Iestājoties vasaras sezonai, autobraucēji ir daudz priecīgāki, jo tad uzlabojas laikapstākļi, kā arī ceļa stāvoklis ir drošāks braukšanai. Daudzi autovadītāji uzskata, ka vasaras sezonā par automašīnu nevajag tik ļoti rūpēties, kā ziemas laikā, taču tā nav taisnība. Arī vasarā automašīna prasa savas rūpes.

Raksta turpinājumā Tu uzzināsi, kā rūpēties par savu auto karstajā laikā.

Noteikti, ikvienam šoferim ir zināms tas, ka ziemā nedrīkst braukt ar vasaras riepām, jo tas ir ļoti bīstami. Taču vasarā braukt ar ziemas riepām arī nav ieteicams. Daudzi iespējams domā, ka vasarā var līdz galam nolietot vecās ziemas riepas, taču tas nav ieteicams. Ziemas riepās nav iestrādātas rievas, kas palīdz novadīt ūdeni lietus laikā, līdz ar to var sākties akvaplanēšana. Tāpat ziemas riepas vasarā nenodrošina pietiekami labu saķeri ar asfaltu. Tāpēc brauc ar gadalaikam piemērotām riepām, lai uz ceļa justos pēc iespējas drošāk.   

Noteikti, ka arī Tu esi redzējis ceļmalā stāvošus auto ar kūpošiem dzinējiem. Vasarā šādus skatus var redzēt diezgan bieži. Lai kas tāds neatgadītos Tavam auto, vienmēr pārliecinies par dzinēja stāvokli. Karsts laiks var sekmēt dzinēja pārkaršanu.

Lai pārliecinātos, vai Tavas mašīnas dzinējam viss ir kārtībā, ir vērts doties uz servisu. Tur meistari pārbaudīs vai dzinējs ir tīrs no putekļiem, vai tajā neatrodas kāds svešķermenis, kā arī pārliecināsies, vai dzesēšanas sistēma strādā. Tev noteikti ir jāatcerās, ka pirms došanās ceļā, ir japārliecinās, vai dzesēšanas šķidrums ir pietiekamā daudzumā. Ja tā būs par maz, dzinējs var pārkarst. Nekādā gadījumā dzesēšanas šķidrumu neaizstāj ar parastu ūdeni.

Vasaras karstajās dienās noteikti neiztikt bez kondicionēšanas sistēmas. Tāpēc tuvojoties vasaras sezonai, pārliecinies, ka Tavā automašīnā šī sistēma darbojas.

Sākoties siltajam laikam, parādās arī kukaiņi. Kā jau zināms, tad braucot ar automašīnu, tie paliek gan uz vējstikla, gan uz lukturiem. Ik pa laikam vajadzētu pārlicienāties, ka lukturi ir tīri no kukaiņiem, jo braucot tumšajā laikā gaismas stari var nebūt tik spoži, līdz ar to arī redzamība nebūs tā labākā.

Tāpat ir arī ar vējstiklu, lai tas būtu pēc iespējas tīrāks no kukaiņiem, braukšanas laikā diezgan bieži tas jātīra. Noteikti izmantojiet speciālus vējstiklu šķidrumus. Ir šoferi, kas vasaras laikā šo šķidrumu aizstāj ar ūdeni, taču nav ieteicams piekopt šādu praksi. Parasts ūdens vējstiklu nespēj notīrīt tik labi, kā speciāls šķidrums, kā arī ūdens nepasargās vējstiklu no mazgāšanas otiņām, kā to dara speciālais mazgāšanas šķidrums.

Nav noslēpums, ka saules gaismā vairākas lietas mēdz izbalēt. Arī automasīnas krāsa var izbalēt.  Tāpēc vasaras karstajās dienās jācenšas auto novietot tādā vietā, kur ir pēc iespējas mazāk tiešo saules staru. Protams, ir pieejami arī visādi auto pārklāji, kas var pasargāt no krāsas izbalēšanas, taču ne visi šoferi tādus iegādājas. Dažādi netīrumi arī vai veicināt krāsas izbalēšanu, jo tie pievelk saules starus. Tāpēc vasaras laikā mašīnu vajadzētu mazgāt vismaz 2 reizes nedēļā, lai uz tās nebūtu putekļu un citu netīrumu.

Mēs nekad nevaram zināt, kādas situācijas var atgadīties, piedaloties ceļu satiksmē. Lai pasargātu gan sevi, gan savu spēkratu pēc iespējas vairāk, iegādājies KASKO apdrošināšanu. Tā segs Tev zaudējumus, ja tādi būs radušies.