Ceļojums ar auto, iespējams, ir viens no labākajiem veidiem, kā apskatīt ne tikai savu, bet arī citas valstis, doties tur, kur ierastie tūrisma maršruti neved un pašam plānot sava ceļojuma gaitu.

Tomēr, lai ceļojums izdotos tāds, kā to vēlies, tam nepieciešams kārtīgi sagatavoties. Turpinājumā daži noderīgi ieteikumi, kā to izdarīt veiksmīgāk. 

Maršruta plānošana

Izdomā galamērķi, galvenos pieturas punktus un arī to, cik ilgā laikā šos mērķus plāno sasniegt. Izvērtē arī to, cik lielu attālumu dienā vari nobraukt – neieplāno veikt pārāk lielus attālumus, īpaši, ja esi vienīgais autovadītājs. Vadīt automašīnu 10 stundas dienā 6 dienas pēc kārtas diez vai būs patīkami. 

Pārbaudi arī reālos attālumus starp dažādiem apskates objektiem, lai saprastu, cik ilgs laiks vajadzīgs, lai nokļūtu no punkta A uz punktu B. Tikpat svarīgi ir arī iepazīties ar konkrētās valsts satiksmes noteikumu īpatnībām.

Ēdienreižu plānošana

Izpēti un pieraksti vietas, kur iespējams paēst pa ceļam. Sarūpējiet arī uzkodas un ūdeni līdzņemšanai, lai nav pārāk bieži jāpiestāj pie veikaliem.

 Ja vairākas dienas plānots uzturēties vienā vietā, piemēram,  īstermiņa īres dzīvoklī, iespējams, būs vēlme pagatavot maltītes tur. Tas palīdzēs ietaupīt naudu, turklāt tādā veidā var pagatavot  ēdienu nākamajam ceļa posmam. 

Naktsmītņu rezervēšana

Dažkārt ir lieliski doties ceļā bez plāna un beidzamā brīdī atrast vietu, kur pārnakšņot, taču bieži vien ir grūti atrast labu naktsmītni par pieņemamu cenu, ja to nerezervē iepriekš. Tādēļ labāk ir plānot nakšņošanu un savlaicīgi rezervēt sev pieņemamākās naktsmītnes. 

Automašīnas sagatavošana ceļam

Lai ceļā negadītos nepatīkami pārsteigumi, svarīgi pārliecināties, ka spēkrats ir labā tehniskā stāvoklī. Ja automašīnu ved uz pārbaudi un apkopi autoservisā, ieteicams to darīt vismaz divas nedēļas pirms plānotā ceļojuma. Reizēm problēmas var izrādīties lielākas, nekā sākumā šķitis un mehāniķim vajadzīgs vairāk laika, lai novērstu bojājumus. 

Noteikti jāpārliecinās, ka aptieciņā ir viss nepieciešamais. Ja vajadzīgs, papildini to ar leikoplastu, pretsāpju tabletēm un citām lietām, kas varētu noderēt. 

Apdrošināšanas noformēšana

Plānojot ceļojumu, jāpadomā arī par apdrošināšanu. OCTA ir obligātā apdrošināšana, kas nepieciešama katram mehanizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Taču, lai ceļojumā justos droši, ar to vien var nepietikt. Lai pasargātu savu auto un izvairītos no ievērojamiem izdevumiem, kas varētu rasties transporta līdzekļa bojājumu vai zādzības gadījumā, labs risinājums ir KASKO apdrošināšana. Tā iekļauj dažādus riska segumus, piemēram, dabas stihiju radītos postījumus un vandālismu. 

Plānojot tālāku ceļojumu, vērts padomāt arī par mājokļa drošību prombūtnes laikā. Vispirms jau jāparūpējas par drošības pasākumiem – jāaizver visi logi, jāatslēdz elektroierīces no elektrības padeves, jāieslēdz signalizācija, ja tāda ir uzstādīta. Tomēr šajā gadījumā noderīga var būt arī mājokļa apdrošināšana, kas pasargās no nepatīkamiem pārsteigumiem. 

Nauda un norēķinu karte

Lai ceļojums noritētu bez lieka satraukuma, līdzi vajadzētu ņemt gan pietiekami daudz skaidras naudas, gan arī norēķinu karti. Iespējams, Tu iepirksies vietās, kur norēķini iespējami tikai skaidrā naudā, turklāt bankomāti ne vienmēr ir tā uzreiz pieejami. Savukārt norēķinu karte var izrādīties ļoti noderīga, ja pietrūkst naudas vai rodas kādi neparedzēti tēriņi, kam nepieciešami papildus līdzekļi. 

Ceļošana ar automašīnu sniedz zināmu brīvību – Tu neesi atkarīgs no sabiedriskā transporta vai tūrisma firmu izveidotajiem maršrutiem un kursēšanas laikiem. Plāno savu ceļojumu laicīgi un parūpējies par savu, kā arī līdzbraucēju drošību