Laika apstākļi pakāpeniski uzlabojas, ārā kļūst siltāks, tādēļ auto īpašniekiem jāpievērš vairāk uzmanības tam, ko atstāj transportlīdzekļa salonā. Biežāk tiek runāts par cilvēku un mājdzīvnieku drošību karstā laikā, esot mašīnā, taču nedrīkst aizmirst arī to, kādas sekas var radīt auto salonā netīšām aizmirsta plastmasas ūdens pudele vai citi priekšmeti. 

 

Par to, kādas lietas neatstāt transportlīdzekļa salonā karstā laikā, lasiet raksta turpinājumā. 

 

Ko nevajadzētu atstāt auto salonā karstā laikā?

 

Tavs viedtālrunis

 

telefona bojājumi

 

Viedtālrunis ir ar mums ikdienā teju visu laiku, tai skaitā, dodoties ceļā ar mašīnu. Diemžēl, ja, piemēram, dodoties veikalā iepirkties, vai darīt ko citu, aizmirsīsi telefonu mašīnā, un ārā būs silts laiks, pastāv iespēja, ka atgriezīsies un atradīsi ierīci, kas karstuma dēļ būs sabojājusies. Pārkaršana var radīt viedtālruņa iekšējās baterijas bojājumus, kas spēj ne tikai ievērojami mazināt baterijas darbības laiku, bet pat sabojāt telefonu pavisam.

iPhone ražotājs Apple minējis jau agrāk, ka šīs viedierīces nodrošina labāko darbību temperatūrā no 16 līdz 22 grādiem. Taču viņi arī ir brīdinājuši, ka ilgstoša viedtālruņa atrašanās 35 grādu un augstākā temperatūrā var radīt neatgriezeniskus iPhone baterijas bojājumus.

Arī Samsung ir brīdinājis, ka viedierīču lietošana temperatūrā, kas ir ārpus normālajiem apstākļiem (0-35 grādi), tai skaitā, atstāšana karstā mašīnas salonā, var novest pie nopietniem ierīces bojājumiem.

 

Aerosolu pudeles

Tas var būt līdzeklis pret odiem vai ērcēm, šķidrums salona paneļa tīrīšanai vai kāds cits smidzināms aerosols, kura bundžu netīšām esi aizmirsis salonā, un tagad tā pamazām uzkarst saulē. Diemžēl tas var beigties ar pamatīgu nelaimi, jo aerosola flakoni var eksplodēt jau, sasniedzot 48 grādu temperatūru. 

Ja Tev šķiet, ka mašīnas salonā tik augsta temperatūra nevar būt, tad diemžēl maldies, ja, piemēram, ārā gaiss uzsilst līdz 32,5 grādiem, mašīnas salonā tas ātri var sasniegt 50 un pat vairāk grādu. Saistībā ar šo tēmu ir pat veikti eksperimenti, kuros cilvēki mēģinājuši pagatavot olu un citus ēdienus karstas mašīnas salonā. 

Tieši šī iemesla dēļ auto salonā nedrīkst atstāt arī mājdzīvniekus. Turklāt arī tad, ja nedaudz atvērsi logu, tik un tā gaiss mašīnā var pārāk ātri sakarst un pat nogalināt Tavu mīluli. 

 

Medikamenti

 

medikamenti karstumā

 

Augsta temperatūra var izmainīt medikamentu ķīmisko sastāvu, neatkarīgi, vai tās ir pretsāpju tabletes vai kas cits – karstumā tās var tikt sabojātas un pat kļūt bīstamas mūsu veselībai.

Ideālā gadījumā medikamentus mājās vajadzētu uzglabāt sausā, tumšā, bērniem grūti aizsniedzamā vietā, kur gaisa temperatūra ir vidēji 23 līdz 25 grādi (izņemot zāles, kurām jābūt atdzesētām ledusskapī). Neatbilstoši uzglabāšanas apstākļi var padarīt medikamentus mazāk efektīvus vai pat toksiskus.

 

Šķiltavas

Ja Tev trūkst iemeslu atmest smēķēšanu, lūk, vēl viens – Tavas šķiltavas cimdu nodalījumā vai salona plauktā karstumā var uzsprāgt un neatgriezeniski sabojāt mašīnas salonu vai pat apdraudēt tajās esošās dzīvās būtnes. Gan šķiltavas, gan tās uzpildīšanas flakoni ir lietas, kuras nekādā gadījumā nevajadzētu ilgstoši atstāt mašīnas iekšpusē karstā laikā. Ja, aerosola pudele var sabojāt auto iekšējo apdari, ar gāzi pildīts konteiners var sabojāt visu mašīnu, to aizdedzinot vai pat izraisot eksploziju. 

Lai arī tas var skanēt dramatiski, tomēr pret šādām lietām ir jāattiecas nopietni. Ikvienam ir jāzina, cik bīstama ir viegli uzliesmojošu priekšmetu atstāšana mašīnas salonā. 

 

Plastmasas ūdens pudeles

 

ūdens pudele

 

Daudziem no mums uz priekšējā vai aizmugurējā sēdekļa/grīdas mētājas vismaz viena plastmasas pudele ar ūdeni. Arī šī var būt “bumba ar laika degli”, jo karstums var radīt dažādas problēmas. Tev, iespējams, šķiet, ka pie vainas ir plastmasas pudeles materiālā esošās ķīmiskās vielas. Taču patiesībā nopietnas problēmas var radīt baktērijas, kas attīstās un vairojas siltajā ūdenī, kas atrodas pudelē – šādu ūdeni nav ieteicams dzert!

Svarīgākais, kas jāatceras, lai izvairītos no problēmām – uzturi mašīnas salonu tīru no dažādiem priekšmetiem, kas karstumā var tikt sabojāti vai radīt drošības riskus. 

Un atceries, ka, rūpējoties par savu drošību, vienmēr laikus iegādājies OCTA polisi. Atrast labāko cenu Tev palīdzēs OCTA kalkulators.