Mūsdienu šovbiznesa pasaulē neatņemama lieta ir spēja pārliecināt, ko parasti dažādās TV pārraidēs spēj paveikt apmācīti aktieri, kas nodod mums virkni emociju un izstāsta dažādus stāstus. Tieši spēja pārliecināt ir tas, ko daudzi no mums meklē, skatoties filmas vai TV raidījumus. Taču pēdējos gados arvien populārāki ir kļuvuši raidījumi, kuros piedalās “vienkārši” cilvēki, proti, tie, kas nav apmācīti kā aktieri. Un tieši viņu vienkāršība ir atslēga, kas piesaista skatītāju tūkstošus.

Viena no bagātīgām izklaides TV nišām ir raidījumi par automašīnām. Tos vēro daudzi cilvēki, kuriem transportlīdzekļi ir daļa no ikdienas vai aizraušanās un hobijs. Pat tie, kas par mašīnām ikdienā daudz neinteresējas, noteikti ir dzirdējuši par kādu populāru TV pārraidi vai to redzējuši paši. 

 

Turpinājumā apskatīsim dažus interesantus TV raidījumus par automašīnām, kas iecienīti Latvijā.

 

1. “Top Gear” jeb “Gāzi grīdā!”

 

top gear

 

Par šo britu raidījumu dzirdējis teju ikviens. Tas radīts jau tālajā 1977. gadā, un kopš tā laika skatītājiem dota iespēja vērot raidījumu vairāk nekā 20 sezonu garumā. “Gāzi grīdā” ir viens no BBC atzītākajiem zīmoliem, turklāt tas pat nonācis Ginesa rekordu grāmatā kā vērotākais auto šovs savā nišā visā pasaulē. Turklāt arī pats raidījums ir ticis uzņemts dažādās vietās daudzās pasaules valstīs. 

Līdz 22. sezonai “Gāzi grīdā” vadītāji bija Ričards Hamons, Džeimss Mejs, anonīmais braucējs Stigs, kā arī, protams, Džeremijs Klārksons, kas 2015. gadā tika atstādināts no šova. Jaunā šova vadītāju komanda – Sabīne Šmitsa, Kriss Evans un seriāla “Draugi” aktieris Mets Leblanks, tika pamatīgi kritizēta no fanus puses. Līdz šim iznākušas 28 raidījuma sezonas.

 

 

2. “Zebra”

Pievēršoties pašmāju raidījumiem par automašīnām, noteikti nevar nepieminēt leģendāro TV raidījumu “Zebra” ar tā vadītāju Paulu Timrotu, kas guvis plašu atzinību skatītāju vidū visā Latvijā.

Raidījumā aizraujošā un arī humoristiskā veidā tiek stāstīts ne tikai par transportlīdzekļiem, bet arī dažādām satiksmes ķibelēm, drošību uz ceļa, motosportu, ceļošanu un citām vērtīgām tēmām, kas saistītas ar braukšanu. Pauls Timrots ir bijis neatņemama “Zebras” daļa daudzu gadu garumā, un tieši viņa harizma, joki un informācijas pasniegšanas veids ir bijis viens no raidījuma popularitātes noslēpumiem. Raidījums tiek translēts jau kopš 1994. gada!

 

 

3. “Tavs auto”

Vēl mūsu pašu raidījums par un ap automašīnām, kas bijis ēterā jau vairākus gadus, ir “Tavs auto”. Skatītājiem tas tika piedāvāts tālajā 2005. gadā, kad to sāka pārraidīt TV5 kanālā. Pēc pāris gadiem to pārcēla uz LTV7 ēteru, un raidījums ieguva arvien vairāk skatītāju, kā arī atzinību no faniem un kritiķiem. “Tavs auto” piedāvā iespēju interesantā veidā uzzināt par jaunumiem auto pasaulē, ielūkoties dažādos eksperimentos un citos notikumos, kas saistīti ar automašīnām.

Raidījuma veidotāju komandā darbojas pieredzējuši un zinoši žurnālisti, kuru sirdslieta un aizraušanās ir tieši automašīnas. “Tavs auto” fokusējas ne tikai uz spēkratiem, bet arī cilvēkiem un to emocijām, aicinot piedalīties raidījumā dažādas interesantas personības, kas paspilgtina katru pārraidi.

 

 

4. “Ātruma cilts”

Šis ātruma un piedzīvojumu raidījums aizraujošā un atraktīvā veidā stāsta ne tikai par automobiļiem, bet arī dažādiem citiem spēkratiem, sniedz iespēju ielūkoties dažādos piedzīvojumos un aktivitātēs.

Šo raidījumu veidojis jau iepriekš pieminētais Pauls Timrots, kas aizraujošā veidā stāsta gan par auto sacensībām, gan citām saistītām tēmām. Raidījums tiek translēts LMT Straumē un viedtelevīzijā. 

 

Zebra

 

5. “Auto ziņas”

Dažādu spēkratu cienītāju vidū populāras kļuvušas arī Normunda Avotiņa vadītās “Auto ziņas”, kas tiek raidītas ēterā jau kopš 2002. gada. Šobrīd tās iespējams skatīties GO3.

Raidījumā tiek ne tikai testēti dažādi transportlīdzekļi, bet arī aplūkoti citi autobraucējiem aktuāli jautājumi, piemēram, degvielas cenas un daudz kas cits. 

 

Šī ir tikai neliela daļa no dažādiem ar auto un braukšanu saistītiem raidījumiem, kas iecienīti arī pie mums. Pat tad, ja neesi spēkratu entuziasts, vienmēr ir vērtīgi uzzināt ko jaunu un noderīgu autobraucējiem. Tāpat neaizmirsti arī par sava transportlīdzekļa aprūpi ikdienā, tai skaitā, OCTA polises iegādi un citiem maksājumiem. 

Lai droša braukšana!