Atgriezties mājās un uzzināt, ka mājoklī notikusi zādzība, pavisam noteikti nav patīkami.

Tas ietekmē drošības sajūtu, labklājību un, diemžēl, rada arī zaudējumus. Nekad nav garantijas, ka atgūsi nozagto, taču pareiza reakcija un rīcība nodrošina vainīgā notveršanu.

Šī iemesla dēļ dalāmies ar informāciju, ko darīt, ja Tavā mājoklī notikusi zādzība. 

 

Kā rīkoties, ja mājoklī notikusi zādzība?

 

zādzība

 

Uzreiz ziņo policijai

Tiklīdz atklāj, ka notikusi zādzība, uzreiz ziņo policijai. Noteikti nekam nepieskaries, jo zagli iespējams atrast pēc tā pirkstu nospiedumiem. Tas, ko šādā situācijā nepieciešams darīt – obligāti nofotografē notikuma vietu. 

Policijas darbinieki izmeklēšanas gaitā noteikti pieprasīs ziņojumu, kurā norādīts, kas ir nozagts – šādā gadījumā iesniedz policijai kopijas, paturot dokumentu oriģinālus sev. Jo vairāk informācijas, jo vieglāks izmeklētāja darbs, jo ātrāk iespējams atrast vainīgo. Pēc tam pieprasiet izmeklēšanas slēdziena kopiju – tas atvieglos procesu, ja Tev ir noslēgta īpašuma apdrošināšana, kā arī palīdzēs pierādīt īpašumtiesības gadījumā, ja zaglis centīsies nozagto pārdot. 

 

Pārbaudi internetā pieejamo informāciju

Pārbaudi internetā pieejamo informāciju – iespējams kaut kur tuvumā nesen noticis kāds līdzīgs gadījums. Tāpat pārbaudi tiešsaistes pārdošanas vietnes, koncentrējoties uz tuvējo apkārtni. Zagļi bieži vien cenšas pēc iespējas ātrāk pārdot nozagto, tādēļ tā ir lieliska iespēja notvert vainīgo.

Ja internetā redzi, ka pārdotā prece kaut mazliet atbilst Tava īpašuma aprakstam, nekavējoties informē policiju. Noteikti nerīkojies patvaļīgi un nevērsies pie konkrēto preču pārdevēja bez policijas apstiprinājuma. Šāda rīcība var apdraudēt Tavu drošību. Apdomājies – neviens īpašums nav Tavas veselības vai labklājības vērts!

Nenāks par ļaunu arī vēlreiz apdomāt, kā vari pats parūpēties par mājokļa drošību turpmāk. 

 

Apmeklē vietējos veikalus

Šādā gadījumā nav nepieciešams doties uz lielveikalu un citiem tirdzniecības centriem – dodies uz tuvējiem lombardiem vai lietoto preču veikaliem. Nevienam nesaki, ko Tu meklē, jo tas var negatīvi ietekmēt izmeklēšanas gaitu un zaglis netiks notverts. Ja kādā no veikaliem atrodi kaut ko, kas atgādina Tev nozagto, dodies prom un lūdz policijas palīdzību. Iespējams, ka veikala īpašnieks, labu nodomu vadīts, nopircis preci no zagļa, nezinot par zādzību. Taču tāpat iespējams, ka veikala īpašnieks pats ir zaglis vai personīgi pazīst zagli.

Ja Tu zini, kas konkrēti Tev tika nozagts, pārbaudi veikalus, kas pārdod konkrētā veida preces. Piemēram, ja Tev nozagts vērtīgs trauku piederumu komplekts, dodies uz tuvumā esošo antikvariātu. Ja to tomēr neatrodi, saglabā mieru un turpini savus meklējumus – varbūt situācijas risinājums ir kaut kur pavisam tuvu!

 

Lielu zaudējumu gadījumā iesniedz juridisku prasību

Ja zaudējumi, ko sagādājusi šī zādzība, ir mērāmi lielās naudas summās, noteikti iesniedz arī juridisku prasību. Juridiska prasība nodrošinās, ka par šo zādzību būs informēta ikviena atbildīgā instance. Jo vairāk iesaistīto personu, jo lielāka iespēja atklāt zagļa identitāti un atgūt nozagto.

Tev par lielajiem zaudējumiem nav jāuztraucas vien tad, ja Tev apzagts dzīvoklis, kuram ir spēkā esoša dzīvokļa apdrošināšana kopā ar mantas apdrošināšanu – tad zaudējumi tiks segti pilnā apmērā.

 

Uzturi nepārtrauktus sakarus ar policiju

Dažkārt nozagtās mantas tiek izmantotas, lai paveiktu citus noziegumus. Ja Tev nozagtā manta tiek izmantota citā noziegumā, tā kļūst par pierādījumu – Tevi var vainot tajā un konkrēto mantu jeb izmeklēšanas pierādījumu noteikti nevarēsi atgūt. 

Ja nepārtraukti kontaktēsies ar policiju, tās darbinieki būs informēti par to, ka pierādījums ir nevis Tava, bet Tev nozagta manta. Diemžēl bieži vien policija ir aizņemta arī ar citiem izmeklēšanas procesiem, taču neatmet cerības un noteikti neizbeidz lietu, nenotverot vainīgo! Ir vērts padomāt arī par papildu drošības pasākumiem mājoklī savam sirdsmieram.