Autovadītāja apliecības iegūšana dod vairākas priekšrocības. Viena no galvenajām, protams, ir tā, ka Tu pats vari sēsties pie automašīnas stūres un doties uz vajadzīgo vietu. Tu vairs neesi atkarīgs no sabiedriskā transporta, vai arī no kāda cita cilvēka, kurš Tevi var nogādāt vēlamajā galamērķī. 

Jāsaka gan, ka līdz autovadītāja apliecības iegūšanai ir tāls ceļš ejams. Vispirms ir jāapgūst teorija, pēc tam tā jāliek lietā praktiskajās nodarbībās un beigās sekmīgi jānoliek gan CSDD teorijas, gan braukšanas eksāmens. Kad tas ir izdarīts, atliek vien iegādāties savu automašīnu un doties ceļā. Tomēr pārvietošanās ar automašīnu ir var būt arī bīstama, jo pastāv liels risks iekļūt kādā no ceļu satiksmes negadījumiem. Ir pilsētas, kurās ir īpaši sarežģīti krustojumi vai kādas citas bīstamas vietas, kurās var atgadīties negadījums. Gan pavisam jauni, gan arī pieredzējuši šoferi var nonākt tādās situācijās. 

Raksta turpinājumā tiks apskatīti pāris sarežģītākie krustojumi Rīgā un to pareiza izbraukšana. Ja arī Tev  ikdienā sanāk pārvietoties pa Rīgas ielām, tad noteikti izlasi šo rakstu!

 

Sarežģītākie Rīgas krustojumi

 

sarežģīti krustojumi

 

  • Maskavas un Elijas ielu krustojums

 

Viens no sarežģītajiem Rīgas krustojumiem, kuru diezgan liela daļa autovadītāju izbrauc nepareizi, ir Maskavas un Elijas ielu krustojums. Šajā krustojumā ir ļoti daudz nianšu, kas jāņem vērā, piemēram, galvenā ceļa virziena maiņa, asfalta seguma maiņa uz bruģi, tramvaja sliedes, kuras turpinās zem tilta, kā arī vairākas mazākas nozīmes sānielas. Šis krustojums katru dienu ir pilns ar automašīnām, tāpēc tā izbraukšana prasa ne mazums zināšanu, ko ne vienmēr visi šoferi atcerās pielietot. Cilvēkiem, kuri vēl tikai apgūst praktiskās zināšanas autoskolā, šis krustojums ir obligāta mācību programmas sastāvdaļa, tāpēc mācību mašīnas šeit var sastapt katru dienu.

 

Kas autovadītājiem rada problēmas izbraukt pareizi šo krustojumu? Galvenais, kas jāņem vērā ir tas, ka Elijas iela ir vienvirziena iela. Ja autovadītājs vēlas uzbraukt uz Salu tilta vai arī turpināt braukt pa galveno ceļu zem tilta, ir jāieņem kreisais malējais stāvoklis. Vēl jāņem vērā, ka piebraucot pie krustojuma, jāpārliecinās, ka pa Maskavas ielu nepārvietojas kāds cits transportlīdzeklis. Tāpat jāņem vērā, ka nogriežoties pa kreisi, nākas šķērsot tramvaja sliedes, kas ir abos virzienos, tāpēc vispirms jāpārliecinās, ka tuvumā nav tramvaju.  

 

 

  • Dzirnavu un Gogoļa ielu krustojums

 

Arī šis krustojums ir tāds, kurā liela daļa autovadītāju pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. Braucot pa Dzirnavu ielu, liela daļa satiksmes dalībnieku nepareizi nogriežas pa kreisi (t.i. pa nepareizu trajektoriju) uz Gogoļa ielas. Turklāt bieži vien nevajadzīgi apstājas pie sarkanās gaismas luksafora, kas atrodas uz Gogoļa ielas uzreiz aiz krustojuma.

 

 

  • Vienības gatves un Jelgavas ielas krustojums

 

Tas, kas mulsina autovadītājus šajā krustojumā, ir segums uz Vienības gatves, kā arī mainīgais joslu skaits. Ja seko līdzi caļa zīmēm, tad skaidri var redzēt, ka uz Vienības gatves ir divas braukšanas joslas vienā virzienā, kas turpinās līdz pat krustojumam ar Jelgavas ielu. Sākot ar krustojumu, divas joslas ir pretī braucošajiem, tāpēc nepieciešams pārkārtoties. Taču tas, kas autovadītājiem liek pieņemt, ka joslai, kurā viņi atrodas, ir arī turpinājums, ir atšķirīgais bruģa klājums. Tāpēc šājā situācijā autovadītāji patiešām var apjukt un pārkāpt noteikumus.  

 

 

Drošas braukšanas skola

 

drošas braukšanas skola

 

Iespējams, ka Tu esi dzirdējis par Drošas braukšanas skolu. Tā piedāvā ikvienam autovadītājam atsvaidzināt savas zināšanas pieredzējušu braukšanas instruktoru vadībā. Varbūt Tev autovadītāja apliecība ir jau ilgu laiku, taču sen neesi sēdējis pie auto stūres. Varbūt Tu nejūties pietiekami droši piedaloties ceļu satiksmē. Ja tā, tad Tev noteikti ir jāizmanto šāda iespēja, jo Tu atgūsi savu pārliecību un varēsi droši pārvietoties ar savu automašīnu pa Rīgas ielām. 

 

Piedaloties ceļu satiksmē, var atgadīties dažādas situācijas. Var pat iekļūt ceļu satiksmes negadījumā. Ir svarīgi pēc iespējas vairāk pasargāt gan sevi, gan savu transportlīdzekli. Nedrīkst aizmirst par OCTA vai KASKO polisi. Pirms došanās ceļā vienmēr pārliecinieties, ka polisei nav beidzies derīguma termiņš.