Izgatavojot auto riepas, uz to virsmas ražotājam ir jāiestrādā konkrēti apzīmējumi un simboli, kas ietver informāciju par riepu tehniskajām īpašībām, braukšanas apstākļiem, kā arī ieteicamo pielietojumu. 

 

Ikvienam apzinīgam auto īpašniekam vajadzētu pārzināt svarīgākās lietas, kas attiecas uz viņa transportlīdzekli, piemēram, to, kādas pazīmes norāda par bojājumiem, kas ir KASKO un OCTA polise, kādi nodokļi jāmaksā, kā arī, protams, ko norāda apzīmējumi uz auto riepām. 

 

Turpinājumā apskatīsim svarīgākos riepu apzīmējumus, kas būtu jāzina arī Tev.

 

Uzlīmes ar riepu marķējumu – informatīvs elements riepu iegādei

 

specifikācija

 

Pirms ķeramies klāt dažādiem ciparu un burtu virknējumiem, kas iestrādāti auto riepu virsmā, iegādājoties riepas, vēlams pievērst uzmanību arī to marķējumam. Noteikti esi redzējis uz ledusskapjiem, veļas mašīnām un citām iekārtām esošās uzlīmes ar energoefektivitātes marķējumu, kur norādītas dažādas klases (apzīmē ar alfabēta burtiem). 

 

Līdzīga principa marķējumi ir arī riepām, taču šajā gadījumā tie ir attiecināmi uz neradžotām riepām, un informatīvi apkopo datus par riepu trim svarīgākajiem parametriem, kurus vērtē ar klasēm, sākot no A līdz G, kur “A” ir augstākais un “G” ir zemākais novērtējums.

 

3 svarīgākie riepu parametri

Parametrus nosaka saskaņā ar ES vienoto regulu, un tie ir:

  1. Saķere ar slapju brauktuvi – nav šaubu, ka viena no svarīgākajām transportlīdzekļa riepu funkcijām ir saķeres nodrošināšana ar ceļu, it īpaši, ja tas nav sauss. Šis parametrs ar klasēm no A līdz F novērtē vieglo auto riepu bremzēšanas ceļa garumu uz slapjas brauktuves.
  2. Patērētā degviela – iespējams, Tu to nezināji, taču arī auto riepas ievērojami ietekmē to, cik daudz degvielas patērējam. Jo augstāka rites pretestība, jo lielāks degvielas apjoms tiks patērēts un otrādi. Šajā gadījumā A klases riepām patēriņš ir pat par 9% mazāks, nekā riepām, kas novērtētas ar zemāko – G klasi.
  3. Ārējā trokšņa līmenis – riepas ietekmē arī to, cik komfortabla būs braukšana auto. Troksni, ko rada riepas braukšanas laikā apzīmē ar viļņiem vai decibeliem.

 

Svarīgi atcerēties, ka šie riepu marķējumi nepasaka visu par to, cik labas vai ne tik labas ir auto riepas. Noteikti jāskatās ir arī apzīmējumi uz pašām riepām.

 

Apzīmējumi uz riepām

 

marķējums

 

Uz riepām var redzēt dažādus burtu un ciparu virknējumus. 

Par piemēru ņemsim šo: 

205 / 55R / 16 91V

 

  • Riepas platums – šajā virknējumā to apzīmē ar pirmajiem trim cipariem, proti, šīs riepas platums no viena sāna līdz otram būs 205 mm.
  • Riepas augstuma koeficients – šis parametrs rāda attiecību starp riepas augstumu un platumu procentos. Šajā gadījumā tie ir 55%. Savukārt pievienotais R burts norāda, ka šīs ir radiālas riepas, proti, tās kordu novietojums ir radiāls. Ja R burta vietā būtu B, tas nozīmētu, ka riepas ir diagonālas (diagonāls kordu novietojums). 
  • Riepas diametrs – šis ir svarīgs parametrs, kas ļauj iegādāties saskanīga lieluma diskus un riepas. Diametru norāda collās, un šajā gadījumā tās ir 16 collas. 
  • Kravnesības indekss – Tava transportlīdzekļa riepas kravnesības indekss parāda indeksu, kas attiecas uz konkrētu svaru kg. Proti, šajā gadījumā riepa ar kravnesības indeksu 91, varēs izturēt 615 kg svaru.
  • Ātruma indekss – to raksturo pēdējais burts iepriekš minētajā virknējumā. Šajā gadījumā indekss V nozīmē to, ka riepas maksimālais ātrums ir 240 km/h. Dažādi burti apzīmē atšķirīgus ātruma indeksus, piemēram, Q ir 160 km/h, bet Y ir 300 km/h.
  • Extra load – dažkārt šī virknējuma beigās ir burti XL, kas norāda, ka riepām ir palielināta kravnesība.

 

Kas vēl jāņem vērā?

Šie nav vienīgie apzīmējumi uz riepām. 

Uzmanība jāpievērš arī citiem parametriem, piemēram:

  • Protektoru izturība pret nodilumu – to apzīmē ar skaitli – jo tas augstāks, jo izturīgāka ir riepa. Standarta riepu modeļiem šis parametrs ir 100.
  • Temperatūra – parametrs norāda, cik izturīga ir riepa pret apstākļiem, kuros rodas siltums. Apzīmē ar burtiem A, B vai C.
  • Atbilstība sezonai – nav noslēpums, ka pie mums ziemas un vasaras sezonai nepieciešamas atšķirīgas auto riepas. Ņemot vērā pielāgošanos dažādiem laika apstākļiem atšķirīgās sezonās, uz riepām var būt apzīmējumi: M + S – dubļi un sniegs, AW – jebkuriem laika apstākļiem vai AS – visām sezonām. Parasti tās ir vissezonas riepas.
  • TL vai Tubeless – bezkameras riepas.

 

Šī ir tikai daļa no svarīgākajiem apzīmējumiem, kuri sastopami uz riepām. Lai atšifrētu tos visus, iesakām ielūkoties riepu ražotāju mājaslapās vai citos informācijas avotos, kas sniedz padziļinātu ieskatu auto riepu īpašībās.