Pārvācoties uz jaunu mājokli, ir viegli aizrauties ar tā iekārtošanu un dekorēšanu. Tomēr ir svarīgi padomāt arī par tālāku nākotni – pat par iespējamiem sarežģījumiem. 

Dzīvokļa apdrošināšana var šķist nevajadzīgi ikmēneša izdevumi, īpaši tad, ja nekad neesi piedzīvojis tādas problēmas kā ielaušanās, ugunsgrēks vai plīsis ūdensvads. Tas ir pietiekami, lai šaubītos par apdrošināšanas lietderību. Taču patiesībā mājokļa apdrošināšana ir ļoti svarīga. 

 

Kādēļ apdrošināt dzīvokli?

 

mājokļa apdrošināšana

 

Ja esi dzīvokļa īpašnieks, jāņem vērā, ka neparedzētas situācijas var gadīties ik brīdi – ugunsgrēks, zādzības, appludināts dzīvoklis – tas viss ir ļoti nepatīkami, turklāt tas rada arī visai ievērojamus materiālos zaudējumus. Lai mazinātu satraukumu un sniegtu lielāku drošību, nekustamā īpašuma apdrošināšana ir piemērots risinājums. 

Ja dzīvokli īrē, iespējams, tā īpašnieki jau būs parūpējušies par sava nekustamā īpašuma apdrošināšanu. Tomēr jāņem vērā, ka apdrošināšanas polise visdrīzāk attieksies tikai uz pašu mājokli, nevis īrnieku personīgajām mantām. Tas nozīmē, ka pēc nelaimes gadījuma Tu nesaņemsi nekādu atlīdzību par Tev radītajiem zaudējumiem. Lai no šādas situācijas izvairītos, jānoformē savām vajadzībām atbilstoša apdrošināšanas polise. 

 

Dažādi riska segumi – izvēlies sev aktuālos

 Atkarībā no izvēlētās polises un apdrošinātāja, apdrošināšana ietver dažādus riska segumus:

  • Iedzīve – tas var ietvert visu – sākot no datora, beidzot ar apģērbu. Jāņem vērā, ka apdrošināšanas līgums var paredzēt kādus ierobežojumus attiecībā uz atlīdzību izmaksu noteiktām elementu grupām. Ja Tavā īpašumā ir lietas, par kurām īpaši uztraucaties, piemēram, dārgs velosipēds vai augstas klases stereo sistēma, iespējams, iedzīves apdrošināšana ir lielisks ieguldījums. Svarīgi, ka iedzīves apdrošināšana darbojas ne vien mājoklī, bet arī ārpus tās.
  • Dzīvoklis – paredz atlīdzību situācijās, kad negadījuma, piemēram, ugunsgrēka rezultātā, īpašumā radušies bojājumi. Apdrošināšanas polise daļēji vai pilnībā sedz mājokļa atjaunošanas izmaksas. Tāpat  polise var segt arī uzturēšanās izmaksas citur, piemēram, viesnīcā, kamēr apdrošinātais dzīvoklis tiek remontēts atbilstoši dzīvojamam standartam.
  • Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana – ja Tu vai kāds Tavs ģimenes loceklis rada netīšu zaudējumu kaimiņiem (piemēram, aizmirst aiztaisīt ūdens krānu vannā, kā rezultātā tiek applūdināti kaimiņi), tiek atlīdzinātas izmaksas par radītajiem zaudējumiem. Izvēloties polisē iekļaut arī civiltiesisko apdrošināšanu, polises izmaksas pieaugs tikai nedaudz, bet drošība – vairakkārt. Arī šajā gadījumā rūpīgi jāiepazīstas ar visiem līguma noteikumiem.
  •  

Kam pievērst uzmanību, izvēloties dzīvokļa apdrošināšanu?

Izvēloties apdrošināšanas polisi, svarīgi pievērst uzmanību vairākiem būtiskiem faktoriem:

  • Plaši pieejamas apdrošināšanas polises, kur noteikta maksimālā summa dzīvokļa atjaunošanai. Izvēloties polisi, jāseko līdzi, lai summa būtu pietiekama, lai pilnīgas bojāejas gadījumā dzīvokli par to varētu atjaunot. Ja atjaunošanas izmaksas būs lielākas, trūkstošo summu būs jāpiemaksā pašam. Bet, ja dzīvokļa atjaunošana izmaksās mazāk, starpība izmaksāta netiks.
  • Uzmanība jāpievērš arī sadaļai ‘’izņēmumi’’. Tajā uzskaitīti tie riski, par kuriem apdrošinātājs kompensāciju neizmaksās.
  • Svarīgi iepazīties arī ar informāciju par drošības prasībām. Ja tās netiek ievērotas, atlīdzība var tikt samazināta vai neizmaksāta vispār.
  • Dažādi apdrošinātāji piedāvā atšķirīgas polises un arī cenas. Tādēļ ir vērts salīdzināt vairākas iespējas. Rūpīgi izlasi līguma noteikumus un par neskaidrajiem jautājumiem konsultējies ar apdrošināšanas brokeri.

 

Iesakām!

Lai arī vēl viens ikmēneša maksājums sākotnēji var šķist nelietderīgs, tomēr dzīvokļa apdrošināšana noteikti ir izdevīgāka nekā izdevumi, kas radušies negadījuma vai ļaunprātīgas rīcības rezultātā.

Izvērtē savas vajadzības un izvēlies sev piemērotāko apdrošināšanas polisi!