Transportlīdzekļa novērtēšana var tikt izmantota dažādos gadījumos, tai skaitā, ja vēlies noformēt līzingu, ietvert to mantojumā, vai ja plāno auto atstāt dīlerim, pretī saņemot citu transportlīdzekli. 

Turpini lasīt, lai noskaidrotu, kādus faktorus visbiežāk ņem vērā, lai noteiktu automašīnas vērtību.

 

Svarīgākie faktori, kas ietekmē mašīnas novērtēšanas procesu

 

novērtēšanas cena

 

Gadījumā, ja transportlīdzekli novērtē dīleris vai lietotu auto tirdzniecības firma, profesionāli un pieredzējuši vērtēšanas speciālisti var ņemt vērā sekojošus kritērijus:

  • Automašīnas redzamos defektus;
  • Transportlīdzekļa vizuālo stāvokli;
  • Spēkrata izlaiduma gadu;
  • Mašīnas komplektāciju;
  • Auto nobraukumu un iespēju to pierādīt;
  • Transportlīdzekļa vēsturi.

 

Papildus iepriekš minētajiem faktoriem, novērtēšanas procesā nozīme var būt arī vidējai transportlīdzekļa tirgus cenai. Lai izdarītu pamatotus secinājumus un vispārīgu ieskatu mašīnas vērtībā, to salīdzina ar citu valstu sludinājumos minētajām cenām, kā arī firmas vai konkrētā dīlera rīcībā pieejamo datubāzi.

Viena svarīga lieta, kas jāņem vērā – ja transportlīdzekļa novērtēšana tiek veikta saskaņā ar standarta procedūru, piemēram, ja to vērtē lietotu auto tirgotājs, konkrētās mašīnas balstiekārta netiek apskatīta (paceļot uz stenda). Ja klients uzstāj par šādas pārbaudes nepieciešamību, jārēķinās ar to, ka visbiežāk par to būs jāmaksā papildus. Par atsevišķu samaksu var veikt ne tikai tehnisko transportlīdzekļa novērtēšanu, bet arī krāsas slāņa biezuma noteikšanu, defektu analīzi un datordiagnostikas pārbaudes.

Vēl der atcerēties, ka ikviens cienījams un uzticams vērtētājs transportlīdzekļa novērtēšanas procesu veiks, ņemot vērā atbilstošus standartus un starptautiski apstiprinātas metodikas un to materiālus. Tādēļ, lai būtu pilnībā drošs par to, ka Tavs auto ir īsto vērtētāju pārziņā, vispirms pārliecinies par konkrētā uzņēmuma uzticamību.

 

Faktori, kas var paaugstināt transportlīdzekļa vērtību

 

auto vērtība

 

Iespējams, arī Tu esi dzirdējis par to, ka lielākajai daļai transportlīdzekļu vērtība pēc iegādes nekavējoties sāk kristies. Jau vidēji trīs gadu laikā vērtība var sarukt pat par 50%! Lai arī to, protams, dzirdēt nav patīkami, it īpaši, ja mašīnas vērtībai ir nozīmīga loma, ir daži faktori, kas var palīdzēt paaugstināt transportlīdzekļa vērtību, tādējādi padarot to pamanāmāku starp citiem modeļiem.

 

Uzticama un saprotama servisa vēsture

Tas nozīmē, ka visiem transportlīdzekļa iepriekšējiem remontiem un apkopēm vajadzētu būt veiktām oficiālā un cienījamā autoservisā vai arī dīlera centrā. Ja tas tiek apstiprināts, šī informācija parāda, ka mašīna ir uzturēta labā tehniskā kārtībā un atbilst kvalitātes standartiem, kuru noteicis transportlīdzekļa ražotājs.

 

Auto ekstras jeb īpašie papildinājumi un arī transportlīdzeklī ietvertais aprīkojums

Šis ir nākamais faktors, kas varētu palīdzēt pacelt auto vērtību. Kad cilvēki iegādājas lietotu mašīnu, viņi uzmanību pievērš ne tikai tādiem faktoriem kā nobraukums, izskats un tam, kas atrodas zem “pārsega”, bet arī ekstrām, kas tiek piedāvātas. Jo vairāk funkciju un praktiska aprīkojuma, jo labāk. Protams, tam visam arī jābūt atbilstošā darba kārtībā, piemēram, atpakaļskata kamera, infotainment sistēma un citas ekstras. Ja šie papildinājumi nestrādās, tie nevis paaugstinās, bet, tieši pretēji, pazeminās transportlīdzekļa vērtību.

 

Ir vērts piestrādāt arī pie tā, lai auto izskatītos pievilcīgi

Kad novērtētājs pirmo reizi ierauga automašīnu, ir svarīgi, lai šis iespaids būtu pozitīvs. Šeit svarīga ir ne tikai auto ārpuse, bet arī tās salons. Atceries, ka pirms automašīnas nogādāšanas vērtētājam vajadzētu salabot mazākus un lielākus defektus uz virsbūves un citām virsmām.

 

Faktori, kas var pazemināt transportlīdzekļa vērtību

 

nekopts auto

 

Diemžēl reizēm gadās, ka arī pašu neuzmanības vai bezrūpības dēļ, klienti pazemina transportlīdzekļa vērtību. Lai ar Tevi tā nenotiku, ņem vērā, ka sekojošie kritēriji var negatīvi ietekmēt auto novērtējumu:

  • Tehniskie un vizuālie defekti, acīmredzami bojājumi;
  • Nav pieejama servisa vēsture, vai arī tā ir nepilnīga;
  • Apjomīgs nobraukums, vai arī atklāts, ka norādīts nepareizs nobraukums;
  • Acīmredzami nolietots transportlīdzeklis;
  • Aktivizētas lampiņas uz mašīnas paneļa (piemēram, jāpārbauda dzinējs, Airbag u.c.);
  • Iepriekšējie ceļu satiksmes negadījumi.

 

Atceries, ka šajā gadījumā gan Tavai pašu, gan citu drošībai ir nepieciešama auto apdrošināšana. Kā zināms, OCTA polise, ir obligāta, bet KASKO iegādi vari izvērtēt pats pēc saviem ieskaitiem.

 

Kāda ir transportlīdzekļa novērtēšanas cena?

Konkrētu summu noteikt ir sarežģīti, jo katrs uzņēmums var noteikt savu cenu, kā arī to var ietekmēt steidzamība un transportlīdzekļa veids. Vidējā cena par šādu pakalpojumu var būt 30 līdz 100 eiro. Pamata novērtējums bez papildu diagnostikas, kā arī, ja novērtēšana nav steidzama, izmaksās ap 40 eiro, savukārt, ja pakalpojums vajadzīgs pēc iespējas ātrāk, nāksies piemaksāt vairākus desmitus eiro.