uzliesmojošs. Nepatīkams starpgadījums var rasties, ja kaimiņi augšstāvā nolems uzsmēķēt no sava balkona vai arī salūta brīdī kāda pirotehnika iekritīs balkonā, izraisot ugunsgrēku.

 

Patīkamais dāvanu saņemšanas mirklis

Patīkams ir brīdis, kad tiek izsaiņotas dāvanas, tomēr, ja mājās ir arī mazi bērni, ir jāuzmana, lai viņi netiek klāt kādām pieaugušo domātām veltēm. Dāvanu izsaiņošanas brīdī parasti valda priecīga kņada, iesaiņojamie papīri var arī aizlidot tuvāk kādām svecēm, tāpēc noteikti pārliecinies, kur dāvanas saņem un izsaiņo paši mazākie. 

Tāpat bērni ir jāpasargā no tā, lai viņi pie galda aiz pārskatīšanās nenobaudītu pieaugušajiem domātos dzērienus.

 

Drošība pirms svētkiem

Viens no drošības pasākumiem, ko iespējams īstenot – ugunsdzēsības aparāta iegāde Ir pulveru, putu un ogļskābās gāzes aparāti. 

Vienkāršākie ir putu ugunsdzēšamie aparāti. Tie ir piemēroti dzēšanai aizdegšanās sākumposmā – ja deg koks, papīrs, audums, kā arī, ja aizdedzies šķidrums, piemēram, tauki, benzīns utml. Savukārt, pulvera ugunsdzēšamie aparāti piemēroti cietu vielu, šķidrā kurināmā, gāzes dzēšanai, bet aparāts ar E marķējumu – arī zem elektriskās strāvas sprieguma esošu ierīču dzēšanai. 

 

Dažādu starpgadījumu nepatīkamās sekas var padarīt daudz vienkāršākas, ja ir iegādāta kāda no apdrošināšanas iespējām. Katrs auto īpašnieks novērtē to, ko sniedz mašīnas apdrošināšana. Bet, ja svētku laikā plānojat doties uz citu valsti, atcerieties, ka noderēs ceļojuma apdrošināšana un nekustamā īpašuma apdrošināšana.