Piedzīvot situāciju, kurā kaimiņš appludinājis dzīvokli, var ikviens, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājā.

Diemžēl, plūdu sekas rada diezgan lielus zaudējumus, un, ieraugot tās, rodas arī nekontrolējamas dusmas par notikušo. Šādā situācijā ir svarīgi rīkoties ātri un precīzi, jo tas var glābt dzīvokli no turpmākiem bojājumiem.

Ko darīt? Par to lasi raksta turpinājumā!

 

Kā rīkoties, ja Tavs dzīvoklis ir appludināts?

 

piloši griesti

 

Pārliecinies, ka esi drošībā

Plūdi ienes dzīvoklī lielu ūdens daudzumu, tādēļ, ja iespējams, atslēdz ikvienu tuvumā esošo ierīci, kas darbojas ar elektrības palīdzību. Pārliecinies, ka ūdens tuvumā nav pat mazākā elektrības padeve – tādējādi novērsīsi iespējamu īssavienojumu. Atceries, ka jebkurā situācijā, arī plūdu gadījumā, galvenais ir Tava un apkārtējo cilvēku drošība!

 

Izsauc avārijas dienestu

Pirms ieradies avārijas dienests, noteikti nofotografē vai nofilmē applūdināto teritoriju, ietverot kadrā ikvienu radušos zaudējumu – ja Tev būs pierādījums, pēc tam no vainīgā kaimiņa varēsi pieprasīt kompensāciju. Pirms avārijas dienesta ierašanās noteikti neko neaiztiec, īpaši, ja ūdens tuvumā ir elektrībai pieslēgtas ierīces!

Kad ieradīsies avārijas dienests, speciālisti noteiks plūdu cēloni un, ja iespējams, novērsīs radušo situāciju. Avārijas dienestu var izsaukt jebkurā diennakts laikā, tādēļ nevilcinies un dari to uzreiz, kā atklāj nelaimi!

 

Sazinies ar apdrošināšanas kompāniju

Ja Tev ir spēkā esoša dzīvokļa apdrošināšana, kas iekļauj sevī apdrošināšanu pret sadzīves avārijas riskiem, pēc iespējas ātrāk sazinies arī ar savu apdrošināšanas kompāniju. Atceries, ka nedrīkst sākt plūdu seku likvidēšanu, kamēr nav ieradies apdrošināšanas speciālists. Tikai tā viņš var novērtēt situāciju, aprēķinot zaudējumus, kurus pēc tam vari atgūt kā naudas summu. Ja sekas būs jau novērstas un par tikko notikušajiem plūdiem nebūs ne ziņas, kompensāciju nesaņemsi.

 

Glāb vērtīgo

Ja tavs dzīvoklis nav apdrošināts un Tev nav nepieciešams gaidīt, kamēr ieradīsies speciālists, kas novērtēs situāciju – glāb vērtīgo! Lai neradītu pārlieku lielus zaudējumus, centies no appludinātās telpas pēc iespējas ātrāk iznest tādas lietas kā elektroierīces, mēbeles, svarīgus dokumentus,  utt. Ja plūdu zonā atrodas vērtīga ierīce, taču tā pieslēgta elektrībai, neaiztiec to! 

Tikai tad, kad esi izglābis vērtīgo, sāc domāt par pārējo. Lai novērstu nopietnus grīdas virsmas bojājumus, izvieto uz tās lupatas, segas un citus audumus, kas uzsūc ūdeni. Ja ūdens no kaimiņa vēljoprojām turpina tecēt, novieto zem tā ietilpīgus traukus – spaiņus vai bļodas.

 

Runā un centies vienoties ar vainīgo

Ja Tava nekustamā īpašuma apdrošināšana nesedz šāda veida zaudējumus, iespējams, vēlies apspriest šo situāciju ar vainīgo un meklēt tai atbilstošus risinājumus. To darot, centies palikt pēc iespējas mierīgāks, jo Tev ir nepieciešams panākt abas puses apmierinošu sadarbību. Atceries, ka Tavam īpašumam nodarītais kaitējums, visticamāk, nav paveikts tīšuprāt. Ja tomēr nekādi nevarat vienoties par izmaksām vai kādu citu zaudējumu novēršanas iespēju, Tu vari arī vērsties tiesā pret viņu, taču atceries, ka tas prasīs daudz laika un pacietības. Apdomā, vai tas ir tā vērts!

 

Novērs bojājumus tikai pašās beigās

Atjaunot bojāto telpu varēsi vien tad, kad būs izžuvusi pēdējā nopludinātā ūdens lāse. Noderīgas būs tādas ierīces kā gaisa sausinātājs, ventilators, gaisa kondicionieris vai pat sildītājs, taču vari arī gluži vienkārši atvērt logus. Nodrošini pilnīgu appludinātās telpas vēdināšanu! Šis process var pamatīgi ieilgt, tādēļ centies saglabāt mieru un pacietību, jo tas šādā situācijā ir pats galvenais.