Laikapstākļiem paliekot arvien saulainākiem un siltākiem, daudzi jūt nepieciešamību atgūt ziemā iekavēto laiku un veikt nozīmīgus darbus. Viens no tiem – sava auto pavasara tīrīšana. 

Diemžēl atbrīvoties no ziemas atstātajām pēdām var būt diezgan sarežģīti, tādēļ esam apkopojuši svarīgāko, kas Tev jāzina par pavasara tīrīšanu Tavam auto.

 

Par ko jāparūpējas, gatavojot savu auto pavasara sezonai?

Paklāji un sēdekļi

paklāji

 

Pirmais, kam nepieciešams pievērst uzmanību, veicot pavasara tīrīšanu, ir auto paklāji un sēdekļi.

Izmantojot mitru dvieli, vispirms jānomazgā itin visas virsmas. Paralēli jāatbrīvojas no ceļa sāls atliekām, dubļiem vai netīrumiem, kas atrodas uz paklājiem. Ja iespējams, jāizmanto putekļu sūcējs – tas manāmi atvieglos tīrīšanu, efektīvi atbrīvojoties no ziemas atstātajām vizuālajām pēdām!

 

Vadības paneļi

Kad jātīra paneļi, jābūt rūpīgam un uzmanīgam! Jāizvairās no mitruma un ar sausu drānu jānoslauka vietas, kurās ir elektrības savienojumi. Rūpīgi jāiztīra arī dažādi komponenti – krūzīšu turētāji, durvju kabatas, utt. 

Lai tīrīšana būtu efektīvāka, tikai pašās beigās jāizmanto mitru drānu, lai notīrītu auto galveno paneli. Taču jāseko līdzi, lai tas kārtīgi nožūtu!

 

Lietu/priekšmetu organizēšana

Nav nekādas jēgas, ja nodalījumi tiek vien notīrīti. Pie reizes nepieciešams atbrīvoties no liekām lietām un priekšmetiem, vajadzīgo sakārtojot precīzi pa noteiktajām vietām. 

Ziemā, kad cilvēki vēlas pēc iespējas ātrāk nokļūt siltumā, auto bieži vien tiek izmantots haotiski, tādēļ, veicot pavasara tīrīšanu, iespējams atrast lietas, kam jāatrodas pavisam citur.

 

Logi un spoguļu virsmas

stiklu tīrīšana

Diemžēl logi ir tie, kurus pēc ziemas perioda ir vissarežģītāk rūpīgi notīrīt. Pēc ziemas sāls logiem nepieciešami dažādi ķīmiski līdzekļi un, iespējams, pat profesionāla apkope, kas nodrošinās, ka auto stikli vēljoprojām spēj funkcionēt, nodrošinot ideālu redzamību. 

Sākumā nepieciešams notīrīt logu iekšpusi un ārpusi ar logu šķidrumu. Tad ar sausu dvieli nepieciešams šķidrumu noslaucīt, kamēr logi sāk spīdēt. Tieši tāpat nepieciešams tīrīt arī auto spoguļus. 

 

Bagāžnieka nodalījums

Veicot pavasara tīrīšanu savam auto, daudzi aizmirst parūpēties par nozīmīgu auto sastāvdaļu – bagāžnieka nodalījumu. Arī bagāžnieku nepieciešams pārbaudīt un iztīrīt no liekajiem priekšmetiem. 

Tāpat pavasaris ir labākais laiks, lai pārliecinātos, kādā stāvoklī ir auto rezerves riepa un pirmās palīdzības aptieciņa, kas atrodas bagāžniekā. Arī tīrot šo nodalījumu, ieteicams izmantot putekļu sūcēju, kas atvieglos procesu.

 

Eksterjers

Pēc ziemas perioda uz savu auto jāraugās kritiski. Ja pirms ziemas eksterjers bijis apstrādāts un ziemā auto mazgāts bieži, tad, visticamāk, eksterjers ir saglabājies ļoti labā stāvoklī. Jebkurā gadījumā pirmā pavasara mazgāšana jāveic daudz rūpīgāk, cenšoties atbrīvoties no visiem ziemas netīrumiem. 

Jāpārbauda un jāiztīra grūti aizsniedzamas vietas – jumts, durvju ailes, zem vējstikla slotiņām. Labākai un efektīvākai eksterjera apkopei ieteicams izmantot mīkstu drānu un vieglu mazgāšanas līdzekli, piemēram, ziepjūdeni.

 

Riepas

Pēc ziemas sezonas rūpīgu uzmanību jāpievērš arī auto riepām. Vislabākais veids, kā to izdarīt – noņemt riepas un tās notīrīt, nomazgājot pa vienai. Nedrīkst aizmirst rūpīgi iztīrīt arī riepu arkas – tur visbiežāk uzkrājas vislielākais netīrumu apjoms. 

Svarīgi – pavasaris ir arī labs laiks, lai pārbaudītu riepu spiedienu un pievilktu visus vaļīgos uzgriežņus.

 

Motors

Motora zonā ikvienā gadalaikā var viegli iekļūt un uzkrāties lapas, gruži, netīrumi. Dažos gadījumos pietiek tikai notīrīt motoru un pārsegu. Citos gadījumos, iespējams, ir jāapsver motora profesionāla skalošana.

 

Vējstikla slotiņas 

auto slotiņas

Pēc ziemas un skarbiem laikapstākļiem daudziem transportlīdzekļiem nepieciešami jauni vējstikla tīrītāji jeb slotiņas. Pavasarī, kad lietus mēdz būt īpaši biežs un intensīvs, vējstikla slotiņas ir viens no svarīgākajiem aksesuāriem. Jāņem vērā, ka tie ir svarīgi jebkurā sezonā – laba redzamība ir drošas braukšanas pamats.

 

Citas nepieciešamības

Pavasaris ir kā jauns sākums. Uz ceļiem parādās jauni transportlīdzekļi, apstākļi kļūst drošāki un autovadītāji – draudzīgāki. Tomēr, rūpējoties par tīrību, papildus nepieciešams pievērst uzmanību arī citām, tikpat nozīmīgām lietām, kā sezonai piemērotas riepas, apdrošināšana, u.c. 

Pārliecinies, ka ne tikai Tu, bet arī Tavs auto ir pilnībā gatavs siltajai sezonai!