Pavisam drīz iestāsies pavasaris, kas nozīmē, ka automašīnu īpašniekiem būs jāsagatavo savas automašīnas jaunajai sezonai. Autovadītājiem būs nepieciešams nomainīt vējstiklu šķidrumu, pārbaudīt vējstiklu slotiņas, nomainīt eļļu un eļļas filtrus, tāpat nepieciešams kārtīgi nomazgāt automašīnas virsbūvi no sāļiem, kas ziemas laikā ir sakrājušies.

Taču viena no svarīgākajām darbībām, kas jāveic sākoties pavasarim jānomaina ziemas riepas pret vasaras riepām. Protams, vispirms jāpārliecinās, vai tās ir labā stāvoklī. 

Raksta turpinājumā atradīsi pāris ieteikumus, kā pārbaudīt, vai garāžā noliktās vasaras riepas ir darba kārtībā.  

 

Kā pārbaudīt, vai vasaras riepas ir gatavas lietošanai?

 

Labas un kvalitatīvas riepas, ja tās tiek pareizi ekspluatētas, kā arī pareizi uzglabātas, var kalpot pat vairākus gadus. Tomēr jāņem vērā, ka arī riepām, tāpat kā pārtikas produktiem, ir savs derīguma termiņš, kuru noteikti vajadzētu ievērot. Protams, atšķirībā no pārtikas produktiem, riepām derīguma termiņš ir daudz ilgāks.

Ir vairākas pazīmes, kas nosaka, ka ir pienācis laiks mainīt esošās vasaras riepas pret jaunām vasaras riepām. Ikvienam autovadītājam vajadzētu zināt šīs pazīmes, lai pēc iespējas ātrāk saprastu, ka esošās riepas vairs nedrīkst lietot un tās vajadzētu nomainīt.

 

  • Protektora dziļums

 

protektors

 

Tieši protektora dziļums ir svarīgākais parametrs, kas nosaka, vai šādas riepas drīkst vēl lietot. Gan vasaras, gan ziemas riepām Latvijas likumdošana ir noteikusi noteiktu protektora dziļumu, kādam ir jābūt, lai ar šādām riepām drīkstētu piedalītes ceļu satiksmē. Vasaras riepām protektors nedrīkst būt seklāks par 1,6 milimetriem. Ja tomēr ir autovadītāji, kuri brauc ar seklāku protektoru, viņiem jābūt gataviem riskam saņemt sodu no ceļu policijas. Tāpat jābūt gataviem, ka braucot ar šādām riepām, pazeminās saķere ar ceļa segumu, kā arī samazinās drošības līmenis. Braucot ar nepiemērotām riepām autovadītājs apdraud gan savu, gan citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. 

 

 

  • Plaisas

Vēl viena pazīme, kas norāda, ka riepas ir jāmaina, ir plaisas. Aukstā laikā riepu gumija mēdz deformēties un sākt plaisāt. Tāpēc vislabāk vasaras riepas turēt pēc iespējas siltākā vietā. Jāņem vērā, ka plaisas var rasties arī no tā, ka riepas tiek ļoti maz lietotas.

 

 

  • Riepu nodilums

 

nodilums

 

Arī riepu nodilumam ir jāpievērš uzmanība. Lai varētu turpināt braukt ar esošajām riepām, ir japārliecinās, ka to nodilums ir vienmērīgs. Piemēram, ja kāda no riepām ir nodilusi tikai vienā malā, bet pārējās daļas izskatās labā stāvoklī, tad šāda riepa noteikti ir jāmaina. Nevienmērīgs riepu nodilums samazina riepas veiktspēju, līdz ar to arī cilvēku drošība tiek apdraudēta. Tāpēc riepu nodilumam ir jāseko līdzi ļoti uzmanīgi.

Ir divi faktori, kas paātrina nevienmērīgu riepu nodilumu. Ja ir nepareizi noregulēta automašīnas riteņu savirze un nav nobalansēti riteņi, tad jārēķinās, ka riepu nodilums nebūs vienmērīgs un diezgan ātri būs jāiegādājas jauns riepu komplekts.  

Bieži vien ir tā, ka šis nodilums parādās tieši riepas iekšpusē, tāpēc to ir daudz grūtāk pamanīt. Viena no pirmajām pazīmēm, kas var liecināt par šādu nodilumu ir savāda stūres vibrācija, pārvietojoties ar lielāku ātrumu. Ja šāda vibrācija ir novērota, tad noteikti vajadzētu doties uz servisu un pārbaudīt savu automašīnu.

 

 

  • Riepu vecums

Kā jau iepriekš tika minēts, tad arī riepām ir derīguma termiņš, ko noteikti vajadzētu ievērot. pārbaudīt riepu derīguma termiņu? Uz riepām ovālas formas rāmī ir uzdrukāts četrciparu skaitlis. Pirmie divi cipari norāda ražošanas gada nedēļu, bet pēdējie divi cipari norāda ražošanas gadu. Ir speciālisti, kas apgalvo, ka riepu maksimālais derīguma termiņš ir 10 gadi, tomēr, ja riepām ir jau 5 gadi, tad tām noteikti ir jāpievērš lielāka uzmanība, jo tās var sākt zaudēt savas īpašības.  

 

Tovojoties pavasarim, protams, ir japārliecinās, ka automašīna ir pilnīgā darba kārtībā. Taču jāatcerās arī par citām svarīgām lietām, piemēram, OCTA vai KASKO. Pārbaudi, vai polisēm nav beidzies derīguma termiņš un Tu droši vari piedalīties ceļu satiksmē.