Mainoties sezonām, atkal un atkal autovadītājiem tiek atgādināts par laika apstākļiem atbilstošu auto riepu izvēli. Šajā gadījumā uzsvars tiek likts tieši uz ziemas un vasaras riepu maiņu, taču šie nav vienīgie riepu veidi, kas mūsdienās pieejami. 

Retāk tiek diskutēts par vissezonas riepām, kas uzskatāmas par “zelta vidusceļu” starp vasaras un ziemas modeļiem. 

 

Vai tās tiešām ir universālas riepas, un kādos gadījumos šī būtu piemērota izvēle Tavam auto, lasi raksta turpinājumā. 

 

Vissezonas riepas – kas tām raksturīgs?

Kā jau var noprast pēc šo riepu nosaukuma, tās teorētiski ir paredzētas lietošanai visa gada garumā. Jautājums vien ir, vai tas attiecas arī uz mūsu klimata apstākļiem, kas ziemā un vasarā var krasi atšķirties?

Tāpat der atcerēties, ka pilnībā universāli produkti, kas šķietami piemēroti “visam”, reti spēj nodrošināt augstu kvalitāti. Vissezonas riepas vislabāk ir piemērotas valstīm, kurās sezonu maiņa ir mazāk jūtama, piemēram, nav izteiktas ledus un sniega kārtas un vidējā temperatūra ziemā ir ap nulli. 

 

Jāapdomā, kādos laikapstākļos brauksi

Savukārt, ja vissezonas riepas plānots lietot Latvijā, jārēķinās ar to, ka vasaras laikā īpašas atšķirības nebūs jūtamas, taču ziemā jādomā par drošību, un, ja uz brauktuves ir sniegs un ledus, vissezonas riepas nebūs labākā izvēle, jo to protektori nav piemēroti braukšanas izteikti “ziemīgos” apstākļos. 

Tas nozīmē, ka šādas riepas nespēs parūpēties par drošību, kā to dara ziemas riepas. Vissezonas riepas varētu būt optimāls risinājums gadījumos, ja ziemā pārvietojaties tikai pa ļoti labi tīrītām pilsētas ielām un nebrauciet pa lauku ceļiem.

 

 

riepu īpašības

 

Kādi marķējumi raksturīgi vissezonas riepām?

Viens no veidiem, kā noteikt, vai konkrētās riepas ir vissezonas – nepieciešams aplūkot to marķējumus. 

Šī tipa riepām raksturīgs kāds no sekojošiem marķējumiem:

  • 4Sfour seasons jeb riepas četrām sezonām;
  • AWany weather jeb riepas jebkuram gadalaikam;
  • All Season – riepas visām sezonām;
  • Tour Terrain – riepas visiem segumiem.

 

 

Atšķirības starp vissezonas un M + S riepām

Viena no kļūdām, kuru dažkārt pieļauj auto īpašnieki, ir uzskats, ka M + S riepas (Mud + Snow jeb Dubļi + Sniegs) ir universālas un piemērotas visām sezonām. Patiesībā šo apzīmējumu nereti izmanto riepām, kas tiek uzstādītas apvidus auto. Tāpat ražotāji mēdz šādu marķējumu norādīt uz vasaras un arī uz ziemas riepu gumijas. 

Atšķirībā no vissezonas riepām, M + S riepas nav paredzētas izmantošanai visu gadu, it īpaši ne pie mums. Tās ražotāji ir paredzējuši izmantošanai vietās, kur pārsvarā ir silts laiks. Tādēļ, ja ieraugi riepas, kurām ir tikai marķējums M + S, taču nav neviena cita, piemēram, kāda no četriem iepriekš minētajiem, atceries, ka Latvijā ar tādām riepām ziemas laikā (no 1. decembra līdz 1. martam) braukt nav atļauts.

 

riepu marķējums

 

Atšķirības starp vissezonas un ziemas riepām

Kā iepriekš minējām, vissezonas riepas nav labākā izvēle braukšanai ziemā, kādu piedzīvojam mūsu klimata joslā – dažkārt ar biezu sniega un ledus kārtu. Šim mērķim riepu ražotāji ir specializējušies dažādu ziemas riepu izgatavošanā. Tās nodrošina labu saķeri arī uz slidena ceļa un slapja sniega. Tāpat arī ziemas riepu gumijas sastāvs ir atšķirīgs – tas pielāgots zemas temperatūrai.

Turpretī vissezonas riepas izgatavotas no gumijas, kas piemērota vidējai temperatūrai, un aukstumā tā sāk sacietēt, kā rezultātā pasliktinās arī saķere ar brauktuves virsmu. Tas tiešā veidā ietekmē braukšanas drošību.

 

Vissezonas riepu protektori

Nav noslēpums, ka ziemas un vasaras riepu protektoru zīmējums un dziļums ir visai atšķirīgs, jo tie nodrošina stabilitāti un saķeri dažādos apstākļos. Ikvienam atbildīgam autovadītājam ir jāpārliecinās, ka viņa automašīnas ziemas riepu protektora dziļums ir vismaz 4 mm, bet vasaras riepām tas ir vismaz 1,6 mm.

Rūpējoties par vissezonas riepām, jāatceras, kas uz tām attiecas ziemas riepu regulējuma nosacījumi, proti, ziemā to protektora dziļums nedrīkst būt mazāks par 4 mm. Tāpat der zināt, ka vasarā vissezonas riepas nodils straujāk.

 

Izvēloties riepas savam auto, iesakām izvērtēt, kurš ir atbilstošākais variants ne tikai drošības un kvalitātes, bet arī cenas ziņā. Tas pats attiecas arī uz auto apdrošināšanas iegādi. Lai izvēlētos izdevīgāko polisi, nav jātērē daudz laika, jo palīdzēt var mūsu OCTA kalkulators.