Auto vējstikla tīrītāja slotiņas ir salīdzinoši neliela detaļa, par kuru ikdienā, lietojot mašīnu, pat mēdzam aizmirst, līdz brīdim, kad lietus vai sniega apstākļos nevaram pienācīgi notīrīt vējstiklu. Tad ir skaidrs – pienācis brīdis iegādāties jaunas vējstikla slotiņas. 

 

Taču arī šeit sastopamies ar nākamo šķērsli – slotiņu piedāvājums ir tik plašs, kā izvēlēties īsto? Par to arī lasi turpinājumā. 

 

Vai dārgāks ir labāks?

Domājot par dažādu preču iegādi, cilvēki dažkārt uzskata, ka, ieguldot lielāku summu, viņi vienmēr nekļūdīgi iegūs augstāku kvalitāti. Izvēloties vējstikla tīrītāju slotiņas, vajadzētu lūkoties ne tikai uz cenu, bet arī citiem parametriem, piemēram, zīmolu. Ir ražotāji, kas jau daudzu gadu garumā izgatavo vējstikla slotiņas, un ir ieguvuši atpazīstamību arī visā pasaulē. Tādi ir, piemēram, Denso, Bosch, Einparts un Champion. Izvēloties respektablu zīmolu preci, Tu varēsi būt drošs par preces kvalitāti. Jāpiemin, ka šie ražotāji piedāvā ļoti plašu un daudzveidīgu vējstikla slotiņu klāstu katrai automašīnai un dažādām pircēju budžeta iespējām, sākot no ekonomiskās klases līdz pat premium klasei. 

Nav viennozīmīgu atbilžu uz jautājumu par to, vai dārgākas vējstikla slotiņas vienmēr, būs labākā izvēle. Testējot dažādu ražotāju slotiņas, rezultāti lielākoties bijuši līdzīgi, it īpaši, attiecībā uz to kalpošanas ilgumu. Savukārt premium klases slotiņas mēdz būt klusākas, tādējādi spēj nodrošināt augstāku komforta līmeni.

Turpinājumā pievērsīsimies vēl vienam faktoram, kas ietekmē vējstikla slotiņu izvēli un arī cenu – to veidiem. Biežāk sastopami trīs veidi – hibrīdslotiņas, rāmja un bezrāmja slotiņas.

 

Vējstikla slotiņu veidi

 

slotiņu veidi

 

  • Bezrāmja vējstikla tīrītāja slotiņas – šis ir tehnoloģiju ziņā modernākās, kas attiecīgi arī maksā vairāk nekā citi vējstiklu slotiņu veidi. Šo slotiņu dizains ir sportisks, un tās aizsedz nelielu vējstikla daļu. Par spīti modernajai konstrukcijai, to darbības efektivitātei ir savi trūkumi, jo, lai slotiņu vidusdaļa cieši piekļautos stiklam, to gali mēdz būt atvirzīti no stikla, to nenotīrot pilnībā. Jāraugās, lai automašīna, kurai tiek izvēlēts šāds slotiņu veids, būtu ar atbilstošu vējstikla izliekumu.
  • Vējstikla tīrītāja slotiņas ar rāmi – šo veidu iecienījuši ļoti daudzi pircēji. Pateicoties metāla ietvaram, slotiņas labāk spēj pielāgoties vējstikla izliekumam, un tiek nodrošināta kvalitatīvāka stikla tīrīšana. Kad pērc jaunas slotiņas, rāmis parasti tiek iekļauts to komplektā. Lai arī ir pircēji, kas dažkārt izvēlas mainīt tikai gumiju, der atcerēties, ka prātīgāk ir nomainīt arī rāmi, lai nodrošinātu efektīvu slotiņu darbību tieši tad, kad tās visvairāk nepieciešamas. Turklāt arī jāņem vērā, ka slotiņu metāla rāmja darbības laiks nav mūžīgs, jo tas tiek pakļauts lielai slodzei. 
  • Hibrīdslotiņas – šīs vējstiklu slotiņas var uzskatīt par optimālu izvēli starp bezrāmja un rāmja modeļiem. Tām raksturīga zema konstrukcija un pietiekami cieša piekļaušanās vējstiklam visā garumā. Cenas ziņā hibrīdslotiņas izmaksā lētāk nekā bezrāmju modeļi, taču ir dārgākas, nekā rāmja slotiņas. To, kuru no veidiem izvēlēties, transportlīdzekļa īpašniekam jāizvērtē, vadoties pēc sava budžeta, vēlmēm un auto modeļa. 

 

Vai ziemas sezonai ir nepieciešamas īpašas vējstikla slotiņas?

Kā zināms, ziemā automašīnu vējstikla slotiņas tiek pakļautas bargiem laikapstākļiem, tai skaitā, sniegam, slapjam sniegam, salam un ledum. Tas nozīmē, ka arī slotiņas ir jāizvēlas tā, lai tiktu nodrošināta efektīva to darbība pat nepatīkamos apstākļos. Šādiem gadījumiem ir pieejami gan slotiņu modeļi, kas aprīkoti ar antispārnu labākai piegulšanai stiklam, kā arī klasiskās ziemas sezonas slotiņas, kuras ne tikai efektīvi notīra sniegu un ledu no stikla, bet arī nepiesalst pie tā. 

Šeit jāpiemin, ka nav svarīgi, kuru slotiņu veidu ziemā izvēlies, ja neesi padomājis par atbilstoša šķidruma iegādi. Ziemas sezonai tas ir papildināts ar īpašām sastāvdaļām, kas neļauj slotiņām piesalt pie vējstikla.

 

ziemas tīrīšana

 

Drošība pirmajā vietā

Automašīnas vējstikla tīrītāja slotiņas pilda nozīmīgu funkciju – tās nodrošina redzamību uz ceļa, attīrot stiklu no lietus un sniega. Tā kā redzamība ir tiešā veidā saistīta ar mūsu drošību, braucot mašīnā, pret slotiņu izvēli nevajadzētu izturēties vieglprātīgi. Rūpīgi pārskati veikalu piedāvājumu un izvēlies to modeli, kas nodrošinās efektīvu un kvalitatīvu darbību.

Atceries, ka ir arī citas lietas, kuras varam darīt, lai parūpētos par drošību uz ceļa un sagatavotos dažādām dzīves situācijām. Papildus rūpēm par auto tehnisko stāvokli un ceļu satiksmes noteikumu ievērošanai, atceries arī par to, ka ikvienam šoferim ir nepieciešama OCTA polise jeb obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Vajadzības gadījumā vari iegādāties arī KASKO polisi, kas ietver plašāku risku klāstu.

Laimīgu ceļu!